Tuesday, December 16, 2014

Kylmale maale

Külmale maale (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Liigmääratlus: mint stout.

Toojainfo: "“Külmale Maale” on piparmündiga stout, mis ei jäta sind külmaks vaid soojendab üles su südame. Naudi seda õlut ja lase ennast kanda reisile, mis on nagu metsik merereis tõrvatud tammelaudses viikingite laevas mööda tormiseid meresid kodusadamat osides. Kuigi teel võid kohata erinevaid ohtusid nagu tahmaselt purskavate tulemägede lähedust, mahedat rummist soojust või rohmakat mässu laeva pardal, ootab sind sihtkohta jõudes meeldivalt külm rahulolu, kõik eelnev kaotab tähtsuse ning saabub õnnis vaikus. Tere tulemast Kylmale Maale, mis ei olegi nii karm ja trööstitu nii kuis legendides räägitakse vaid võtab sind vastu kui parim sõber, kellega koos avastad oma õnnemaa."

Väike lihtne pudel, sildil viikinglaev. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht on üle keskmise püsiv. Õlle värvus - MUST! 

Aroom. After eight šokolaadi olete söönud? No vat täpselt selline ongi. Piparmünt ja tume piimašokolaad. Mmmmm :)

Esmamekk on tihkepoolne ja vürtsikalt mündine, selle all aimdub tumedat šokolaadi ja tilgake valget rummi. Keskmaitse ... oisajutt ... no see ei jätta külmaks kohe mitte! Normaalne eesti mees sülitaks selle ilmselt välja, sest "normaalne" pole see õlu kohe kindlasti mitte!! Oisalaks, kuidas see paneb keele võpatama, jahutades ja kuumutades üehekorraga. Värske piparmünt ja tume rumm, šokolaadikreem ja kakaojäätis saavad siin korraga ühte. 

Lõppmaitse toob esile juba õllesemaid mekke, kuigi selle imperiaalse stoudi nurgast pärit raskeid kohvi- ja kõrbenud leivakooriku oma, magus-mõrkjat ja keelepära kõditavat alkoholisoojust segamini mündi jahedusega. Järelmekk segab omavahel hapukasmõrkja pohla ning magus-mõrkja šokolaadi, lisades läbiva elemendi ehk piparmündi ning paneb keelepära tasakesi üllatunult undama.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga üllatusterohke ÜBERRÜÜBE! Normaalsuses ei saa seda jooki kahtlustada nagu ka tegijaid. Kuid kiitma peab neid igatahes, sest varem pole eesti õlleturul (ametlikult) nii tehtud! Dessertõlu, nii et jätke kõik suupisted kus see ja teine.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment