Wednesday, June 29, 2016

Taronja HoRyezon


Taronja HoRyezon (Edge Brewing / Due South Brewing, Hispaania / USA) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 85 punkti.

Tootjainfo: "A collaboration beer brewed with Due South Brewing, from Florida. This Rye IPA is truly locally inspired. Fresh Valencia oranges are used in three stages of making this beer along with honey from the hills above Sant Joan de Mediona. The citrus from the fruit intermingles with hop flavours and the spiciness of the rye malts for a full flavored IPA."

Vaat mind kohe vaevab see küsimus, et miks nüüd RB tunnistab seda jooki "IPA"na, ning ei kipu teda nimetama "fruit beer"iks? Põhjala Crema Catalana oli algselt ju niimoodi märgistatud, nüüd aga "Spice/Herb/Vegetable" kategooriasse kantud? Või siis Õllenaudi Vanamees, mis on ka rukki-IPA nagu see jook siin, kuid mille kohta RB väidab "Specialty Grain". Mehed, kus on teie loogika ja/või järjekindlus, mis peaks igasuguse süstematiseerimise alus olema?

Väike lihtne pudel, sildil leiab konkistadoori, mesilase ja apelsinid ning midakõikeveel. Kreemika varjundiga sõrmepaksune vahukiht on väga püsiv ja ülitihedat vahupitsi klaasiseintele jättev. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane merevaik. Aroom on karameljalt magus ja mõrkjalt tsitruseline.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse teeb kaks pikka sammu mõrkjuse poole, kuid samas lisab ka rasket, peaaegu vahajat magusust. Mesilasvaha ja apelsinikoor, veidi taruvaiku ja koorevenis. Lõppmaitse on ümaralt magusakas-mõrkjas, soe ja nõrguv nagu metsmesilaste pesa peale karu rünnakut. Vürtsikas sümin meenutab häiritud tarurahvast, kes üritab tekkinud kahju vilka tööga parandada. Järelmekk kaob aga üllatavalt kiirelt, jättes vaid vahaja ja tihke mõrkjuse jälje.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga hea tasandi rüübe. Veidi tasakaalust väljas, ohtralt lubatud apelsinidest on tunda vaid kooremõrkjust, kuid siiski omapäraselt jõuline rüübe. Kui siin oleks väike hapukas toon pilti elustamas, siis kiidaks rohke, praegune mulje on aga piisavalt hea, et võtta teinegi klaasike.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment