Monday, December 24, 2018

East India Pale Ale 1839


East India Pale Ale 1839 (Lehe, Eesti) pdl 0,375 l. alc 9,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang pole välja kujunenud, untapped ütleb "IPA - Brut" ja hinnang 3,64.

Tootjainfo: "See ei ole sinu isa IPA, see on su vana-vana-vana-isa IPA. Pruulitud nii nagu seda 19 sajandi alguses ikka tehti. Burtoni vee ja ohtra East Kent Golding humalaga. Troopilist merereisi ei hakanud me ette võtma, küll aga küpsesid vähesed tammevaadid kogu meie kuuma suve õues, saades osa nii kuumast päikesest kui jahedatest öödest. Ajastule kohaselt võttis aastapikkusest küpsemisest osa ka brettanomyces claussenii. Tänapäeva IPA’ga see õlu ei sarnane, aga eks elu olegi edasi läinud. 19 saj. alguses ei olnud ei nutitelefone ega Internetti, elektrist rääkimata.
IBU 80"

Keskmist kasvu pudel, traathoidik peab kinni kork-korki. Vähene hallikas vaht kaob kohe ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt punaka varjundiga pruun. Aroom on hapukas-mõrkjas, huvitavalt musta tee, hibiskuse ja kibuvitsa järgi lõhnav. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, mõrkjas-hapukaks ja kuiv, kergelt keeleotsa väänav ja tuuseldav. Keskmaitse ... orjohh ja urjuhh ... kuiv kui sahhaara ja pihlakane nagu usina orava pesas enne talve. 

Lõppmaitse - karamelline, veinine, punasõstra želee ja tammetõrutõmmis. Karm ja kindralina kärkiv, maitsenäsakesi ülesrivistav ja neile piitsaplaksude abil rividrilli tegev.

Järelmekk. Keel võetakse koostisosadeks ja siis ehitatakse uuesti üles kolme korda väiksemana, raudvitste poolt kokkutõmmatuna ja vasekettidega aheldatuna. Pluti-pluti on ainuke artikuleerimata lalin mida sa oled võimeline endast väljastama.

Ülevõllikas, mu eesel! Selliste jookide peal ja abil vallutasid muistsed britid mängleva kergusega meresid, maid ja rahvaid. Peale säänse karmi vägilasega rindupistmist pole miskid merelohed või muud viikingit enamat kui tuuleplagin purjedes.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment