Thursday, November 3, 2016

Mørk Mumme


Mørk Mumme (Albani, Taani) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang 38 punkti.

Tootjainfo: "Koostisained: vesi, odralinnased, rukkilinnased, mustsõstramahl, kibuvitsamahl, astelpajumahl, humal"

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, stiilne tuhmpunane-hõbedane sildikujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib üpris kaua. Õlle värvus - kirkalt sügavpunane. 

Aroom on põnevalt mitmekihine, algab veidi roosteselt ja rabavee taoliselt - see tuleb ilmselt kibuvitsast ja astelpajust. Siis muutub lõhnataju palju pehmemaks, ümaralt karameljaks ja tuntavalt sõstraseks. Nii võiks lõhnata kodune marjakook :)

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub huvitavalt ürdiseks, meenutades kanarbikku ja ... ja kanarbikumett! Ja pärnaõisi. Ja kummelit. Oipagan kui mõnus kodune ürditee meega! 

Lõppmaitse viskab sisse veidi hapukamat nooti, mis meenutab õrnalt astelpaju, kuid väga leebes astmes. Järelmekk on taas rauarohke, veidi kurgupära parkiv, kuid samas metsmeele omaselt mõrkjas-magusakas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi kuivavõitu paleiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga ÜLIMALT HEA TASANDI rüübe! Kohemittekuidagi pole nõus RB madala hinnanguga. Mumme kui stiil on lihtsalt väga vähe tuntud ja antud isendi puhul võib rauarohkete marjade kõrvalmõju panna pead raputama. Aga vanale Gambrinusele meeldib see mäng ikka kohe väga! Pakkuda koos ingveriste ahjuporganditega
----------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment