Wednesday, June 29, 2016

Aus karu tuleb nelkidega

Aus karu tuleb nelkidega (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,1 %vol. Liigimääratlus: russian imperial stout (vürtsidega)

Tootjainfot pole, kuid tegu on Lehe "Aus karu tuleb" prototüübiga aastast 2012.

Väike lihtne pudel, mis on koos väheldase tehnilise sildiga kattunud ajakihiga. Pruunakas vaht vurtsab pudelist esile ja ronib välja ka peale poole pudeli tühjendamist. Selles pudelis vist elab veel keegi :)

Õlle värvus - mõistagi must.

Aroom ... oi see on mõnna. Siin seguneb mõrkjus ja hapukus, magusus ja vürtsikus - no peaaegu täiuslik palett! Keetmise algusjärgus olev mustsõstramoos. Panni peal kuumutatud india pähklid. Tilgake murakalikööri.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-hapukas. No selline mustsõstra- ja punasesõstra segakeedisest tehtud marmelaad, teate ju küll, eks ole :)

Keskmaitse. Nelk! Nelk, ütlen ma teile!! See nelk võib ikka üks sigahea maitseaine olla!!! Mõrkjas-vürtsikas, teisi maitseid enda alla mattev, aga niiiiii meeldiv.

Lõppmaitse. Tumedad rosinad. Tumedad mõtted ... aga mõõõõnusalt tumedad, siuksed patusepoolsed. Kuivatatud mustad ploomid. Palju ploome. Kaukaasias tehakse sihandset nahkjat maiust, kui lastakse puuviljapüreel päikese käes või ahjus tahkuda õhukeseks kihiks. See siin on ploomi-viinamarja variant.

Järelmekk. Suur soe ahi. Lebatsiga. Ja sellel kasukas. Ei, kaks kasukat, mille vahele pugeda talveõhtul. Just sedasi elas kuningas. Ja mina vähemaga ei lepi. Ainult et kas karukasukat leiab kuskilt?

Keskmisest raske kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, maguskas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga MEGAtasandi rüübe. Kahju ainult et seda enam kuskilt saada pole. Või mine tea, kui praegune Aus Karu Tuleb neljaks aastaks keldrisse lukustada, kas saab midagi samalaadset kätte?
---------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment