Monday, December 10, 2018

Püha öö


Püha öö (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,1 %vol. Liigimääratlus: stout

Tootjainfo: "vesi, odra- ja nisulinnased, laktoos, valges rummis leotatud rummilaastud, Eldorado, Sorachi Ace ja Citra humalad, vanillisuhkur, pärm"

Väike madalapoolne pudel, sildil muhedalt talvine meeleolu. Kollakaspruun vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkat ja sügavalt tume kastanipunane. 

Aroom. Hmm, see on päris huvitav. Kergelt suitsune, pehme ja biskviidine, selle taga hõljuva üsna selge rummise teravavõitu kargusega. Huvitav, kas nüüd selle rummi ja tamme koosmõjust sünnib midagi meditsiinilist, mentooli ja kanüüli vahepealset :)

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-vürtsikas, veidi keeleotsa kribiv. Keskmaitse ... laktoos pehmus ja vanilje on täiesti olemas, aga see kraam kraabib veidi liiga palju keelt, alkohol on liiga selgelt ja teravalt tunda. Valge rumm kõlbab eelkõige ja ainult kokteilipõhjaks, antud koosluses loob see veidra haiglaliku tajuhäire. Järelmekk on kirbevõitu tammine ja terav, seda kribelust üritab küll maha suruda nisu ja laktoosi pehmus, kuid nad jäävad selles heitluses alla.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-kirbevõitu buketiga veidi noorevõitu rüübe. Ehkki villimisest on möödas viis kuud, kribib alkohol veidi liiga tugevalt ... ja 8-kraadise joogi puhul pole see kuigi hästi põhjendatav. Aga ma oletan et nii umbes aastakese pärast võiks seesinasele joogile juba palju kõrgema hinde panna. 
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment