Friday, March 6, 2015

Bommen & Granaten (Bordeaux BA)


Bommen & Granaten (Bordeaux BA) (de Molen, Holland) pdl 0,33 l. alc 15,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "barley wine" ja hinnang 99 punkti!!!

Tootjainfo: "indigrients: water, barley malts (pils, munich, caramel), bitter hops (sladek, premiant, saaz), top fermenting yeast.
57 EBU"

Väike lihtne pudel, mida ehib punane vahakaelus, silt pruulikojale omaselt minimalistlik-tehniline. Mõnemillimeetrine vahukiht taandub hetketega kirmeks. Õlle värvus - kirkalt tuhmpunane, meenutades kompotimaasikaid.

Aroom. Nojah. No viskivaat. Sihandne koorevenise taoline viskivaadi imeline pilv täidab pool tuba, mähkides kõik sooja vinesse.  Ehkki õlle nimi on tõlkes "Pommid ja Granaadid" leiab nuusknina siit granaatõunast tehtud veini ja jõhvikamoosi. Mmmm, see on üks sügav ja veetlev sumin, mis täidab su ihu ja hinge nagu sadamakõrtsi rohmakas võlu, mille kärarikas heli- ja lõhnapilv laseb sul märkamatult nurgalauas tiksuda ja kordumatuid ent samas nii äratuntavaid karaktereid piiluda.

Esmamekk. No ei saa midagi parata, naeratus sulatab su näonurgad ning esimesed märkmed kõrtsis nähtud tegelaste kohta rivistuvad paberil. Näed seda taati? Ta pole oma veinipudelist ilmselt viimased kolm kuud lahkunud ... kuid taevas kui õnnelik ta omaette on! Raskepärane vedelik loksub tuhmis klaasis vana mehe käes ning kamina kõrval istudes näib ta kui võidunud mööbli osa ... aga tema soojus kiirgab hubiseva kaminaga võidu.

Keskmaitse. Maadam, kelle peamine ülesanne on mõistagi hoida tüdrukuid mõõdukalt ohjas ja visata liigselt pealetükkivad tegelased välja, on end klaverimängija kõrvale nõjatanud ning korraga peegeldub tema ülemeigitud näost vana põhjakäinud aristokraadi õilsat olekut ... täpselt selle hetkeni kuni ta ei suuda vastu pidada ja hakkab käredakskarjutud häälega šansooni esitama. 

Lõppmaitse. Kõrtsmiku noorem poeg, kõigi plikade lemmik, üritab ühte tantsutüdrukutest ära sebida mida viimane ka lahkelt võimaldab ... kuniks maadami kraaksatus piiga maa peale tagasi toob ning sunnib vintis kaupmeheisandale sülle istuma. Kuid ega pilkude mäng ei peatu sellest pisiasjast, oh ei! Üle triibulise pintsaku õlu saadetakse noormehele õhusuudlus koos kindla lubadusega ... mida mõistagi ei kavatsetagi pidada. 

Järelmekk. Õhtu hakkab hoogu koguma. Kõrtsiuksest valgub sisse käratsev dokitööliste punt, kes hõivab sama nurgalaua, kus meie kirjanik paberilehti lohaka käekirjaga täidab. Noh kas peab mainimagi, et õige kiirelt sigineb neile lehtedele ka veiniklaaside ja õllekannude jälgi? Oh aga miks peakski seda pahaks panema? Kui need pruunakad poolringid õnnestub järjekordse novelli sisse surada, on kõik õnnelikud.

Ahjaa, ma peaks vist midagi maitse enda kohta ka ütlema? Kas ma siis ei teinud seda? Granaatõunast tehtud vein ja koorevenis - kas sellest on vähe? Ei ole, ütlen ma teile! See jook ei lase keskenduda, vaid paneb püsti vägeva klunkri. Just sellise nagu omal ajal punkris. Kui kapral ... aga kuulake Kopvillemit ja ole ise ka mõnusad :)

Rrrraske kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga KOLOSSAALNE MEGARÜÜBE! Odravein rõhuga sõnal VEIN! Digestiiv, täidlane ja külluslik lõpetus pidulikule koosviibimisele, mille järel lastakse lipsud ja vööd lõdvemaks ja minnakse ära. Sadamakõrtsi, sest seal on parem kui ballisaalis.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment