Monday, April 17, 2017

Imperiaali Stout


Imperiaali Stout (Laitilan, Soome) pdl 0,33 l. alc 9,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang 96 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "Brewery Mesta We Reid feat and at the same time LWT Ltd respectful's 15-year anniversary celebration of beer. Unfiltered top-fermented beer, which has been aged for 15 months. Very full-bodied taste, strongly hopped, malty roasted, chocolate and coffee-like. EBC more than 300, EBU 82."

Väike lihtne pudel, ümaral kuninglikes toonides sildil kroon. Mis on üllatav - sedasorti õllel ei ootaks küll nippel-korki, mis tavaliselt seostub lahjade lurrõlledega.

Klaasi valgub üsna tintjas tõrv ... või on see nüüd vastupidi tõrvjas tint? Tumepruun, kolmandikku klaasi täitev vaht püsib vägagi kaua, jätte ka klaasiseintele kena vahupitsi. 

Aroom. Ummm ... see on ... lihav!? No ausõna, sellist verivorstilikku, lihast ja suitsust ja ahjupraelikku aroomipahvakut pole õlleklaasist väggggga ammu tundnud!

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magusakas-mõrkjas, veidi parkiv, šokolaadine ja kuidagi pealetükkiv nagu kõrtsikärbes. Keskmaitse taandub pehmemaks, intelligentsemaks ja mitmekülgsemaks ... see kõrtsileti taga sõprust sobitanud kodanik on tegelikult lõbus ja nutikas sell, kelle lugude ja naljade pagas ei ammendu ka tundide möödudes. Šokolaad ja kohvi ning suitsuliha - no kas ei sobi need mitte kenasti kokku?

Lõppmaitse - tõrvakirss ja šokolaadimehike, lagritsapoiss ja vinnutatud liha said omavahel kokku ... huvitav kas nii võiks alata mõni anekdoot? Igatahes võiks selle joogi prooviks anda mõnda toornaftaga tegelevasse laborisse. Noh mine tea, järsku avastatakse mingeid uusi aineid või nii. Soometõrva näiteks? 

Järelmekk. Nüüd ma tean millest tehakse tõrvapappi. Kusjuures mitte pappi ei leia sa siit klaasist, aga seda va vedelat ja tahket ollust küll, kleepjat ja samas ka abrassiivset. Ei, liiga palju pole see tegelane kooliharidust saanud, elukool ja Läänemere tuuled on ta näkku pitserdanud nii elukogemuse kui lahkarvamused. 

Raske kehaga, kohati kerglane. Karboniseering on puhuti, teisalt võib sadada. Termomeetrinäit kõigub mõrkja ja magusa vahel. ÜBER, See Värk on Über. Kuigi kohati konarlik, kuid samas nii meeldiv. Vana Gambrinus arvab et talle meeldib, arvaku teised kasvõi paralleelselt.
----------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment