Thursday, April 20, 2017

Mjølner Barleywine 2009 Brettanomyces Fadlagret


Mjølner Barleywine 2009 Brettanomyces Fadlagret (Herslev, Taani) pdl 0,5 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "barley wine" ja hinnang 81 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke vahendusel): "Mjølner Barley Wine 2009 Matters Brettanomyces have become softer after storage. It has a dry expression and there is no longer a 'taste of horse stable' from the bretanomyces yeast. The beer has a taste of sweet fruits, is mild with a pleasant bitterness from the dish storage, and the malting profile is subdued. Markantly lighter than our other Barley Wines."

Keskmist kasvu pikakaelaline pudel, tehniline tume sildike. Kreemikas vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tume oranžikas merevaik. 

Aroom - see hapukas ja veidi kleepjas segu meenutab üleküpsemisest veidi käärmisele lähenevaid virsikuid, mis on läbisegi ... ausõna ei tea, aga kastanitega! Värskelt kastanimuna koorest välja kougitud punaval kastanipallikesel on midagi sarnast lõhna man.

Esmamekk. Vaata kui sa arvad, et tead misasi on odravein, siis sa ei tea. Sest see pole see. See on teisem ja parem ja veidi lollakam. Hapukas ... ei ikka kohe hapu. Mõrkjas-magusakas. Marmelaad. Astelpajumarmelaad. Kuuvalgus pimedas toas. Ja sa ei taha tuld põlema panna.

Keskmaitse. Kreegiveini klaasike ühes käes, tikuoos teises käes, kõnnid sa kamina ja akna vahel, ületades põrandala joonistunud kahkjaid, kuid selgepiirilisi ruute. Kuuruudud. Kui süütaksid küünla, siis see valgus kaoks. Valgus võidaks valguse, kas pole veider?

Lõppmaitse. Mäletad, kui sa lapsepõlves vaatasid keksu kargavaid plikasid ja proovisid aru saada, mis mõte tol mängul on? Ega sa ei tea siiani, kuid ometigi teed põrandale laotunud kuukeksukastis paar kohmakat hüpet. Kartes, et see võib panna kuukuubikud hajuma nagu kriiditolmu.

Järelmekk. Küünal vist jääbki täna kulutamata ja kuu ei kulu kah. Kuid kreegi-rabarberivein su klaasis kerkib ja vaob. Ilmselt kuu mõju. Tõus ja mõõn nagu peab. Tõsi küll, miks suures korvpudelis oleva vedeliku tase ainut kahaneb ja kordagi ei kerki? No kes see kuust aru saab.

Geniaalne. Kosmiline. Klimpjas. Kurat ja kuu seda teab, mis vedelik see nüüd ikkagi on. Odraveiniga on sama palju sugulust nagu kuu ja kukkur-kuuseriisika vahel. Aga kui nii läbi hammaste sõeluda viimases otsas klaasi plumpsuvaid vedeliku (?) saarekesi, siis võiks vastuvoolu ujuma minna küll. Kuujõel. 
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment