Saturday, May 23, 2015

Suur India


Suur India i (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA, koonhinnet pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "India Pale Ale on üks suur rännumees. Juba 18. sajandil eksporditi seda kanget ja humalast õlut Inglismaalt Indiasse. Ajapikku eksport vaibus ja möödunud sajandi keskpaigaks oli see erakordne õllestiil unarusse vajunud. IPA taaselustasid Ameerika käsitööõllemeistrid 80-ndatel. IPA sündis uuesti kangemana, humalasemana ja populaarsemana kui kunagi varem. Kuuldused sellest suurepärasest õllest jõudsid ka Euroopasse ja nii saabus kadunud poeg suure ringiga koju.
Nüüd on killuke hullhumalast ajalugu selles pudelis sinuni jõudnud. Selles kullakarva õlles peavad pidu Simcoe, Amarillo ja Columbus humalad ja ega millegi muu jaoks siin ruumi jäägi."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt seekord tumerohelisel foonil. Erkvalge tihe vaht täidab pool klaasi, vajudes küll üsna kiirelt, kuid jättes kena tiheda vahumustri klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on jõuliselt humalane, vaigune, mustsõstra, märja koerakarva ja ülekõpsenud meloni lõhnaga.

Esmamekk on keskmisest suts raskema kehaga ja naksuvalt mõrkjas. Keskmaitse mõjub kui meretuul üle kadakavälja - värske ja klaar, vaigune ja torkiv, mõrkjas ja hapukas. Lõppmaitse hapukas-vürtsikas lehvitus meenutab kuumakslastud kadakat, pohli ja valgeid sõstraid. Järelmekk jääb küll tiba vesiseks, kuid maitsenäsakesed löövad rõõmsalt nurru nõrguva murumõrkja humalapaituse all.

Keskmisest kriips raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga übertasandi rüübe. Keha võiks siin küll kõvasti rohkem olla, et SUURE India tiitlit väärikalt välja kanda, kuid maitsekas ja mõnus klaasike ikkagi. Rohehallitusjuustu võtaks siia mõnuga juurde.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment