Sunday, November 27, 2016

Igor’s Dream - Rye Whiskey Barrel Aged


Igor’s Dream - Rye Whiskey Barrel Aged (Two Roads, USA) pdl 0,75 l. alc 10,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 98 punkti!!!

Tootjainfo: "Igor Sikorsky, at the age of 50, realized his dream of 30 years with the successful lift-off of the first practical helicopter in Stratford, Connecticut, September 14, 1939.

In honor of Stratford’s aviation pioneer Igor Sikorsky, we’ve created this most unorthodox Russian Imperial Stout. Made with rye and aged in oak whiskey barrels that give it a depth of character like no other, we think Igor would be pleased with the attention to detail in our creation. Here’s to Igog-and following dreams to reach new heights!"

Kopsakas pudel, mille korki hoiab traatkinnis. Tume kreemikas-pruunikas vaht täidab pool klaasi ja püsib päris kaua. Tumepunasel sildil hoiab Sikorski käes kopterit. Kogu kujundus mõjub aga super-klišeena, alates punastest toonidest kuni nimetuseni "unotrhodox russian imperial stout", seda enam et nimi "Igor" on odavates USA filmides venelase tüüpnimi :)

Õlle värvusest e ju ei pea eraldi rääkima. 

Aroom. Pehme, armas ja toekas. Juba kaugelt poevad ninna mustad ploomid, lähemalt klaasi kiigates lisandub ammu kasutuses oleva vändaga kohviveski tolmune kohviküllus, lisaks hapukat lagritsat ja kakaoküpsist. Vaniljekreemiga kakaoküpsis. Vana seinakell kumiseb keskööd, kuid sa ei plaanigi veel magama minna, sest siin toas on nii hea, seda enam et välja sajab ja tuul lõgistab ahjusiibrit.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja magusakas-hapukas, keeleotsa parkiv ja vürtsikas. Sa viskad poikvel ahjuukse vahelt sisse veel paar väikest klotsikest ja istud rätsepaistmes tule paistele. 

Keskmaitses valgub mööda keelt laiali kohviliköör, mis on üles ehitatu musta rummi baasil. Põnev värk kas pole, naabrimees reisilt tõi! Ole sa terve, naaber! Klaas kerkib tervituseks, ehkki sa istud ahju ees ihuüksinda. Köögist kostab vaikset nõudekolinat, kuid ausalt öeldes ei viitsi sa vaatama minna mis toimub. Ahju ees on hea, eriti kui istumise all on lambanahk ja turjale on visatud villane pleed - tuba ise on ju veel jahe. 

Lõppmaitses hakkab tuppa imbuma ploomikoogi ja piparkookide lõhna. Ah jaa, teinepool lubas ju midagi küpsetada. Peaks vist ikkagi minema tall ka pakkuma klaasikese seda šerrit ... aga küll jõuab, las tal läheb kiirem mööda.

Järelmekk jääb rummise piparkoogi juurde pidama. Kaasa oli nii tore ja tõi kausikese värskeid omatehtud jõuluküpsiseid, sina nüüd istud ja torkad neid oma klaasi ja siis põske. Jeerum, aasta pimedaim aeg on ikka niiiiiiiiiii helge!

Raskepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja sametise paletiga, magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-mõrkja paletiga ÜBBBBERTASEME RÜÜBE! Supermõnus tegelane, millega istuks pikki tunde. Miks ei ole "mega" ... vaat midagi on sutsuke puudu, keha ja vaniljet jne ... aga see on vist juba norimine, kas pole? Vana Gambrinus on niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ära hellitatud hea õllede ja kamraadide poolt et vahest endal kah piinlik :)
-------------------
pilt isetehtud

1 comment:

  1. Nii hea kommentaar vajab ikka selle verifitseerimist kolmanda osapoole poolt!

    ReplyDelete