Thursday, January 26, 2017

Valge Unt

Valge Unt (Undi, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,1 %vol. Liigimääratlus: white stout

Tootjainfo: "vesi, odra- ja nisulinnased, kaerehelbed, odrahelbed, šokolaad, tammelaastud, vanillikaun, kovhioad, humal, pärm."

Väike lihtne pudel, sigrisel sildil ulub hunt. Sentimeetsine kollakas vahukiht kaob päris kiirelt. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. No ei ole valge :)

Aroomis on kolm kilo seda lõhna, mis jääb kohviveskisse peale seda kui oled kolu tühjaks kallanud, aga väikesed kerged ebemed ja hunnitu lõhn jäävad alles.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, magusakas ja kohvine ... ei kohvimarmelaadine. Keskmaitse muutub tuhmilt tummiseks, vaniljekreemiseks ja kohvilkööriseks, kuldsed rosinad ja datlid vajuvad kah aegamisi mööda klaasiseinu huulte poole. Lõppmaitse .... uhhh, alkoholi on tiba teravalt tunda, kuid hetkel ei häiri see, vaid pigem võimendab marmelaadjat tihkust, ajab kohvi ja lagritsa omavahel vaidlema ning kallab tubli lonksu pähklilikööri vahele.  Järelmekk viskab kinda odraveinide maailma ja jääb võiduka näoga vahtima, sest vastuvaidlemist ka ei tule.

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kleepja paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Järgmine samm võiks olla veel kaks kraadi kangem kohvivein :) Aga kuidagi tuleks ka hõljumit vähemaks saada, sest pudeli teist poolt välja kallates läks klaasi sisu väga mudruseks.
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment