Thursday, November 20, 2014

Aruba

Aruba (Käre kikas, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Liigimääratlus: imperial stout.

Tootjainfo: "Linnased: Pale ale, Vienna, Crystal 300, Chocolate. Humalad: Magnum, Columbus, Chinook, Cascade.
IBU 100"

Väike lihtne pudel, tehniline ent esteetiline sildikujundus.
Sentimeetrine kreemikat karva vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - väga tume mahagonpunane. Aroom on leebe, aga intrigeeriv ... siin oleks justkui mingi tuttava ürdilikööri hõngu, kuid justkui poleks ka. Igatahes on ta magus-mõrkjas ja pisut veinine.

Esmamekk .... oooohhjaaaa ... see on Raske, õline ja kleepjas, magus ja vürtsika, mõrkjas ja keelt näksiv, jõuline ja elegantne kui vanakooli härrasmees, kes oma raskele tammisele kepile toetudes sulle puhmaskulmude alt otsa põrnitseb.

Keskmaitse paneb sind austavalt kummardama vanahärra ees. Nii justkui möödaminnes tiirutab ta oma nuiana rasket jalutuskeppi su nina ees, seletades kuidas asjalood varem olid ja kuhu maailm suundub. Hämmeldusega mõtled sa mehe raudsete randmete peale, julgemata vastu vaielda.

Lõppmekk maandub kui vana pürjeli raske kämmal su õlale: "Noormees, kas te kuulate ka mind üldse? Ma ütlen et võtke vastu see klaasitäis kristallkümmelit ja proovige, mida üks õige naps ka väärt on nende praguste ersatslakete kõrval. Ise tegin, nüüd enam nii ei osata!" Ossaraks, see on protveini ja ürdilikööri segu, mis soendab su meeled ja kere üles ning korraga tundub vanahärra sulle lahke ja tore, sõbralik ja muhe.

Järelmaitse mõjub sametiselt ja soojalt nagu see pleed, mille gentelman sulle ulatab: "Väljas on juba jahe, nihutage oma tool ometigi kaminale lähemale. Las ma räägin teile, kuidas ..." Siinkohal su tähelepanu hajub jälle, vaadates tulle ja kandudes ajatusse mõtiskellu, kuid seekord vanahärra ei pahanda. Ka tema jutt on ju pigem mõtisklus kui sõnum.

Väga raske kehaga, nõrgalt karboniseerunud ja naftaliku paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga MEGATASANDI RÜÜBE! See klaasike on väärt lõpetama pikka päeva, külluslik digestiiv, mille kõrvale pole mõtet midagi pakkuda. Ehk ainult head seltskonda.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment