Wednesday, November 12, 2014

Postuumne kummardus naistele


Postuumne kummardus naistele (Hampelmann, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,2 %vol. Liigimääratlus: gose (ehk soolaga maitsestatud hapukas nisuõlu)

Tootjainfo: "Hampelmanni pruulikoja gose pruulitakse meresoola, koriandri, lactobacillos bakteri ja asstelpajumahlaga. Kerge, madala kanguse ja kosutava suveõlle muudab eriti nauditavaks pisut hapukas, lilleline ja maheda humalaga aromaatne maitse. Pole klassikaline nisuõlu, kuid külmana jahutab!"

Lihtne väike pudel, viltukleebitud lakooniline silt. Erkvalge hõre vaht täidab pool klaasi, kuid see kaob valjul kohinal õhukeseks kirmeks. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kollane.

Aroom kõditab juba eemalt sõõrmeid isevärki vürtsika hapukusega. Koriander loob seose belgia nisuõlledega, ilmselt astelpaju särtsakus aga puuvilja-lambicutega. Omamoodi hurmavalt veider on see bukett!

Esmamekk on ... vau ... veider! Kergepoolse kehaga ja kummastavalt soolakas-hapuka buketiga, midagi sellist mida tavaliselt õlledest ei oota. Keskmaitses katab koriander esimese hooga oma vaiguse vürtsikusega kõik muud tajud, kuid siis tuleb siiski esile magus-hapukas põhi. Lõppmaitses seguneb koriandri ja ei-tea-kust-ilmunud köömnebuketti meresoola mõrkjas soolakus. Järelmekk on hapukas-mõrkjas ja vürtsikas ... kuid see soolane lisa paneb kõik maitsemeeled kuidagi ehmunult võbelema!

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, meeldiv-ehmatavalt veidra soolakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapukas-soolaka buketiga kummaline, kuid siiski meeldivalt karastav ja köitev rüübe. Hetkel sooviks siia juurde värskeltküpsetatud odrakaraskit värske soolaka võiga.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment