Saturday, December 1, 2018

Püerpäits


Püerpäits (Muhu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain", hinnangut pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Rye" ja hinnang pole samuti veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Püerpäits on maakeeli pöörane. Ja pööraseid Muhus jagub. Üks püüdis ankrut üle kiviaia visates jänest tappa. Teine küsis sügaval nõukaajal teismeliselt maatüdrukult, kas see on paljast neegrit näinud. Püerpäits on üks tulisema humalane ja mõru IPA. Ameerika humalate Ecanote ja Mosaic ning rukki linnase pöörane kombo."

Väike lihtne pudel, pruulikojale omasel sildil seekord tantsib seltskond hulle kiriku katusel. Kollakas pöidlajämedune vahukiht on tihe ja väga tugevalt püsiv. Õlle värvus - kirkalt kudpruun. Aroomis on selgelt tunda rukki hapukas põhitoon ja selle taga olev humalamõrudus, aga ka veidi karamelli. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaits liigub jõuliselt ära mõrkjas ... ei mõrusse mängunurka, kuigi ka muhe karamelline foon jääb siia taha kenasti alles. Lõppmaitse muutub veidi kirbeks, kadaka ja kasetohu vahepealseks, koremõruks ja keelt kortsutavaks. Järelmekis viskab sekka vähest mahast hapukat kargust, mis toob joogi veidi paremasse tasakaalu.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga Hea, aga ülevõlli rüübe. Ühest küljest on kõik täiesti õige - rukis on olemas mis olemas ja tootja poolt lubatud mõruduse peale võiks keskmise tuletorni ehitada. Kuid ülevõlli kraam on see ikkagi ning kui keegi selle pudeli endale kätte haarab, tuleb igaks juhuks küsida, et kas kodanik ikka teab mida ta teeb.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment