Saturday, June 11, 2016

La Moneuse


La Moneuse (Blaugies, Belgia) pdl 0,75 l. alc 8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 97 punkti.

Tootjainfo: "La Moneuse is named for A. J. Moneuse (b. 1768), a famous local bandit and gang leader, and ancestor of the brewers’ family. It is a classic "saison" beer by virtue of its strength and its earthy, aged quality. It has a hardy, semi-dry malt character, a fresh but not overpowering hoppiness, abundant yeasty, fruity flavors and a fairly strong, but pleasant and enticing mustiness."

Kopsakas pudel, mille korki hoiab traatkinnis.Erkvalge vaht täidab 4/5 klaasist ning on superpüsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on hapukas-vürtsikas, veidi heinase kõrvaltooniga ning selliste maalähedaste toonidega, mida Gambrinus liigitaks pigem "farmhouse ale" alla, aga eks nende kahe stiili piir on ka väga hägune. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse on magusakas, vürtsikas ja kaunilt piduliku hoiakuga kui keskealine daam, kelles pole midagi ülepingutatut, kuid siiski silmatorkavat väljapeetust. Lõppmaitse paneb pildi mõrkjamalt sädelema, me külapastori naisena ontlik daam lööb sisemiselt õitsema ja paled veidi hõõguma, kuna ülejäänud seltskond palub tal laulda. Järelmekk on kuivapoolne, koduse valge veini ja valge viinamarja marmelaadi taoline, vähese aniisiliku vürtsisädemega ja rõhutatud korrektsusega. Kirikukoori eestlaulja laulab ootamatult ilmaliku laulu, mis paneb publiku üksteisele heakskiitvalt silma pilgutama ja usinalt aplodeerima. 

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Väga hea tasandi rüübe. Pigem küll ehk farmhouse kui saison tüübi esindaja, kuid väga-väga kiiduväärsel tasandil vägggga värskendav tegelane. Tõsi küll, mille eest talle 97 punkti omistati, sellest ei saa vana Gambrinus seekord aru. Stiilipuhtuse eest - jah, miks mitte. Kuid selliselt punktitasemelt ootaks juba mingit wow-efekti, või mis?
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment