Sunday, December 26, 2021

Tšilli

Tšilli (Pernauer, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Chilli / Chile Beer" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Tšilli porter
Külmad ja lumised talveõhtud, mõnus prõksuv ja soojendav tuli kaminas - jah, see iseloomustab meeldivat talveaega. Meie õlut iseloomustab aga karge ja tugev maitse, millele annab omapära särtsakas tšilli. Tegemist on kreemise ja jõulise porteriga, kus lendlevad tillukesed tšillihelbed, nagu talvine lumesadu."

Väike lihtne pudel, pruulikoja tavasilt seekord punakaspruunil taustal. Sentimeetrin kollane vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt süvapunane. Aroom on magusakas, kakaone ja vähese tšillise kõditusega.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus, kakaone ja veidi röstine. Keskmaitses tuleb kenasti esile tšilline õhetus, mõõdukas ploomine hapu taust sobib siia juurde päris kenasti. Lõppmaitse nihkub taas mõrkjamasse serva, keele peal üllatab päriselt õlles leiduv tšillitükike (taoline kraam võib õlle väga kergelt viia ülekarbosse, juhul kui pole väga korralikku pastöriseerimist toimunud). Järelmekis muutub röst juba päris mõruks, söestunuks, kuid koos magus-vürtsika peajoonega on tulemus siiski kenasti tasakaalus.

Keskmisest raskema lehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, mõrkjas-magus-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõru-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Tšilliõllesid on alati vähe, julge teostusega ja üsna kenas maitsetasakaalus tšilliportereid võiks alati riiulis leiduda - see tegu on kiitmist väärt.
---
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment