Thursday, November 10, 2016

Blossom Gueuze


Blossom Gueuze (Lindemans, Belgia) pdl 0,75 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Fruit" ning hinnang 98 punkti!!!

Tootjainfo: "Lambic with elderflower."

Nii. Mis ajast leedripuuõied on puuviljad? Et siis miks "lambic fruit"?

Keskmist kasvu pudel, kaunis juugendmustriline silt otse klaasile trükitud. Vähene erkvalge vahukiht püsib üsna kenasti. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne.

Aroom on kirkalt hapukas, meenutades valge veini äädikat ja viinamarjamahla. Lisandub mõrkjas ürdine toon, kuid leedripuu õite magusat ja intensiivset nooti ma siit küll välja ei oska lugeda.

Esmamekk on hapu! No ikka kohe kilkavalt hapu. Keeleots tõmbub veidi ehmunult kössi, kuigi tasapisi olukorraga leppides muutud mekk isegi leebemaks ning suisa magusaidki noote leidub. Keskmaitse on hapu, ürdine, meenutades õitsvaid putki ja hapult vaigust noort kuusevõrset. Lõppmaitse mõrkjas-hapukas olek toob maitsesilma ette veelgi enam vaiku, angervaksa, ja ristikheinalehekesi, mis kõik on pilla-palla ilustuseks kallatud valge balsamico peale .... huvitav kas valge balsamico on olemas??? Järelmeki mõkjas-hapukas kuivus lööb silmad pärani, puhastab maitsenäsakesed kuni juurte ja kolmanda põlveni välja, kuigi esmasest äädikasest kiljumisest on asi teisenenud tunduvalt soliidsemaks ja aeglasemaks tegelaseks. Tammepuu? Mida teeb siin tammepuu?

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja karmkuiva paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkja-hapukas-hapu buketiga Übertasandi rüübe! See "über" tuleb puhtalt võimsuse eest, ehkki see stiil pole vana Gambrinuse lemmik kohe kaugeltki mitte. Ja rohkem kiita oleks patt, sest leedripuuõitest jäi siia jooki vaid kamprilik vaigusus ning mitte törtsugi nonde õiekeste ilusast pehmest aroomist. Pehmet kreemjuustu ja kohe palju paluks siia juurde!
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment