Tuesday, November 8, 2016

Tsipa tuuline

Tsipa tuuline (Pleeri, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,8 %vol. Liigimääratlus: american IPA

Tootjainfo: "koostis: vesi, linnased, humal, pärm, suhkur. Neli erinevat humalat" Noh see teave on nüüd tiba kentsakas. Kui juba ütled, et neli eri humalat, siis võiks öelda nende nimed, vastasel korral ei anna see "neli" mingit lisateavet. IPA'de puhul oleks kena ka IBU ära näidata.

Väike lihtne pudel, lihtne sildikujundus. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib superkaua, haakudes ka püsiva vahupitsina klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldoranž. 

Aroom ... ohhhkuimahlane! Mango ja ananass, melon ja papaia. Pisut vaigust või isegi adrust mõrkjust sobib siia juurde imetabaselt hästi.

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, otse purskavalt mahlane ja mõnusaimail moel värske, klaar ja kirgas. Hommikukargus, kastemärjad varbad ja vikati all õuemurus katkiplaksatavad tikrid. Lõppmaitses hingab läbi männimetsa libisev tuul su varbad kuivaks ja toob kohale õitsva kanarbiku ning väikese kuldse vaigutilga, mis immitseb sellest südamekujulisest märgist, mille loll armastaja tüvesse kraapis ... noh aga teisiti ta ju ei saanud. Järelmekk veeretab kohale hübriidmeloni, mis on ristatud seedermänniga - ja kassssatead kui mõnus see kooslus on! 

Keskmisest suts raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜBERRÜÜBE! Mahlane ja karge, mitmel-setmel moel armastusväärne. See kraam tuleks nüüd küll ametlikult saadvaks teha, sest mahlaseid IPA'sid pole iial liiga palju!
------------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment