Wednesday, December 26, 2018

Xmas Ale


Xmas Ale (Randveraaž, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,2 %vol. Liigimääratus: "Imperial Stout"

Tootjainfot pole, kuid tegu olla 2016.a lõpus valminud pilootpruuliga

Väike lihtne pudel, elegantselt jõuluse kujundusega väheinformatiivne sildike. Tumepruun vaht täidab pool klaasi, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - must. 

Aroom on sügav ja tume nagu talveöö mererannas. Huvitavalt hapuka alatooniga, kohvine ja liköörine. Veidike tuhka ja tsipake tumedat šokolaadi. Ahjuõun ja tubakas.

Esmamekk on raske kehaga, õlijalt magusakas-hapukas ja soe. Keskmaitse muutub vürtsikaks, õige kergelt alkoholiselt torkivaks, mõrušokolaadiseks ja kaneeliseks. Kui silmad harjuvad, siis saad aru et see öö pole üldsegi nii pime. Taevas leidub vürtsitähti ja merel libisevad nende kahkjaid peeglikilde.

Lõppmaitses tantsivad omavahel tangot magus ja mõru ... magus on kindlasti juhtpartner, kuid mõru röst hoiab seda ülemäära domineerimast. Hapukas must ploom ja veidi ülemäära kuivatatud kirss ulbivad selles massiivses meres vähenähtavate purjekatena, kuid just neile heledamatele täppidele kinnistub su öise merrevahtija pilk. 

Järelmaitses aimdub taas ahjuõun, mis on külgepidi veerenud tuhas, kuid ei muutu sellest kröömikesegi vähem nauditavaks. Tiba söestunud pähklike krõbiseb hambavahes kildudeks. Öös on ilusaid hetki, oska vaid silmata.

Raske kehaga, õlija paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Ei kujuta päris ette, kuidas see jook kaks aastat tagasi valmimise järel mekkis, kuid nüüdne melassiselt raske versioon vääriks kindlasti turule toomist.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment