Saturday, February 1, 2014

Curmudgeon Old Ale

Curmudgeon Old Ale (Founders, USA) pdl 0,33 l. alc 9,8 %vol. Liigimääratlus: vana eil. Ratebeer pakub 98 ja beeradvocate 90 punkti!!!

Tootjainfo: "Think classic seafaring ports, local pubs, and weathered old fishermen. This old ale is brewed with molasses and an insane focus on the malt bill, then oak-aged. The result is a strong, rich, malty delight that’s deceptively smooth and drinkable. IBU 50"

Väike madalpoolne pudel, tumedates toonides silt kujutab vanaldast aadlikku. Kreemikas vaht moodustab sõrmepaksuse tiheda kihi, mis püsib väga pikalt. Õlle värvus - õrna hõljumiga punakas merevaik. Aroom meenutab marjaveini, olles magus-hapukas ja tammine.

Esmamekk on keskmisest vaid veidi raskema kehaga (mis on üllatav selle kanguse juures!) ja marjaselt/sõstraselt magus-hapukas. Keskmaitse üllatab taas - niivõrd intensiivne melassi toon on omane tavaliselt rasketele stoutidele! Siin kuhjub kokku 3 kilo rosinaid, pool kilo punast sõstart ja peotäis vaarikavarsi ... kogused pole mõistagi täpsed :) Lõppmaitse ... oooohhh ... see on külluslik ja naudingurohke kui öö sadamakõrtsis parimate sõpradega pummeldades. Siin kisub asi juba portveinilike nüansside juurde, rõhudes pikal tammevaadis laagerdumisel ning kuivatatud pirnidel. Järelmaitse paneb pisut järele mõtlema - misasja Gambrinus siiski käes hoiab? See võiks vabalt liigituda šerriks või nalivkaks, õlleks olemisele viitavad vaid vahurandid ning ehk ka mõõdukas humalamõrkjus ... kuid kõik see tanniinine magus-mõrkjus on pärist kuskilt mujalt kui tavapärane ettekujutus õlledest laseb aimata.

Keskmisest raskema kehaga, kleepja paletiga, magus-hapukas-magus-mõrkjas-magus-vürtsika buketiga MEGARÜÜBE! Oi taevane vägi, mihandseid naudinguid Odin surelikele osaks laseb saada! Kui siia kõrvale üldse midagi pakkuda, siis melonit ja sinihallitusjuustu.
------------
pilt siit

No comments:

Post a Comment