Friday, March 13, 2015

Must Kuld Cherry Edition


Must Kuld Cherry Edition (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,8 vol% Liigimääratlus: porter. Ratebeeri hinnang pole veel välja kujunenud.

Toojainfo: "Meie kuulsa sumeda ja siidise porteri eriversioon - kirsišokolaad sinu klaasis. Koostisosad: vesi, odralinnsed, laktoos, humal, pärm"

Väike lihtne pudel, kurikuulsaks muutunud sildike, millel alaservas piiisike punane täpike/kirsike ja lisarida "cherry edition". Selle müümine saab raske olema :)

Seesinase õlle ilmutumine on kõneväärne toiming. Must sametiselt raske vedelik tõstab aegamisi enda kohale erakordse värvusega vahukihi - see on ROOSAKASPRUUN! :))) Õlle värvus, noh mis siin rääkidagi. Must on Must.

Aroom on põnev. Kuradima põnev. Kohvi, šokolaad, kirsidžemm, kakaokreem, suitsuploom ... no ühesõnaga metsikult palju on siin ühes klaasis koos. Peaaegu et isegi liiga palju, aga veel siiski hoomatav.

Esmamekk. Jestas. Jahhuuu. Jummel. Hapukas-magusakas kiht kleepub su keelele nagu plaaniks end sinna sisse kirjutada. Kuid see on mänguline ja lustakas tervitus. 

Keskmaitse. Kreeeeeegimoos! Kirsikompott!! Ploomikonserv!!! Ja-jummel-kui-palju seda kõike kokku suruti! Ja hämmastav on, et see kokku ei ole üleelusuurune mudrumätas, vaid klaar ja karge nagu hommikuse peaga jahedasse tiiki hüppamine otse saunast, kus öö läbi maailma on parandatud ja ihu haritud. 

Lõppmaitse toob mängu kohvitassi, kuhu hoolitsev peremees tilgutab külma kohvi sisse ka kirsilikööri. Või noh, mis tilgutab, ikka kohe läigatab. Ja miks keegi pole varem kirsilikööri kohvi mulle pakkunud?

Järelmekk mõjub kui kirss tordil - eks ole ju ootamatu sõnamäng :) Ja see kirss on šokolaadi kastetud. Mitu korda kohe, sest šokolaadi on palju. Aga kirssi on veel rohkem. Ja kreeki ka. Mustsõstraliköör muidugi kah. 

Raskepärase kehaga, aga seda lahustab imeliselt joodavaks kreegikompott. Mõõdukalt karboniseeritud paletiga, mille algset siirupjust paneb sädelema ploomivein. Hapukas-magusakas-hapu-magus-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga MEGARÜÜBE!! Fenomenaalselt saavutatud vastuoluline kuid samas meisterlikult paika timmitud jook, kus ühes lonksus on ebanormaalne maitseküllus ja hõlpsasti joodavus. Dessertõlu selles sõna külluslikus ja lausa kergelt friigilikus võtmes. Meistriteos!!!
----------------
pilt isetehtud

4 comments:

  1. jehuuu http://hmp.me/hio ytleks nii et korralik humalapauk. kes ei nõustu, sel lööme kapaga pea ringlema.

    ReplyDelete
  2. jehuuu http://hmp.me/hio ytleks nii et korralik humalapauk. kes ei nõustu, sel lööme kapaga pea ringlema.

    ReplyDelete
  3. Liigimääratlus: topeltIPA???

    ReplyDelete