Saturday, January 22, 2022

Château Noir

Château Noir (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Porter - Imperial / Double Baltic", hinnang 4,24 punkti

Tootjainfo: "BA Imperial Baltic Porter
A vinous Imperial Baltic Porter aged in 2017/18 Bordeaux red wine barrels and Pedro Ximenez barrels
IBU 45"

Väike lihtne pudel, sildil ... hurrrraaaa, Põhjala sildikujundus hakkab vanale Gambrinusele taas meeldima! :D Aga vata vahakaela vaha on seekord äka, rabe ja ebamugav avamiseks.

Sentimeetrine tumepruun vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - prääksmust. 

Aroom. See on nüüd taas sellest vägapalju aega ja õhku võtvast momendist, kus enne  kahe sõna kirjutamist tuleb veeta viis minutit, nina klaasis. Veider, suisa narr, kui erinevaid pilt maalivad need hingetõmbed ajukoorele. Aeglaselt adžikas küpsenud liha. Marineeritud redis. Portvein. Suitsuvorst ... eeeeeei ... salaami! Kreekapähklikeedis. 

Esmamekk. Tolm. Miks on esimene sõna "tolm"? Metall, veri ja tolm! Sõjaväli? Sõjaväli ja portvein. 

Keskmaitse. Metall ja puit. Vaik ja metallitolm. Melass. Rombikujuline ring. Eksole. Aju keerdub, proovides leida oma kohta selle maitselaviinis. 

Lõppmaitse. Vanilje. Pähkliküpsis tumeda šokolaadi ja rosinalikööriga. Kreeka pähkli tolmus veeretatud šokolaadikomm, täidiseks metskirsiliköör.

Järelmekk. Seedermänni vaigu tolm. Minut mõttepausi. No kuram. Veretolm. Metalne veretolm melassis. Selles õlles on mingit kummalist ja köitvat brutaalsust. 

Vana Gambrinus on segaduses. Siin on nagu midagi valesti. Nagu on halb sõna. Siin õlles on veri ja metall ja tolm ja vaik ja seedermänd ja melass ja kõrbenud kirss jakuratteabmidaveel. Ilgeltkolepalju. Ja see kõik meeldib koleväga. Gigafriik? Esimest korda kallab vana Gambrinus kirjelduse lõpetamiseks klaasi veelkord täis. Kohe kogu pudeli kallab välja ja sisse. Kallab välja ja imbub sisse. Sest no häirivalt põnev on. Ja näevad seda kõik õllejumalad koos oma kitsesarviliste jüngritega, et säärast meeldejäävalt segaduses vonklevat arvamuspendlit kohtab üliharva. Sestap olgu öeldud see, mida üks Põhjala koja tüüpidest ootab: "intergalaktiliselt gigalahe!"
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment