Monday, September 7, 2015

Lõkits


Lõkits (Muhu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "smoked", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Lõkits ehk tulekera ilmutab end sumedatel augustiöödel enamasti Rässa külas. Tuiskab tulise jutina üle maa ja vee ja kaob... salapärane suitsumaitse jäi aga punase õlle sisse ja on ete kena."

Väike lihtne pudel, sildil Muhu kiriku siluett. Kollane sentimeetrine vahukiht on hõre ja kiire kaduma. Õlle värvus - kirkalt kuldse helgiga punane. Aroom on esmalt üsna tugeval suitsune, seejärel tuleb esile pehme hapukas-magus marjane põhi.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse kallab keele üle hapuka suitsuga, mis meenutab üle lõkke käinud rukkileiva viilakat. Lõppmaitse meenutab kuivatatud ploome, suitsutatud linnaste mekk sobib sellega alati oivaliselt. Järelmekk on veidi vürtsikas, hapukalt karge ja värskendav.

Keskmisest kergema kehaga, nõrgalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga mõnus suitsuõlu. Tõenäoliselt tahaks see veel paar nädalat järelküpseda, et maitsed paremini paika loksuks ja karboniseerung suureneks, kuid ka praegu on tegu vägagi korraliku rüüpega. Suitsusingi viilakas sobiks kenasti siia täienduseks.
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment