Saturday, November 19, 2016

Vallatu Jaan


Vallatu Jaan (Prüülike, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,3 %vol. Liigimääratlus: "nisuõlu"

Tootjainfo: "Eesti Modelliagentuur tänab Teid meile saadetud fotode eest. Kui moodi tulevad kõõrdis silmad, suured kõrvad ja kõverad jalad, võetakse Teiega ühendust."

Väike lihtne pudel, tehnilise esteetikaga sildike. Vähene valge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldpruun. 

Aroom paneb naeratama - hurmavalt belglaslik, magusakas-vürtsikas, kaneeli, kaeraküpsiste ja kasetärpentini nüansiga ... täpselt nii nagu üks jõuline belglane peabki olema ... ehkki nisuõlut ei meenuta alguses küll midagi.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Pikapeale hakkab keeleots vaikselt piiksuma, tajudes vürtside ja alkoholi koosmõju. Keskmaitse on jõuliselt mõrkjas-vürtsikas, veidi veinine, muskaatpähkli ja nelgi soojusega. Soe ja kumav nagu suvelõpu päikeseloojang, mida sa vaatled lossitornist, käes klaasike hea joogiga, ümberringi naerulagistav seltskond. Need veidi nilbevõitu naljad töötavad alati. 

Lõppmaitses muutub mõrkjas muskaatpähkel veelgi tuntavamaks, sellele liitub poolkuiva datli täidlast magusust ning lõpuks jõuab kohale ka nisubokile omast banaani ... ainult et flambeeritud banaani. Järelmekk paitab kurku juba odraveiniliku pehmusega, vürtsikas hõõgveinilik kuma taandub väheseks rosinaseks tuhmiks magususeks. Õhtu on soe ja rõdult lahkumisega pole ruttu. Mõnus. Vaikne. Rahulik. Ülejäänud seltskond on taanudnud siseruumidesse ja kuulda on puude varjus kulgeva oja mulinat.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga Überatasandi rüübe! Ühest küljest lihtne nagu enamik belglasi, teisalt aga meeldivalt maitseküllane. Igati tubli ja kordamisvääriline pruulis, soovitaks vaid veidi puuviljasemaid humalaid juurde visata.
-----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment