Thursday, November 10, 2016

Spontanbasil


Spontanbasil (Lindemans / Mikkeller, Belgia / Taani) pdl 0,75 l. alc 6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Lambic Style - Fruit" ning hinnang 97 punkti!!

Tootjainfo: "SpontanBasil combines the sourness of lambic with the aromas and flavours of fresh basil. Complex tart and well-balanced taste with a nice crisp, dry and tart finish."

Keskmist kasvu pudel, kaunis juugendmustriline silt otse klaasile trükitud. Vähene valge vahukiht pole kuigi püsiv. Basiilik täidab hiiiiglasliku pahmakana kogu ruumi. Lähemalt nuuskides aga tungib ninna ... sõnnik! Jah just sõnnik, ehe värske ja aus! Mitte maakodu välikemmerg, aga selline hobuselauda lähedus on ikka väga tunda. Ning hobesed on oma kapjadega sinna sõnniku sisse rutjunud nõgeseid, naate ja basiilikut!

Esmamekk on hapu. Või siis magusakas-HAPU, kusjuures magusakas peaks olema kirjutatud veel väiksemate ja HAPU suuremate tähtegeda. Keskmaitse ... oihhh see on nüüd küll üks lustakas lugu! Basiiliku-viinamarja-äädikas! Kasssssatead kui hea see oleks salatikastme sisse! Lõppmaitse on kuiv, tooreste tikrite ja poolküpsete antoonovkate hapu mahlasusega. Järelmekk on mõrkjas-HAPU, keelepära parkiv ja karmipoolne.

Keskmisest suts kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, HAPUK-magusakas-HAPU-mõrkjas-HAPU buketiga ÜBERtasandi rüübe. See basiiliku lisamise mõte on lihtsalt super. Isegi krooks tükk aega hiljem annab seda mõnusat ürdikest tunda. Aga noh see tooreste viinamarjade ja tikrite hapu ... see tõmbab kuskil maos midagi krookpaelaga kinni ja piuksub hoiatavalt nagu tulekahjuandur, millel hakkab patarei tühjaks saama.
---------------
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment