Friday, December 7, 2018

Névé


Névé (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ka 3,72 punkti.

Tootjainfo: ""Névé is a young, granular type of snow. Partially melted, refrozen and compacted." Although this beer was never frozen, it's a compact pack of flavors. Creep closer to the fire and snuggle up to this bold Imperial Stout. A cocktail of vanilla beans, cacao nibs, smooth espresso and selected spices. The closest we could get to a blanket in a bottle."

Väike lihtne pudel, elegantselt hõbe-valge sildikujundus. Rammusalt punakasmust vahukihike kaob koheselt. Õlle värvus - no aga mis värvi ta veel olla saab, mu noor sõber? Kas roosatäpiline või? 

Aroom. Tank. Tankraske ja veidi ka tanki järgi lõhnav. Ehk siis diiselkütuse kirbe-vänge vine on esimeses otsas pisut nina ärapöörama panev. Kuid kui sellest tankist õnnestub mööda hiilida, siis ratsutab vastu poola kavaleeria - lihav ja lopsakas, ploomine, vinnutatud lihane, kakao ja šokolaadi kuhilate vahele äraeksiv metsistunud röstkookos.

Esmamekk. Raske kehaga ja magusakas. Kohvine. Väga kohvine ja kreemine. 

Keskmaitse. Ai. Jälle veidi vängevõitu. Kange kohviliköör. Alkoholine. Torkiv. Meeldiv. Kange kaelaga. Kukekire kaugusele kuuldav lagritsakohvi. 

Lõppmaitse. Kookosekärakas. Kas kookosest tehakse rummi? Röstkookoserumm.

Järelmekk. Tehakse. Kookosest tehakse ka atsetooni. Ja rummi. Ja siis segatakse pähklikreemi ja šokolaadimassiga ning müüakse selle joogi pähe maha. Või siis tehakse temast piparkooke.

Raske kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magusk-mõrkjas-hapukas-magusa buketiga vastuoluline rüübe. Hetkel veidi vängevõitu. Aga üüratu hoiustamispotentsiaaliga. Siin õlles oleks nagu olemas kõik, mille tõttu vana Gambrinus peaks vaimustuse tõttu katuselt lumehange hüppama ... aga vat ei hüppa.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment