Saturday, April 6, 2019

Tom Yum Mun


Tom Yum Mun (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Grodziskie/Gose/Lichtenhainer", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Gose" ja hinnang on 3,8 punkti

Tootjainfo: "Gose with kaffir lime leaves, lemongrass, chili pepper and salt.
IBU 5"

Väike lihtne pudel, sildil jookseb Käbliku tunnuslinnuke, suits ja tulekeeled suust väljas. Erkvalge vaht täidab kolmandiku klaasist ja mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. 

Aroom - mõnusalt ja äratuntavalt hapukas-magusakas-soolakas-vürtsikas .... noh kõik see mida ühelt aasiapäraselt supilt tahta! Või siis ikka õllelt, aga no mis vahet, kas pole.

Esmamekk on kerge kehaga ja vahvalt hapukas ning kirkalt koriandrine. Keskmaitses lisandub tubli annus soola ja tšillit, maitsetšakrad avanevad nagu tähetarga peo all ja hingavad sügavalt sisse justkui linnavurle kevadises metsas. 

Lõppmaitses sihiseb üle keele  magusakas-õline-vaigune koriandriseemneke ja tema järel kappab sõjakisa saatel tšillipoiss, linnulsulg juustes ripnemas nagu takjad koerakarvades. Järelmekk näksib mõtlikul ilmel sidrunheina ja proovib peegli ees silmi kissitades seda õiget silmalõiget saada … noh et siis järsku tuleb supitegemine ehedamalt välja või midagist. 

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi vesise paletiga, hapukas-vürtsikas-soolakas-vürtsikas-magusakas-hapukas-soolakas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! Noh võibolla on tšillit nõksa palju - ehkki vana Gambrinuse jaoks pole see kunagi problem - aga see on üks lahe ja meeldejääv ja munadega tegu, ma ütlen! Aga hoiatama peab, hoiatama peab kohe väga, sest kui mõni kodumaine tegelane pole seesinase supi ja köögikoolkonnaga varem kokku puutunud, siis võib tulemus kole olla. Keegi olla seda suisa saunalaval üritanud pahaaimamatult juua … kujutate ette tulikuuma õhujuga liitumas tulitava keelekastega? :)
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment