Thursday, March 5, 2015

1000 IPA


1000 IPA (Mikkeller, Taani) pdl 0,33 l. alc 9,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: double IPA ja hinnang hinnang 99 punkti. Ehkki olgem ausad, et "topelt" ei ole see IPA mitte, vaid ... eee ma ei teagi kui mitmekordne :)

Tootjainfo: "Like your beer bitter? Getting tired of inventing zesty kitchen tricks trying to spike your beer in search for that fulfilling kick in the palate? Look no further as 1000 IBU was brewed to satisfy all hop-heads with a craving for some serious back-burning action."

Väike lihtne pudel, rohelisel sildil on trellide taga Mikkelleri kaabus ja vargamaskis kodanik. Kollakas vaht täidab üle poole klaasi ja on MEGApüsiv ning klaasiseini tihke vahuvõrguga kattev. Õlle värvus - tihkelt uduselt tumeoranž.

Aroom. OOOO. See paneb humalahullu põlved nõtkuma ja ninasõõrmed võbelema. Siin ühineb kolmemeetrine melon sama jämeda seedrikäbiga, seltsiks koletusuur pihlakas ja veidi papilõhnane rabarber. Muuseas, kui tahate, võib seda ka "lapihaisuks" nimetada, kuid hea on ta raisk ikka :)

Esmamekk on tihke ja mmmõnusalt keeleotsa surisemapanevalt Mõrkjas-Hapukas. Keskmaitse ... ohsakuramusevägi! Vaik! Kuusevaik ja seedermännivaik ja kadakavaik ja ... noh kõrvavaik ilmselt mitte :) Gambrinuse humalavõitluses karastunud keel surfab nendel vaigulainetel kui vana kala, vaid kergelt õhku ahmides, kuid algajama venna võtab see sirakile.

Lõppmaitse. Kas kujutad ette, kuidas mõrkjas-haput on nii palju, et see on juba magus? Ei kujuta? Aga nii see on! Noh magus muidugi väääääga friigilikus mõttes, kuid tihedat ananassi-mangopüreed on siin klaasis kohe pudelijagu. Siukese SUURE pudeli jagu. Ainult et see segati kokku eukalüpti ja vaarikate, pihlakate ja ebaküdooniaga ning ristati veel igaks juhuks kasetõrvaga. 

Järelmekk. Kui keelepära on judisemast lakanud, siis küsib ta ehmunult: "Misasi see nüüd oli?" Ja: "Kas veel saab?" Ohjaa, saab küll, sest seda humalaleotist pole kuigi võimalik juua. Tilkhaaval manustada või siis kasutada tilkhaaval tavapäraste massõllede parendamiseks - seda küll. Kuid JUUA seda oleks sama kui kummutada kõrist alla siirupit või puljongikontsentraati. Hakkama küll saad, aga milleks?

RRRASKE kehaga, tugevalt karboniseerunud ja jämetihke paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga FENOMENAALSELT KOSMILINE RÜÜBE! Ei, mitte rüübe, vaid NESTE! Humalasiirup. Ebanormaalne kogus seda, mis õllest õlle teeb. Ma pean silmas hullumeelset sädet pruulmeistri silmis.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment