Sunday, September 20, 2015

Lõbus näkitar

Lõbus näkitar (Manilaiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Liigimääratlus: belgia hele õlu.

Tootjainfo: "Puuviljane hele õlu, mida kirgastavad Brettanomyce ja H.blanc humalad. Iganemisel tugevnevad Brattanomyce noodid.
IBU 24"

Väike lihtne pudel, mustvalge minimalistliku esteetikaga sildikujundus. Helevalge vaht täidab pool klaasi, olles üsna tubli püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane.

Aroom on mõnusaimal moel põnev. Siin leidub belgia õllele omast magusat vürtsikust ja saisonilaadset hapukat sädelust. Veinikeldri haldjatar on otsustanud õllekoda külastada ning sealse turdi ent lõbusa haldjaga mõned klaasid teha.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja keeleotsa kõditavalt hapukas-vürtsikas. Keskmaitse toob naeratuse näole - no kas see haldjapaarike pole mitte armas vaadata!? Eks nad küll vaidle omavahel, et kumb on õilsam ja tuntum rüübe - kas õlu või vein. Aga kuna mõlemal on oma lähkrike alati käepärast, siis proovitakse kaks jooki kokku segada ja voila! saadud ongi segu, mis rahuldab mõlemat osapoolt!

Lõppmaitse tõmbab veidi kuivapoolseks, kuid see on sihandne supermõnus meeveini taoline hapukus, millesse sobib parimal moel valgete sõstrate mahl ja leedripuu õisikute taoline eeterlik vaigusus.

Järelmaitse ajal on me haldjad juba laulu üles võtnud ... ja nüüd on siis näha ka sildil lubatud tegelane ehk lõbus näkitar, kes seekord end ojapervel kivile sätib ja õnnelikult huilates kaasa laulda hõiskab, lüües sabaga laksuvalt rütmi. Vürtsikas ja sädelev on see lugulaul, täis pikantseid seiku, mida kõike ojaemand näinud on ning haldjakesed keeravad noile veel oma siivutult kerglast vinti juurde.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga ÜÜÜBERTASANDI RÜÜBE! Ainuke põhjus, miks Gambrinus ei täi siia "mega" kirjutada, on see et stiilimääratlusega ollakse nüüd küll metsa pandud. Belgia hele pole see klassikalises mõttes kohe mitte. Kuid sigahea edasiarendus, sihuke mõnus mänguline ... oot, kas see ei meenuta teile mitte Orval'i? JAA! Aga ega ta sellest normaalsemaks muutu. Jumal tänatud :)
--------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Tere. Tean, et Manilaiu toodangut veel kuskil müügil ei ole, kuid ometi oleks suur soov nende poolt pruulitud õlut maitsta. Pruulmeistri kontakte internetiavarustest leida ei õnnestunud. Kas oskate öelda, kes selle huvitava ettevõtmise taga on? Äkki annaks pruulmeistriga eraviisiliselt mõne pudeli degusteerimise osas midagi kokku leppida. Aitäh.

    ReplyDelete