Friday, December 21, 2018

Nokturn (2018)


Nokturn (Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Black / Dark" ja hinnang 94 punkti. Untappd ütleb ... ja nüüd on segadus. untappd ütleb midagi eelmise, 9,5 %vol ja nelja-aasta taguse versiooni kohta?!? Aga ratebeer tunneb seda uuemat, 8,5 %vol versiooni? Pühaste mehed, tehke võib-olla uue versiooni jaoks uus kanne?

Tootjainfo: "Powerful, fruity and chocolaty black IPA brewed with lavish amount of American hops (Columbus, Mosaic, Chinook, Citra). Previously brewed at Põhjala with 9.5% ABV
IBU 100"

Eelmise (2014.a) versiooni kirjelduse leiab siit.

Väike lihtne pudel, sildil must magava lapse figuur voodis ... ja palju muud süngevõitu. Pruunakas-kollane vaht täidab üle poole klaasi, ning on makrofleksina püsiv. Õlle värvus - imevähese punaka helgiga must. 

Aroom on üsna rämedalt jõuline - siin leiab märga koerakarva, kõrbenud leiba, hobusetekki, päikese käes tolmkuivaks muutunud adru. 

Esmamekk on raske kehaga ja jõuliset magusakas-mõrkjas-magusakas, veidi kõrbenud mustikamoosi sarnane. Keskmaitse muutub siidisemaks, hapukaks ja kõrvetatud leivakooriku pakutud šokolaadi ning mustsõstramarmelaadi vahepealseks.

Lõppmaitses tuleb esile röstitud pähklite magus-mõrkjat tihkust, läbisegi lagritsa ja mustikanastoikaga. Vängelt võimas MustikaNastoika, mida tuuakse soosaarel elava eraku käest kord aastas, sest ainult kord aastas avanebki see sünge teerada üle metsapõlengust räsitud ja lodusse vajunud tühermaa. 

Järelmekk. Sünge. Vänge. Nõiduslik. Ühest küljest pelutav, teisalt jällegi meelitav. Kõike oleks su keelel nagu liiga palju, kuid samas ei taha sa klaasi käest panna. 

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-hapuka buketiga MEGAtasandi rüübe. Räme. Meeldiv. Kohutav ja tõmbav ühekorraga. Ohissand ja Peltsebul, kui keegi peaks selle joogiga kellelegi käsitöö-õllede maailma tutvustama!!!
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment