Friday, January 22, 2016

Tuulispask


Tuulispask (Käbliku, Eesti) pdl 0,5 l. alc 8,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "imperial IPA", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Ühel ilusal kuumal suvepäeval, kui oder põllul kuldkollane oli, tuli eikusagilt tuulispask ning imes endasse nii dora kui ka naaber Mati humalapeenra. Saagi pustas ta maha Käbliku Pruulikoja õuele, kus kohalikud pruulmeistrid selle potti pistsid ja värske topelt IPA valmistasid."

Väike lihtne pudel, erksavärviline ja mõnusa kiiksuga sildikujundus. Vist ainuke, mille kohta ka video olemas on?

Valge vähene vaht pole kuigi püsiv, kuid jätab klaasiseintele kenakese jälje. Õlle värvus - kuldse helgiga oranž merevaik.

Aroom on jõuline, ninnanakargavalt ja isegi kirbelt tsitruseline, pool tonni mangot ja kotitäis kuivatatud virsikuid lisaks. Kõrvitsatsukaad ja mandariinidžemm.

Esmamekk on raske kehaga ja jämmedalt magusakas-mõrkjas. Keskmaitses asub esmalt domineerima värskeltriivitud apelsinikoor ja kumkvaadid, seejärel tuleb mahedam mandariinipovidlo ja kõrvitsamehu. Lõppmaitse ... uhhhh ... see mõjub ikka kohe väääga jurakalt, justkui oleks keegi püreestanud greibi koos meloniga, lisanud kuldseid rosinaid ja saunaahjus paistel kuivanud kuldseid ploome, päikeseloojangut ja pillimängu. Kuldne rand ja nõmmeliivatee. Järelmekk tõmbab lõõtsmooniku käima ja asub külakiige juures lõket süütama, õllevinkul lüüakse kraan lahti ja rahvas hakkab kokku voorima. Šašlõkivine imbub vaikselt riietesse, kiik krägiseb, vanarahvas pobiseb vaikselt jutukest veeretada, päikese asemel kuldab kõigi näod hingestatuks hiigelsuur lõke ning varjud löövad ehmunult tantsima.

Raske kehaga, vähevõitu karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusaka buketiga Megatasandi rüübe! Tuu om üits munadega õlu, kas teate! Jõuline ja ehk kergelt bravuuritsevgi, kuid oma rohmakas jõulisuses erakordselt võluv. Tõsi küll - ainult humalahullude jaoks.

------------

pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment