Wednesday, November 2, 2016

Mein Aventinus


Mein Aventinus (Schneider, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 8,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weizen Bock - Top 50" ja hinnang 100 punkti!!!

Jälle on väike segadus nimega. RB pakub nimeks "Weisse Aventinus", kuigi sildil on ühes kohas "Schneider Seisse" ja teises "Mein Aventinus" ja kolmandal üldse "TAP6"

Tootjainfo: "Deep and complex – for big and relaxing moments by the fire.
Dark-ruby colored wheat doppelbock with a creamy fine head. Strong notes of ripe bananas, raisins and plums meet liquorice and roasty aromes. Full-bodied and warming, with a well-balanced and smooth finish. The ideal companion for hearty roast meat, venison and also fruity chocolate desserts, “Kaiserschmarrn” (pancakes), “Elisenlebkuchen” (christmas cookies) or blue cheese.
Oldest wheat doppelbock of Bavaria. Since 1907."

Nii et siis hoopis nisu doppelbock, mitte RB poolt peale surutud "bock"

Keskmist kasvu pudel, sildil hõõgub midagi kuldset-punast? Kreemika varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist, püsides üsna kaua. Õlle värvus - uduselt tuhm-tumeoranž ... huvitav, tootjainfo lubas midagi muud?!

Aroom on magusakas, nätskas, rosinaküpsiste ja baananikeeksi vahepealne. Toekas ja soe, marmelaadiselt tiheda olekuga.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse ... banaanikeeks. Suur ja soe banaanikeeks. Muskaatpähkli ja nelgiga vürtsitatud banaanikeeks. Jahilossi suures saali kõrval on üks väike kambrike, kus peremees armastab istuda. Tugitoolis, jalge ümber villane pleed, väheldase kamina ees, mille simsil põõnab alalõpmata kass. Ei saagi enam aru, on see kass või kuju. Aga mis vahet. Sest olla on hea.

Lõppmaitse. Käsi kallab ise uue klaasi. Ja tõmbab lähemalt liua banaanikeeksiga. No küll oskab ikka proua seda hästi teha. Vanamees tõstab kahvlikesega väikese tüki seda maiust nina juurde ja hingab sügavalt sisse. Need on need hetked, mil elurõõm saavutab oma hillitsetud kuid seda tajutavama sisu. Hea suutäis ja hüva sõõm. Rahu ja turvalisus.

Järelmekk. Pehmus. Roidumus. Hoitus. Süte sosin kaminas. Ja kassi laisk ringutus. 

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe. Kuna ta on TÄPSELT see mida antud stiilist oodata, siis pole mõtet "mega" määratlusega vehkida. Kuid ülivõrdeline ikkagi. Piparkook oleks siia juurde tõesti hea mõte.
--------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment