Wednesday, January 25, 2017

Ruby Jazz Ale

Ruby Jazz Ale (Pyynikin, Soome) prk 0,5 l. alc 4,7 %vol. Ratbeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja
hinnang 36 punkti. Tõsi küll, purgil on kirjas "dark red ale with rowan berries"

Tootjainfo: "The ambery colour of Ruby Jazz Ale dreams of autumn freshness. You can detect citrus and berrylike flavours.
Malts: Crystal100, Black, sahti, vehnä
Hops: Target, EKG, Amarillo, Citra
Food recommendation: Quarry, toasted rye bread.
More information: Contains rowan berry. Intended as an autumn beer
EBU 50"

Ummm ... huvitav, mida tähendab linnaste all "sahti"? Ja pihlakatega tehtud õlut pole vist ka varem kohanudki?

Keskmist mõõtu purk, millel jämmiv jazziseltskond. Pruunakas vaht täidab 2/3 klaasist, vajudes küll aegamisi hõredaks ent püsides päris kenasti ja jättes ka kena vahupitsi klaasiseintele. Õlle värvus - õrna hõljumiga tumedapoolne pruunakaspunane.  Aroom on karameljas ja tuntavalt rauarohke ... mitte roostene, vaid lihtsalt rauarohke, nagu pihlakale kohane. 

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on päris korralikult mõrkjas ... mitte IPA'likult, vaid bitteri taoliselt ... selline veidi puidune või siis antud juhul pihlakane. Lõppmaitses lisandub mõrkjale põhitooonile hapukat kargust ja magusat täidlust. Järelmekk püsib üsna kaua karge rauase mõrkjas-hapuka mälestusena metspihlakatest.

Keskmisest suts kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga Väga hea tasandi rüübe. Kui käsitleda seda mitte kui "amber ale", vaid kui "bitter" ... või veel parem "pihlakaõllena" siis võiks kiita veelgi rohkem. Siit moraal, poisid ja tüdrukud, vaadake et te oma kirjeldused/stiilimääratlused võimalikult täpselt paika saate, et vältida tajuhäireid! Kõrvale nokitseks anšoovisetäidisega oliive.
------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment