Tuesday, April 11, 2017

Vieille Provision


Vieille Provision (De Ranke, Belgia) pdl 0,75 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour/Wild Ale" ja hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "Base sour beer used to make Cuvée de Ranke."

Kopsakas pudel, sini-valgel sildil vaadipõhi. Valge sentimeetrine vahukiht pole suurem asi püsija. Õlle värvus - häguselt punaka varjundiga kollane. Aroom paneb oma mõõduka viinamarjaäädikase hapukusega süljenäärmed tööle.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse on juba üsna hapu (mitte hapukas), veidi parkivalt mõrkjas ja mõnusa täidlase linnasepehmusega tagaplaanil. Lõppmaitse happesuse tase mõjub otse oivaliselt ... see on kuiv ja parkiv, kuid mitte kiljuvalt äädikane, selline hillitsetud kuid samas jõuline, viinamarjade, pisut oblikate ja ... ohh ma ei teagi ... passioonvilja ning kiivi vahepealne. Järelmekk mõjub tuhm-mõrkjalt, mõnusalt vürtsikalt, ... nagu veidi sompus suvepäev, mille päike võtab läbi vine niiiii hästi ja kodune rabarberi-tikrimorsi kann laua peal pärlendab nõnda kutsuvalt ... aga sa lihtsalt ei viitsi püsti tõusta ning lükkad klaasikese kallamist edasi ja naudid juba ette seda hetke, mil esimesed lonksud lähevad veidi tolmusesse kõrisse takerdudes alla.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-HAPU-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga rüübe, mille tasee kõigub ÜBER ja Mega vahel. Kuna aga mingit kiiksu juures pole, siis jääb ikkagi überi poolele ... kuid see on üks kuramuse kõva über! Vaata tõesti ei kujuta ette, kui sellist õlut oleks esimese kokkupuutena pakutud sisenemisel käsitööõllede maailma ... aga vana Gambrinus on libisemas üha enam hapuõllede väärtustamisele. Pakkuda koos marineeritud sibula ja oliividega.
------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment