Wednesday, February 26, 2014

Golem

Golem (Kotka pruulikoda, Eesti). pdl 0,33 l. alc 10,1 %vol. Liigimääratlus: imperial baltic porter.

Tootjainfot ei õnnestunud leida.

Väike lihtne pudel, minimalistlik etikett. Pruunakas vaht täidab pool klaasist, olles vägaväga püsiv. Õlle värvus - must. Aroom ulatub klaasist kaugele, olles rösthapu ja suitsmõru, kõrvetatud suhkru magus ja alkoholi soe. 

Esmamekk on raskepoolne ja magus-mõrkjas. Keskmaitse paneb vaikselt niutsuma - niivõrd Tõsine ja Mänguline on see kraam ühekorraga! Tõsiselt mõrkjas nagu kuivetunud professor ja mänguliselt hapukasmagus nagu ulakas tudengiplika, kes vallatleb auditoooriumi aknast plinkiva päikesekiirega, peegeldades seda vanaldase õppejõu luitunud pintsakule ja hallile habemele. 

Lõppmaitse murrab vana professori tõsimeelsuse, seminar kuulutatakse lõppenuks ning arutelu kantakse üle kõrvalolevasse kohvikusse. Benediktiini klaasikese juures avanevad vanamehe keelepaelad ning kuiva teooria kõrvale lisandub üha enam puhast elutarkust ... kuid pange tähele, ei mingit frivoolsust! Tihkelt ja intensiivselt täidab see puhas kontsentreeritud tarkus maitsja keeled ja meeled, siin on tammist tugevust ja humala suisa hiniinlikku kibekusmõrkjust, tundmatuid vürtse ja tuntud koduseid õunaseid hapukaid noote. 

Järelmaitsest on seekord isegi kohatu rääkida ... kogu see eelnev maitsete turmtuli on muutnud tudengid vaguraks ning hoolimata kevadilmast hiilitakse raamatukokku, olles enne sügava kniksu ja kummarduse saatel jätnud hüvasti vana professoriga. Õppur saab aru, et pikkkkkk tee on veel minna sel teadmiste-kogemuste rajal!

Tankraske kehaga, toornaftaliku paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga KOLOSSAALNE rüübe! Jätke isegi mõte mingist snäkist, seda õlut tuleb pakkuda koos külma vee klaasiga nagu türgi kohvi!
-------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment