Sunday, November 27, 2016

Dog Sled Fuel


Dog Sled Fuel (Sori, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja hinnang 57 punkti

Tootjainfo: "Imperial Red Ale.
Elegant and multilayered Imperial Red Ale. Caramelly round body combined with intense aromatic hopping and ruby red color. This fuels you up even for the longest of journeys and gives a nice glow on your face.
IBU 58"

Väike lihtne pudel, sõrmepaksune kollakas vahukiht pole küll kuigi kaua püsiv, kuid jätab kenakese pitsi klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kastanipunane.

Aroom. Ossssaraks. See on kui labidaga vastu nina. Roostes raudlabidaga, millega rabavett kühveldatakse. Märg turbasammal. Tavott rattaketil. Värnits. Kumkvaadid. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt mõrkjas-hapukas, kusjuures mõne aja hoides hakkab keeleots alkoholiselt kirvendama. Keskmaitse ... kreebus ... see on nüüd kõvvvvasti ülevõllikraam ning seda sihukesel armastus-vihkamine skaalal, et enamik leebekeelseid kodanikke taganevad nüüd kraaksatades sellest klaasikesest. Kuig vana Gambrinus pole mingi pehmekeel ning sihandse roostes ja robustse saeketiga teda juba ei ehmata. 

Lõppmaitse roostes värnitsapurk on valgunud üle päikesesooja männipõranda ja haakub naksudes nahktaldade külge. Seedrimännivaik ja kasetõrv. Järelmekk raputab keelepäral iga viimase kui maitsenäsakese talveunest üles, kumistades vaskse hiigelkellaga oma metallimaitset.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga Friigikas! Ratebeeri "amber ale" on sama kohatu määratlus kui nimetada kaerajaani balletiks. Või vastupidi. "Red IPA" oleks kaugelt õigem. Ja siis peaks olema ka hoiatus juures et seda mitte suvalistele inimestele anda!
------------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment