Saturday, November 12, 2016

Räitsakas


Räitsakas (Muhu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. ratebeeri liigimääratlus: "porter", hinnangut pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kas tead, mis vahe on lumehelbel ja lumeräitsakal? Lumehelves on selline õrn ja tantsisklevalt keerlev, liugleb su keelele, natukene kõditab seda... ja just enne kui jõuad maitset tabada, on ta kadunud. Räitsakas on suur, laisk ja tummine. Mõnuleb kena tükk aega keele peal, enne kui kurgust alla voolab. Musta ploomi mõrkjasmagus noot, mida rikastavad elegantselt kerged suitsused hüpped... vaat sellist Räitsakat pole siinmail küll enne nähtud."

Väike lihtne pude, Muhu pruulikoja tunnussilt on seekord lumine. Sõrmepaksune pruunakas vahukiht pole küll kuigi püsiv, kuid jätab kena vahukihi klaasiseintele. Aroom on magusakas-hapukas, tugevalt ploomine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaits muutub magusamapoolseks, kuid domineerima jääb mustade ploomide hapukas nätsakus. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks, veidi kohvisemaks ... kusjuures mitte kohvijoogi, vaid lausa suhu visatud kohvitera taoliseks. Järelmekk ... no ehe must poolkuivatatud ploom ... sihuke mahlane ja mõnus, nätksevõitu ampsuke, millede söömist ei saa enne lõpetada kui pakike tühi.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! Mustade ploomide lisamine pruulisesse on ikka sigahea mõte! Vana Gambrinus väidaks küll, et see kraam on pigem foreign stout, mitte RB's väidetud porter, aga olgu.
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment