Tuesday, January 12, 2016

Tsjeeses Reserva - Port


Tsjeeses Reserva - Port (Struise, Belgia) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Strong Ale" ja hinnang 98 punkti.

Tootjainfo: "Bottle conditioned.
Ingredients: Barley malt, hops, cane sugar, yeast and spices. Aged in port barrels"

Väike lihtne pudel, sildil õndsalt totaka naeratusega päkapikumütsis tegelane. Kergelt kollakas vaht täidab kolmandiku klaasi ja püsib päääris kaua. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne merevaik. 

Aroom. No mis saab Gambrinus teha, kui teda see hunnnnnnnnnnnnitu puuviljasus paneb tagurpidi saltot viskama ja küliskükkis kepslema. Mitte et ta seda kumabgi teeks. Aga no sigahea on kogu see kuivatatud puuviljade TONNIDE kaupa klaasi ajamine. Ja vaniljene lisa ei tee ka üldse paha. Portveini õilsast täidlusest ma kohe mitte ei räägigi.

Esmamekk on pehme, täidlasepoolne ja rojalistlik. Ütleks lausa et peenutsev, kui see kuninglikuks olemine tal niiiiiiiiiii loomulikult välja ei tuleks. Keskmaitses visatakse sametkeep üle õlgade, et astuda rõdule ja lehvitada korraks rahvale. Einoh ega rahval on tegelikult üsna suva kes seal rõdul tegelikult on, aga sajanditega sissejuurdunud traditsioonid mõjuvad nõnnamoodi rahustavalt ja armsalt ja turvaliselt nagu oleks emarind kisava imiku hägusesse vaateulatusse jõudnud.

Lõppmaitse aegu astub me kuninglik persoon rõdult tagasi tuppa, laseb õlgadel langeva keebi teenritel kinni püüda ja istub kamina ette tugitooli, mille kõrval olevale madalale kõverate kullatud jalgadega lauakesel ilmub liuake kuivatatud virsikutega ja klaasike šerrit. Oi kuidas ta tegelikult tahaks minna kööki ja koos vana kammerteenriga pliidisoojuses mõni partii kaarte mängida, aga pole midagi teha ... kohustused ootavad. Las salanõunik tuleb tuppa ja teeb oma igaõhtuse ettekande. 

Järelmeki ajaks on sinivereline isend juba end üsna mõnusalt tugitooli ära sättinud. Nõuniku monotoonne hääl võistleb tulutult kamina mühinaga. Klaasikes olev vedelik veikleb hunnitutes toonides. Noh olgu peale, varsti on õhtu. Küll vana teener ootab, ta juba teab, millal on õige aeg.

Ei tule siit miskit kokkuvõtet, mu sõberid ja sõberinnad. Te proovige. Ma ütlen siiralt - te proovige. Ja siis saate aru. Tsjeeses!
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment