Sunday, July 24, 2016

Käinamehe mihine


Käinamehe mihine (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,6 %vol. Ratebeer ei tunne veel toodet.

Tootjainfo: "Koostisosad: vesi, odralinnasedm hiiumaa mesi, humal, pärm.
Kassarimehed jõid vanas Puulaiu kõrtsis õlut ja kiitlesid: "meite meri oo ikka niisugune ja seesugune". Käinamees, kes seda juttu pealt kuulis, läks kassarimeeste juurde, lõi õllekannu kõva pauguga vastu lauda ja käratas: "Mesasi see teite meri oo? Kas tei tääte, et teitel sui aegus üldse merd polegid. Talveoo teitel aga merd täpseld nõndapalju, kui see talitee, mes üle Käina lahe käib ja obusesõniguga märgit oo. Vaada nõndamoodi!""

Keskmist kasvu pudel, kuldsetes toonides sildikujundus. Kulla kujundajad, see on nüüd küll pisut ülepingutamine, niiiiii kenitleva kujundusega pudelid tekitavad väärtõlle hindajates pigem umbusku. Ja tumedal läikival foonil tumekuldsed tähed ... no seda on ikka jubbbe raske välja lugeda. Kastikujunduse eest vana Gambrinus muidugi kiidab, kuid siltidega olete üle võlli läinud.

Sõrmepaksune valge vaht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - veidi uduselt kuldoranž. Aroom on magusakas, biskviitjalt tihe ja vähese mesise kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, heinane ja biskviidine, veidikese meeveini vindiga. Lõppmaitses tuleb meeveinine hapukas foon tugevamalt esile, põhiolek jääb aga heinaseks-ürdiseks. Järelmaitses tuleb jõuliselt esile murune mõrkjus, kuid hiljem asendab selle mõõõnus kogu suud täitev vürtsikus.

Keskmise kehaga, nõrgapoolselt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga heal tasemel rüübe. Mee lisamine õllele on alati hea mõte, kuid siis võib keha ka väga kuivaks muutuda - ehkki siin seda väga tunda pole, võiks kaaluda kaerahelveste lisamist ja joogile veel kraadikese juurde keeramist!
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment