Tuesday, March 17, 2015

Lervig Barley Wine BBA


Lervig Barley Wine BBA (Lervig, Norra) pdl 0,33 l. alc 13,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "barley wine" ja hinnang 100 punkti!!! Õige oleks muidugi "bourbon barrel aged barley wine"

Tootjainfo: "Aged in Makers Mark barrels."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tunnussilt (sulgudes täheke) on seekord tumelillal taustal. Väheldane kollakas vahukiht kaob kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt tume kirspunane.

Aroom. Naeratus tuleb näole juba meetri kauguselt. See on delikaatne meenutus kõigist neist headest portveinidest ja koorepumatitest ja lõkke kohal sulavatest vahukommidest, mis sa iial saanud. Klaasi ninale lähenedes delikaatsus haihtub ja asemel tuleb otsekohene, lausa karmivõitu rummis leotatud ploom, mis on kaetud vaniljekreemiga.

Esmamekk. Vaikne kõkutav naer ronib su vatsast ülespoole, kuid ei pääse välja, sest suus on väärt tilgake. Ja tõesti vaid tilgake, sest sõõmudega jooks seda kraami vaid ogar. Kusjuures ka seda tilgakest ei raatsi pikalt vaid keeleotsa jaoks hoida, vaid see libiseb suisa ise kiirelt edasi, nii et kirjelduseks tuleb uus piisake trimbata. Portvein. Portvein, milles on leotatud kreeke ja pihlakaid.

Keskmaitse. Seda vedelikku tuleks mäletseda nagu mõni tubli kabjaline, hajevil ilmega ümbrust silmitsedes, silmis sisemine õndsus ja üleolek kõige välise suhtes. Viigimarjadest võib vist ka nastoikat teha? Ja siis kreegikompotiga segada? Ei või? Aaaa noh, siis ma nii teengi.

Lõppmaitse. Dudumm-dudumm-dudumm ... see on vist su süda, mille häält on võimalik kuulda ainult absoluutses vaikuses. Ja see jook siin klaasis tekitab sinu ümber vaikuse välja, mis surub toanurka teleka, raamaturiiuli ja isegi kassi. Mis kassi, mul polegi seda! Tammelaastudest teeme me pärja, mille ehime valge rummi ja palinka piiskadega.

Järelmekk. Mina olen ott ja sina oled ott. Huvitav, kas mu suust enam mõistlikku juttu ka tuleb? Aga milleks? See õlu... ??? Õlu???? Minge kukele. See orgastiline neste siin klaasis juhmistab ja õilistab, paneb täismehe lämisema ja nooruki unelema. Mida ta naisterahvaga teeb, sellest ma ei taha isegi mõelda. Või noh, tahan ikka küll. Aga ei mõtle, sest ega ma mõni selline pole.

Et see suur et. Ah jaa.

Jämejuraka kehaga, dziisös-kui-siirupja paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusa buketiga KOSMILINE EBARÜÜBE. Teate mis, ärge kiusake mind. Ma ei oska praegu seda sõnastada. Aga ilgelt tahaks. Sest sellist asja pole veel meie pruulmeistrid teinud. Kuid peaks. Mitte "peaks", vaid PEAVAD! Sest see on mõõdupuu, mille poole püüelda.

Ohjahh. Digestiiv on selle asja nimi. Viimane klaasike, peale mida tuleb külalised uksest välja suruda, sest nad tahaks jääda ja veel klaasikest timmida. Aga ei saa. Pererahvas tahab peale viimase võõrustatu lahkumist ise selle lõpuni limpsida. Ja siis uinuda. Sealsamas. Sama teilegi!
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment