Thursday, January 7, 2016

Sort Kaffe


Sort Kaffe (Mikkeller, Taani) pdl 0,33 l. alc 9,2% Ratebeeri liigimääratlus: "Black IPA" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "indigrients: water, barley malt, oat flakes, hops, coffe (2%) and yeast"

Väike lihtne pudel, sildil kohviplekine paberileht ja ninakas kohvitass. Hallikaspruun vaht täidab 2/3 klaasist, püsib väga kaua ja jätab tihke kleepja vahumustri taandudes klaasiseintele. Õlle värvus - sügav-sügav mustjaspunane.

Aroom - oi see on mõnus! Mustale humalasele õllele omaselt seljub siin nii kõrvetatud linnaste hapukust kui humala mõrkjust. Sordiomaselt leiab siit ka kohvi, ehkki veidikese looritatult. Veidi metalne hapukus mõjub täiesti sobivana, kõik on otse parimas tasakaalus.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja üllatavalt mahedalt magusakas. Keskmaitse kohvine ja pehme oleks meenutab kardemoniga kohvikeeksi. Lõppmaitses tulevad lõpuks esile ka IPA'le omased mõrkjad, lausa kergelt kraapivad noodid. Siin leiab otsija kõrvetatud leiba, tumedaid ülekuivanud rosinaid ja pisut mõrušokolaadi. Järelmekk annab lõpuks ka aimu kangusest, kuid seda mitte maitse, vaid soojusega, mõrkjas-magusakas jälg undab tükk aega keelepäras.

Keskmisest pisut raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe. Oivaliselt maitsetasakaalus, väga kergelt joodav, maitseküllane ja omal võluval moel ohjeldatud. Ehk isegi liiga, kohvi oleks võinud selgemini tunda olla, kuid väga-väga hea kraam ikkagi. 
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment