Wednesday, January 14, 2015

Black AIPA


Black AIPA (Birbant, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: IPA ja hinnang 89 punkti.

Tootjainfo (google tõlke kaudu): "Ingredients: water; malt: Pale Ale; Munich, coloring, caramel. Hops: Tomahawk, Centennial, Sorachi Ace, Chinook; Yeast US-05."

Keskmist kasvu madalakaelaline pudel, mustapõhjalisel sildil karvakasvanud metsmees ja purunenud pudelid :) Hallikas-kreemikas kahesentimeetrine vahukiht on püsiv ja tugevalt klaasiseintele takerduv. Õlle värvus - tume oranžikaspunane. Aroomis segunevad adru, suitsune kadakas ja rõske muld.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse viskub hapukas-mõrkjusse, lausa pisut kirbesse kõrvetatud linnaste peotäiesse, millesse on lisatud kamaluga pohli ja veidi ka musti sõstraid. Lõppmaitse kõrvetatud leivakoorik kastetakse kenasse tihkesse pihlaka-keedisesse. Järelmekk toob senise mõrkjuse sisse ka heledamaid-helgemaid karameljaid noote, kuid siis tuleb jällegi esile jämmedapoolne must metslane :)

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga übertasandi rüübe, omamoodi õppematerjal selle kohta kuidas agressiivset mõrkjust õnnestub tasakaalustada mitte nätske magususega (nagu topelt-IPAdel mõnikord kipub olema), vaid mahlase hapukusega. Kõrvale pakkuda ehk šokolaadis kirsse?
-------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment