Sunday, September 27, 2015

Oatmeal Stout (Samuel Smith)


Oatmeal Stout (Samuel Smith, UK) pdl 0,355 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "sweet stout" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "Originally a drink for lactating mothers, oatmeal stout was described as nutritional on early labels. Oats are in the same family as barley, and a small addition yields great flavor. Popular in the late 1800’s, the last oatmeal stout was brewed before the First World War until Samuel Smith reintroduced this style in 1980.

Almost opaque, with an unusually silky texture and complex, medium-dry velvet palate. Bittersweet finish."

Väike reljeefkirjadega pudel, vanamoeline sildikujundus ja fooliumkaelus jätavad kokku väga hea mulje. Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasi ja on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus - sügavalt ja kirkalt mustjaspunane. 

Aroom on pehme ja kreemine. Kohev täistera sepikuviil ja kakaokreem, foonil õhkõrnalt pähklid ja martsipan.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub täidlasemaks, magusakalt kreemjaks, kuid huvitaval kombel säilub ka üsna esiplaanil vürtsikas hapukus. Lõppmaitse maheneb veelgi, meenutades nüüd kakaokreemiga täidetud kohviküpsist, kreemi sisse on aga segatud ka punaseid sõstraid. Järelmekk on mahe, pehmelt kohvine, piimašokolaadi ja latte segune.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametja paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Supermahe ja kergeltjoodav, samal ajal maitseküllane ja oma pehmel ning tagsihoidlikul moel rahuldustpakkuv. Kaerastoudi õpikunäide! Väike kaeraküpsiseke ehk?
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment