Monday, February 3, 2014

Reserve Special Black Ale

Reserve Special Black Ale (Dark Horse, USA). pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Liigimääratlus: ... sellega on raskusi ... tavapäraselt ütleks "porter", kuid tootja käib peale, et see on siiski "kange must eil". ratebeer annab hindeks 99 ja beeradvocate 89 punkti.

Tootjainfo: "Conceived in a dimly lit room on a blistery cold night in the Upper Peninsula of Michigan, but born and raised here in Marshall Michigan. The Reserve Special is the oldest of all beers in the Dark Horse family. It has an incredibly “thick” presence and when poured into a glass its color is so dark it’s eerie. The flavors explode onto your taste buds with heavy malt, roast, and chocolate, but stay very balanced. The Reserve Special Black Ale has a hard time being called a stout or porter but it fits nicely into the category of a delicious strong black ale."

Lihtne väike pudel, mille mustades toonides sildil kaeb vaatajat nukker eesel :) Tumepruun vaht täidab pool klaasi, olles tihe ja püsiv. Õlle värvus - must, õõõõrna punaka helgiga klaasiservades. Aroom on puhas kõrvetatud linnase kehastus - õrnalt suitsune, mõrkjas ja raskepärane, siia lisanudb veel vaniljesuhkru mõrkjas-magusust.

Esmamekk on raskepoolne ja ohh kui nauditavalt mõrkjas-magusakas-vürtsikas ... nii võiks kõlada sissejuhatus muistsesse lugulaulu: "enne seda kui valgus maa peale toodi, laius siin pilkane pimedus ja suitses must leek"

Keskmaitse viib meie lugulaulu edasi helgema lootuse poole ... see tähendab et maitsed jäävad sama mustaks ja raskeks, kuid muutuvad naudinguküllaseks ... bardi hääl muutub sügavamaks ja kõne rütmikamaks. Loo keskmesse tõusevad muistsed kangelased, kes pimeduse tõrjuvad ja sel puhul vahva peo püsti panevad. Siin leiab suitsutatud ploomidega pikitud roogi ja vürtsidega uibitud mesijooki.

Lõppmaitse paneb bardi juba end edasi-tagasi kiigutades transsi langema ... äraseletatud näoga räägib ta vahvaist meestest, kelle hulgas mitte kuningat ei pidanud olema, sest nad olid kõik võrdselt võidelnud. Kõik rüüpavad selle leppe tähistuseks kolme ristiga tõrrest ning vannuvad truudust, sest nii on hea ja õige. Kui arvate et vanilje ja šokolaad on peente preilikeste pärusmaa, siis eksite - see siin on raske ja jõuline, sügav ja jäägitu nagu üks vanne olema peab.

Järelmaitsest on juba keeruline välja tulla, sest maitse-transs matab meeli ja sikutab keelt uue lonksu järele. See on röntsraske ja samas tiivustav ... peale sihandset lõuatäit võib järgmisse võitlusse minna ... või siis pigem võtta veer üks ning möriseda meestega edasi :)

Rühmraske kehaga, kleepja paletiga, mõrkjas-magus-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga MEGARÜÜBE! Siia juurde sobiks tulel kohal küpsenud sigaloom. Tervelt ja otse vardast!
----------
pilt siit

No comments:

Post a Comment