Friday, September 29, 2023

Ridgeway - Imperial Red Ale

Imperial Red Ale (Ridgeway, UK) pdl 0,33 l. alc 10 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Red Ale - Imperial" ja hinnang 59 punkti. Untappd liigimääratlus: "Red Ale - Imperial / Double" ja hinnand 3,69

Tootjainfo: "Imperial Barley Wine
As the name suggests, this beer is flavoursome, with perhaps more bitterness than a typical brew of this type. It is dry hopped with English whole hops for extended periods. This gives characteristics that are not immediately significant, but which develop with age and mean that the beer is excellent both fresh and aged. To be enjoyed slowly, savouring the flavours, and drunk from a stemmed glass just as you would with wine. "

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid uudishimust ajendatud võrdlusega 2014.a kirjelduse pihta. Uudishimu ajendiks on see, et pudel kannab villimisaastana numbrit 2012 ja et tegu on nummerdatud pudelitega.Et kui see on tõesti sama partii, siis võiks olla huvitav teada, mis on muutunud nende aastatega

Kollakat vahtu on sama vähe kui toona. Värvus oleks nagu veidi tumedamaks muutunud, kuid ikka kaunilt ja kirkalt punane. Aroom on taandunud leebemaks, aga ikka vahtrasiirupiseks. Sama on juhtunud maitsega, see on leebunud, kuid ikkagi pakub superhead äratundmist vanakooli inglise odraveinide suunast.

Ligi kümneaastane laagerdumine pole tõstnud seda jooki mingitesse müstlistesse kõrgustesse, pigem muutnud rahulikumaks ja konservatiivsemaks selle sõna heas mõttes. Klassika on aga ikkagi klassika
---
hetkel otsas, aga vast saab veel
---
pilt isetehtud

Huyghe - Villers Oud / Vieille

Villers Oud / Vieille (Huyghe, Belgia) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang 39 punkti. Untappd ütleb: "Brown Ale - Belgian" ja 3,27 punkti.

Tootjainfo: "Colour and sight: Dark red-brown colour. A firm creamy and cream-coloured head.
Scent: The smell of roasted malt, caramel and the sweet fruitiness of the alcohol give this beer the perfect aroma.
Flavour: Caramel, sweet fruitiness and a pleasant bitterness are the predominant flavours. The aftertaste reveals a pinch of coffee and date"

Väike lihtne pudel, vanamoeline sildikujundus ja fooliumkaelus. Vahtu purskas laias kaares pudelist välja, kuid klaasi sattununa pole kuigi püsiv. Õlle värvus - õrnalt uduselt punanakspruun. Aroom on magus-mõrkjas ja karamelline, kõrvetatud suhkru olemusega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - vürtsikas, veidi hapukas ja kuivapoolne. Lõppmaitse - kõrvetatud, mõrkjas-vürtsikas ja keelel kihelev. Järelmekk - kuiv, mõru-magus, röstine, karge.

Keskmise kehaga, mõõduka karboniseeringuga ja kuiva kehaga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga hea taseme rüübe. Dubbelid on üldiselt magusamad, see eksemplar astub sellest voolust kaks sammu kuivema-mõrkjama-röstisemale poolele, mis on ju isegi huvitav, aga ei vaimusta kah
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Chillinn’ Peach & Cherries

Chillinn’ Peach & Cherries (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 5,2 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,74 punkti

Tootjainfo: "IBU - 10"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus ähmastatult iluloojanguline. Titeroosa vaht täidab 95% klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroom on lahedalt-kirkalt-erksalt marjane-mahlane, kuigi ei virsikut ega kirssi ei oskaks siit sabapidi kinni püüda.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mürravalt magus-hapu. Keskmaitse - magusam, kohukese ja jogurti nüansiga, tugeva vaarikase-sõstrase happelise põhitüvega. Lõppmaitse muutub veidi mõrkjamaks ja parkivaks. Järelmekk on aroonia/punasõstra segune, kuiv ja karastav.

Segadusseajavalt võimas. Kuidagi kummaline et kuidas saab kirss ära kaduda, virsiku üle niivõrd ei imestagi ... aga kokkuvõttes on see jook ikkagi ülimõnusalt mahlane, karge ja kuiv.
---
saadavalt Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, September 28, 2023

Hopalaa! - Cloud #25

Cloud #25 (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - Milkshake" ja hinnang 4,02 punkti

Tootjainfo: "Milkshake IPA with domination of BELMA hops /// IBU - 37"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus ilupilvine. Kergelt kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib ülikaua. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on õrnalt mõrkjas-magus, meenutades veidi vaniljejäätist.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga, kreemine ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - puiduselt mõrkjas, veidi kaselehti meenutav, kreemine ja kuiv ühekorraga. Lõppmaitse - hapukas, tikrine, vaniljekreemine, piimakokteil greibiga. Järelmekk astub veidi ülemääraselt üle ootuspärasuse mõrudse piiri, katsudes selga kirbuse pintsakut, kuid ei lähe sellega siiski hulluks kätte.

Mega. Värske milkshape-IPA, väga veenev nii IPA'na kui ka milkshake'ina. Omamoodi etalon.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Artevelde - Gentse Leute

Gentse Leute (Artevelde, Belgia) pdl 0,33 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Belgian Blonde" ja 3,51 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Smell and taste: fresh and fruity, spicy due to the interplay of hops and herbs, full-bodied with a grainy and creamy aftertaste. Drink this beer with great pleasure. D'ammuuzeleute!
IBU 24"

Väike lihtne pudel, sildikujundus mitmekihiliselt kunstipärane. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, kuid see on hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom - puhas belgia klassika - hele kommisuhjur, kuivatatu virsikud ja natuke seepi.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - belgia pärmi õhetus, kommisuhkru kerge keha ja karamell. Lõppmaitse - ülltavalt ja meeldivalt mõrkjas, kuiv ja karge. Järelmekk - mõrkjas, krõps, karge, vidi hapukas ja valge pipra taolise õhetusega.

Kergepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe.Ühest küljest on ta ju belgia klassika, kuid seda mõnusalt kuivemas-puhtamas ja kargemas võtmes kui pahatihti tunda võib
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Chilinn’ With Cranberries & Vanilla

Chilinn’ With Cranberries & Vanilla (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 5,2 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,69 punkti

Tootjainfo: "IBU 10"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus punavalt päikeseloojanguline. Roosakas-kreemikas vaht täidab 3/4 klaasist, kuid kaob valjul sahinal üsna pea. Õlle värvus - õrnalt uduselt punakas-kollane. Aroom on mõnusalt hapukas-mõrkjas, pohladele võib siin näpu peale panna küll.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja tugevalt hapuja mõrkjas. Keskmaitse lisab veidi magusamat, jogurtisemat pehmust. Lõppmaitse nihkub taas pohlaselt karmipoolseks, keeleküljed parkuvad kergelt. Järelmekk - kergelt käärima läinud pohlad, õigemini isegi ületalve pohlade hoidmiseks kasutatud vesi, millele on kerge hall kirme peale tekkinud ... ja tugev parkiv happesus

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-mõru-hapu buketiga Ülevõllikas. Berliiner ja pohlad sbivad omavahel üksteist võimendama ülihästi, ainult et tekib küsimus, et mis rolli mängib siin vanilje ja kuskohas ta seda teeb?
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Wednesday, September 27, 2023

Õllerevolutsiooni taltumine

Olukorda võib laias laastus võrrelda toimiva paarisuhtena: kärts-mürts armumise periood on läbi, esimesed pimesi ahmimise aastad on asendunud mõõduka küllastumusega, nii tootja kui tarbija pool selles paarisrakendis on muutunud. Kuid nii nagu iga teine ilus lugu, nii ka see pole läbi, lihtsalt ereda leegiga põlemise asemel on argipäev, milles leidub õnneks ikka ka leebet rahulolu ja muhelemapanevaid ilusaid hetki.

Mul on olnud õnne seda protsessi jälgida nö nelja jalaga sees olles. 11 aastat tagasi avasin Gambrinuse õllepoe nr.1 Tartus, siis kui veel omamaiseid väiketootjaid polnud veel olemaski. Alguses vähestel riiulitel olnud välismaiste Brewdog, Mikkeller jt õllede valik oli küll praegusega võrreldes kitsuke, kuid neid riiuleid tuli päevas korduvalt täita, sest huvi oli meeletu. Poest endast kirjutati lehelugusid kui millestki erakordsest ning rahvas tuli kapates taolist imeasja vaatama.

Soovides pakkuda midagigi kodumaist, võtsin alguses valikusse ka Tartus asuva suurtootja (kelle nime ma ei maini :) ) toona parimatena tundunud kolm õllesorti: Aleksander, Tõmmu hiid ja Porter. Väikese kummardusega ja kõrvalepõikena tõden, et näedsa – see suurtootja ja –tooted on ikka sama koha peal, samas kui see minu poolt kirjeldatav laine on juba taltumas.

Väiketootmise vaimustus

Poe ruumes kokku käima hakanud hobipruulide seltskond sai üksteise õlalepatsutustest innustust ning sellest rõõmsast õhinast väetatunda kasvas välja päriselt tegutsevaid pruulikodasid nagu seeni. Mõistagi polnud Tartu poeke see ainus ja unikaalne hea õlle nakkuse kandja, enamik pruulikodasid tekkis loomuldasa Tallinna areaalis, kuid kogu see algusaegade seltskond tundis üksteist vennastumiseni ning laias laastus kestab see õlatunnetus siiani.

Mingil hetkel järjekordses intervjuus mainisin, et Eesti õlleturg on üleküllastumas, et no üle 30 koja siia väikesesse nišši ju ei mahu. Mida mina ka teadsin, onju. Neid sai 40, siis 50 ... ja no siis ikkagi algas ülekuumenenud turuolukorras korrastumine. Uusi kodasid tuli peale järjest vähem ning esimesed hakkasid ka kinni minema. Hetkel võib oma tegevuse pausile pannud või uksed päris sulgenud kodasid kokku lugeda juba julgelt rohkem kui kahe käe sõrmedel.

Väga laia pintsliga tõmmates on neid pruulikodasid loodud kahel motivatsioonil: õhina- ja rahapõhised. Esimesi rajasid sädemega pruulmeistrid kas ise või siis rajati need kojad nende sädesilmsete pruulikunstnike ümber. Teised tekkisid tuima arvestuse pinnal – et noh turul on trend, mul on raha, paneks õige kah äri käima. Tuleb tunnistada, et esimesed on vähemalt seni olnud edukamad.

Muutused harjumustes

Spetsialiseeritud õllepoodide rindel on olnud veelgi rajumad arengud. Mingil ajahetkel mõtlesin ma ka ise oma poe avamisele Tallinnasse, kuid õnneks see ei teostunud. Õnneks seetõttu, et toona tegutsenud seitsmest Tallinna sarnasest ettevõtmisest on praegu järgi vaid kaks. Gambrinuse pood nr.2 Pärnus elab suvituslinna kõikuvas rütmis, kolmas katsetus Viljandis tuli sulgeda ilma kunagi kasumisse jõudmata.

Tartus olen näinud veel kolme samalaadse projekti tekkimist ja kadumist, popsatusi on olnud ka Haapsalus, Kuressaares ja ilmselt mujalgi. Pole midagi teha, turu väiksus ja ostujõud määravad asja, lisaks tarbimisharjumuste ning üha ahistavamaks muutuva riikliku sekkumise momentidele.

Tarbijaeelistused käivad mõistagi trendide lainetes – oh üllatust, onju ) Esmane IPA’de vaimustus pole küll mõistagi kadunud, kuid paljudki nendest, kes selle moevooluga kaasa läksid, ohkasid hiljem rahunenult, et ega need humalamõrud joogid pole neile kunagi meeldinudki. Osa seltskonast naases oma tavapäraste lemmikute juurde, teine osa hüppas entusiastlikult mingile järgmisele trendisadulale ja hakkas kiitma kokteile või kombutšasid.

Kuid kõik see pole veel kaugeltki läbi!

Väärtõllede maaletoojate read hõrenevad ja allesjäänute portfellid kahanevad. Vahepeal ka suurpoodides pikki riiuleid ehtinud valik muutub aja jooksul järjest kasinamaks, kadunud on isegi sellised üsna turvalised tooted nagu tšehhide Gambrinus või brittide Fullersid.

Ellujäämise nimel pingutavad omamaised väiketootjad võtavad üksteise järel omaks muutunud mängureeglid, minnes kohati tagasi maitselt mahule. Turvalisema valiku kõrvale jääb õnneks siiski üle ka mahti pakkuda mängurõõmu pruulmeistreile ja lustlikke elamusi maitsjaile, kulgedes IPA’delt hapuõlledele ja mudrustele mehusarnastele veidrustele – see hoiab kõigi osapoolte silmad säramas.

Kuid kokkuvõtteks võib rõõmsalt tõdeda, et see õllerevolutsioonina tuntuks saanud (ja suisa samanimelise filmi tootnud) fenomen pole kuhugi kadunud. Teksti alguses toodud „ilusa loo“ metafoori juurde naastest – mõlemad pooled, nii tootjad kui tarbijad kulgevad õnnelikult edasi, meenutades eredamaid hetki selles säravas romaanis.
---
lugu ilmus siin

Monday, September 25, 2023

Artevelde - Grand Cru

Grand Cru (Artevelde, Belgia) Ratebeeri liigimääratlus: "Dubbel" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Belgian Dubbel" ja 3,56 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Smell and taste: perfect aroma in which roastd malt, caramel, sweet fruityness and good bitterness prevail. In aftertaste, a toffee-spicy hint crosses swords with a hint of date. Sounds like a good life. Here. With this beer"

Väike lihtne pudel, sildikujundus mitmemõõtmeliselt kunstipärane. Punakas-kollane vaht täidab 3/4 klaasist, kuid on hõre ja mitte liiga püsiv. Õlle värvus - õrna uduvinega punakas-pruun. Aroomis kuivatatud viigimarjad, suhkrustatud datlid ja rosepipar.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-röstine-vürtsikas-tantsisklev. Keskmaitse - röstine, karamelline, tume kommisuhkurja ülekeedetud kondenspiim. Lõppmaitse - tumedad rosinad, jällegi rosepipar koos krähmukese aniisiga. Järelmekk - kohvi-karamell, roheline pipar, kuivatatud ananass ja kolm tilgakest valget rummi.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Pisut ebatüüpiline dubbelite kohta, kuivem ja vähem-magusam kui tavapärane, lisaks puudub odavama otsa belglaste vängus, nii et meelejäävalt hea sooritus!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa - Juicexplode Raspberry & Orange

Juicexplode Raspberry & Orange (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - Fruited" ja hinnang pole veel veel välja kujunenud

Tootjainfo: "IBU 34"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus roosa-puna-plahvatuslik. Tuhmroosakas vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - ebamäärane ja kolepruunakas-punakas. Aroom - vaarikas on ju täitsa olemas, aga apelsiniga ei õnnestu kontakti saavutada.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - parfümeeritud ja hapukas-mõrkjas. Lõppmaitse - mõru muutub tugevamaks, üritades imiteerida IPAt. Järelmekk - humalahammustus on ju täitsa korralik, aga suutunnetus muutub vesisesks.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseeruud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga ebamäärane nii-ja-naa rüübe. IPA'na ta ju peaaegu et nagu võibolla ehk isegi kvalifitseerub. Mahlajoogina tiba etem, aga kuidas saab vaarikat niimoodi lisada et seda on raske ära tunda, seda vana Gambrinus ei tea. Võibolla osutus siin määravaks apelsini lisamine, kuid ühtlas langes apelsin kuulsusetult selles lahingus.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Schneider Weisse - Helle Weisse (TAP01) (2023)

Helle Weisse (TAP01) (2023) (Schneider, Saksamaa) pdl 0,5 l. alc 4,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weissbier - Hefeweizen" ja hinnang 82 punkti. Untappd ütleb: "Wheat Beer - Hefeweizen" ja hinnang 3,72 punkti

Huvitaval kombel UT eristab aastakäike, RB seda aga ei tee. Antud juhul on eristamine tegelikult lihtne - varem oli joogi kangus 5,2 - nüüd aga 4,9 %vol

Tootjainfo: "Enjoying the moment in high spirits: "Meine helle Weisse" - a bright wheat beer with the original Schneider Weisse aroma, full-bodied and intensive. Its mild freshness is reviving and lifts the senses. The perfect companion for daydreaming on a summer's afternoon - Bavarian zest for life!
IBU 14"

Keskmist kasvu purk, klassikaline õllelik kujundus. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - õrna uduvinega kollane. Aroom mõjub väga värskelt, mõrkjas-magusalt, õrna toorevõitu banaani vinega.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - jällegi mitte-päris-täisküpse banaan, veidi hapukas. Lõppmaitses hapu pool tugevneb veelgi, kuid teeb seda koos pehme magusa fooniga. Järelmekk värvub mõrkjamaks, kargemaks ja väga värskendavaks ja kõige lõpus saabuv vürtsikas sära lööb maitsepildi üldse suurepäraselt hiilgama.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Briljantselt hästi tehtud saksapärane nisukas, mida võiks soovitada õppematerjaliks neile, kes muidu nisuõlledesse skepsisega suhtuvad.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sunday, September 24, 2023

Artevelde - Gentse Wijze

Gentse Wijze (Artevelde, Belgia) Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Strong Pale" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Belgian Strong Golden Ale" ja 3,52 punkti

Tootjainfo (läbi guugeltõlke): "Smell and taste: spicy hop nose reminiscent of wine, floral, slightly peppery aroma, fresh and balanced mouthfeel with a dry bitter aftertaste. Drink this beer for your health. And to your wisdom."

Väike lihtne pudel, sildikujundus mitmemõõtmeliselt kunstipärane. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist ka püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom - belgia klassika, tulvil heledaid kuivatatud puuvilju ja veidikese vürtsi.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja magus-vürtsikas. Keskmaitse - magus-hapukas, fenooliderikas ja kuivapoolne. Lõppmaitse - heledad rosinad, mõrkjas kaerakliidest digestiivküpsis ja veidi valget pipart. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, kuiv ja lõpus koguni karmipoolne.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-mõru-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Just täpselt see, mida belgiapäraselt kangema otsa blondilt oodata.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Lollipop: Mango & Passion fruit

Lollipop: Mango & Passion fruit (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,99 punkti

Tootjainfo: "Mango and passionfruit imperial fruited sour
IBU 9"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus keerukommine. Kollane vaht täidab pool klaasist ja kaob kohinal aegamisi. Õlle värvus - rämemudruselt tumekollane. Aroomis on esikohal passionvilja erk hapu, aeeeeglaselt õhku sisse libistades avaneb seal foonil ka küps magusmõrkjas mango.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tukslevalt hapu, happelisusse kalduv. Keskmaitse - magus-hapu, lurisevalt mahlane, väikeste mahlaplaksatustega lõhkev, ülevoolav ja ülemeelik. Lõppmaitse - kuivalt hapu ja läägelt magus - passionvilja loomus sõidab mangost ikka raske teerulliga üle. Järelmekk - magus-hapu, keelekülgi metsõunana parkiv ja mõrkjas-karge

ÜLEVÕLLIKAS. Siivutult ja sabaga laksu löövalt mahlane, happeline ja kuiv, samas ka narruseni lääge ja üleüldse kulme kergitama panevalt elurõõmus
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Nelson IPA

Nelson IPA (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 6,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,84 punkti

Tootjainfo: "IBU 28"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus sügav-taevassinine. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib korralikult. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom onleebelt mõrkjas-hapukas ja tsitruseline.

Esmamekk on keskmisest ivike raskema kehaga ja mõru ning hapukas. Keskmaitse - tugevalt ja jämedalt mõru, veidikese magusamat apelsinist nooti mahub sinna taha ka veidike. Lõppmaitse - mõru, hapukas ja vaigune, veidi tokerjas ja keelt raspeldav. Järelmekk - hapu ja mõru, veriapelsiniselt keelepära parkiv ... aga see mõrkjus meenutab järjest rohkem ... nomaitea ... mereäärset liivaranda? Sellist veidi soolakat, joodirohket, meremetalset ja parkivat.

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-hapukas-mõru-magusakas-mõru-vürtsikas-mõru buketiga ÜLEvõllikas. Rohmakama otsa IPA, mis on kergelt ... noh ebapuhas või nii, agressiivne ja tasakaalust väljas.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Saturday, September 23, 2023

Põhjala / Wilderen - Wild Dark Nights

Wild Dark Nights (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double", hinnang 4,3 punkti

Tootjainfo: "Beer specially brewed to celebrate 20 years of Multi Bier. A celebration of quality, partnership and friendship inspired by Tripel Kanunnik and Pime Öö. Aged in Wild Weasel whisky barrels."

Väike vahakaelaga pudel, sildiks seekord midagi Looney Tunes kujundust meenutavat. Sõrmepaksune tumepruun vahukiht pole kuigi püsiv.

Aroom. Lapsepõlv tagurpidi. Vaata tol ajal tundusid kohvi-iiriskommid kõige vähem ahvatlevamad, sest ega ei osanud kohvistki lugu pidada. Nüüd aga vastupidi - kohvi meeldib väga ja iiriskomme pole enam palju aastaid osanud ihaleda. Siin nad nüüd aga on, kohvi-karamell ja -iirised!

Esmamekk - raske ja veidi õlise kehaga ning magus-alkoholiselt räselev. Keskmaitse - mõrkjas röst ja melassine kohvikaramell üksteisega veidi sõnelemas, kuid siiski tänu jagatud napsiklaasile päris kenasti toime tulevad.

Lõppmaitse - õline, ploomiõline, ploomiliköörine ja kreeginastoikane, õuna-arooniatarretisene. Järelmekk - kreegikompott selles lahustatud karamelliseeritud kondenspiimaga ja kolme pitsitäie musta rummiga.

MEGA. Üliheas maitsetasakaalus selles mõttes, et varasema siirupiseeria asemel on Põhjala vahakaelad saanud uue ja tasakaalukama hingamise. Alakarboniseeritud suutunnetus ja veidi liiga alkoholine torkivus ei lase just kukerpalle kiituseks visata, kuid puhtalt maitseküllasuse ja -balansseerituse eest tuleb ikka kõik pöidlad püsti tõsta.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Lollipop: Pineapple & Strawberry

Lollipop: Pineapple & Strawberry (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited" ja hinnang 3,69 punkti

Tootjainfo: "IBU - 9"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus sarjale Lollipop omaselt keerukommine. Kollane vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on magusalt mullinätsune või odava pulbrijoogi sarnane, ananassi ei oska otsides ka leida, maasikat võib nime teades oletada.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu. Keskmaitse - magusakas-hapu ja veidi käärimaläinud maasikate sarnane. Lõppmaitse - riknenud maasikate element tugevneb. Järelmekk - hapu, isegi veidi happeline ja nö üld-troopiline.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapuka buketiga OK taseme rüübe. Nii ananass kui maasikas on õllesse lisamiseks kehva tulemuslikkusega tegelased, seekord pole mitte mingil moel katse õnnestunum kui enamik. Samas - alkoholi tunda pole ning lihtsalt hapuõllena on ta ju täiesti joodav
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Misty APA

Misty APA (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - American (APA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja 3,99 punkti

Tootjainfo: "Malts - pilsner, maris otter, carapils, caramel Hops - Amarillo, Simcoe, mosaic Yeast - imperial juice
IBU - 25"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus kaunilt udumetsane. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid on hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on leebelt magus-mõrkjas, meenutades veidi närbuvat paprikat ja päikesesooja männitüve.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja kuivemaks. Lõppmaitse - magus-mõrkjas, kerge humalahammustusega ja kasvava vürtsika õhetusega. Järelmekk - hapukas-mõrkjas, kuivapoolne ja meeldivalt karge.

Keskmise kehaga, keskmiselt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Korralikult tehtud APA, kahju ainult et ta ühtlasi ei võiks ka värvuselt kirgas olla - siis poleks patt veel kõrgemalt kiita. APA ei peaks siiski porine olema, kas pole nii?
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, September 22, 2023

Hopalaa! - Sourbit Orange & Guava

Sourbit Orange & Guava (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,6 punkti

Tootjainfo: "IBU - 22"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus ebamääraselt oranžikirju. Valge vaht täidab 90% klaasist ja püsib väga kaua. Joogi värvus - kahkjalt helekollane. Aroom - hapukas joogijogurt, milles võib oletada veriapelsini.

Esmamekk on keskmise kehaga ja kilkavalt hapu, isegi happeline. Keskmaitse - hapu ja magusakas, pigem noore rabarberi kui ükskõik millise troopilise vilja nägu. Lõppmaitses ilmuv mõru on nüüd siiski juba apelsinikoorene ja veidi keelt parkiv. Järelmekk - happeline ja agressiivne.

Ülevõllikas. Kaugelt happelisem kui siiani selle tootja Sourbit seeria asjad, miinuseks tuleb lugeda, et see happesus varjab lubatud puuviljad
---
ei ole saadaval
---
pil isetehtud

Hopalaa! - Idaho 7 TDH IPA

Idaho 7 TDH IPA (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 6,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Other" ja 3,95 punkti

Tootjainfo: "Hops - Idaho 7, mosaic, lotus Malts - pilsner, maris otter, wheat, malted oats Yeast - London fog
IBU - 25"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus veiklevalt ruuduline. Kollakas vaht vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kaua, haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt määrdunud-kollane. Aroom on meeldivalt happelis-mõrkjalt tsitruseline ja laimikoorene, selle taga on magus ja veidi kleepuv mesilasvaha.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõru, korraliku hapu servaga. Keskmaitse muutub magusamaks, biskviitseks ja veidi kaeraküpsiste meenutavaks. Lõppmaitse näitab karmimat nägu, vürtsikas õhetus võimendab korralikku mõrut raskust. Järelmekk - magus-mõru, greibine, jätkuvalt samas ka bisviidine ja väga mõnusalt tugevalt valge piprana õhetav.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõru-hapukas-magus-vürtsikas-mõru-vürtsika buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE, pretensioonidega mega-tasemele. Rammusalt maitseküllane karmipoolne IPA-tükk, millest ära ei tüdi isegi peale kolmandat klaasi.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, September 21, 2023

Hopalaa! - Cranberry Saison

Cranberry Saison (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Farmhouse Ale - Saison" ja 3,6 punkti

Tootjainfo: "IBU - 22"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus pohlane. Kollakas vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - õrnalt hämuselt punakas-kuldne. Aroom on üsna selgelt saison-pärmi kuldset läiget kandev.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja hapu. Keskmaitse - hapu ja mõrkjas-magus, saisonilik, sädelev ning ka selgelt marjane. Lõppmaitses muutub pohlade mõrkjus kenamini tunnetatavaks, samas imperial saisoni eeterlikkus sammub ka läägel-lörtsuval sammul. Järelmekk läheb veidi paremasse tasakaalu, säilitades nii saisoni paremad küljed kui pohla mõrkjas-hapu kanderaami.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapu-mõrkjas-magus-mõru-hapukas-vürtsika-magus-mõrkjas-hapu VÄÄÄÄGA Hea taseme rüübe. Imperial saison on alati veidi agressiivne nähtus, nii ka see, pohl muudab seda veidi vindilisemaks. Jällegi selline kraam, mis on väärt proovimist, kuid pikka õhtut selle taga ei viitsiks istuda
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Mosaic Quake

Mosaic Quake (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - Other" ja 3,98 punkti

Tootjainfo: "Hornindal Kveik and Mosaic+Simcoe
IBU - 25"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus tähesajune. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua, haakudes ka kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on huvitavalt herbaalne, miskipärast tuleb esimese märksõnana meelde sõna "kurk", kuid siis kohe vaidleb teine hääl peas vastu "kurgirohi".

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-hapukas. Keskmaitse - hapukas-magus-saiataignane ja nätskevõitu. Lõppmaitse - kummaliselt ja veidi häirivalt mõru-magus, närbunudroheline ja teeleheline. Järelmekk värvub kõvasti magusamaks, samas hapuks, marineeritud redise nüanss kripeldab keelenurgas.

Friigikas. Leebe, aga ikkagi friigikas. Kveik-pärm teeb tükka. Kas ta nüüd kõnetab IPA'na ... eee ... vist järsku ikkagi jaa??? Igatahes huvitavam keskmisest ja seega kindlasti järelproovimist vääriv
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Elyxir

Elyxir (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 5,8 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Pale Ale - American" ja 3,93 punkti

Tootjainfo: "IBU - 28"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus ... eee ... horoskoobiline? :) Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib mõõdukalt, haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on nõrgalt meloniline, sellise mitte päris küpse variandi moodi, koos õõõõrna üleeilse kassipissi tilgakesega.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõru. Keskmaitse muutub veidi magusamaks, mõrudus puudutab kirbuse serva. Lõppmaitse - mõru ja hapukas, krõps ja mahlane. Järelmekk - kuivapoolne, vürtsikalt tugevalt õhetav, ülivärke humalahammustusega ja karedapoolne

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-magusakas-mõru-hapukas-vürtsikas mõru buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Kuiv, krõps ja mahlane - üldiselt nagu üks hea APA peab olema, kuid veidi tasakaalust väljas ja kirbusse kalduv. Selline omamoodi leebe jõhkard.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Wednesday, September 20, 2023

Hopalaa! - Aoteraoa

Aoteraoa (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja 3,98 punkti

Tootjainfo: "Hops: Motueka, Nelson sauvin, Rakau Citra Yeast - Verdant ipa
IBU - 35"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus tootemlik. Kreemikat karva vaht täidab pool klaasi ja püsib monoliitselt. Õlle värvus - poriselt määrdunudkollane.

Aroom. Kamper? Kamper ja kuumenenud jootekolb ja haavapuust laua pinnale joonistatud humalakäbi, millest nõrgub karuputke kleepjat piima. Kumkvaatmelon. Hurmaagreip. Mõtlik aknassevaade, vidukil silmades meenutuste meri.

Esmamekk. Raskemagusmõru. Kamper, köömned ja muskaatkõrvits.

Keskmaitse. Mõrumagusmõru. Vürtsköömen. Suir. Suvelõpp. Toaäis jahtuvat päikest ja aiatäis kohmetunud lehti

Lõppmaitse. Mõrr-mõrr-hapukas-mõrr. Pomerantsimesi. Suirasamet. Lehepuru täis uksematt ja korvitäis hiliseid martsipanõunu.

Järelmekk. Raske, eeterlik, rõhuv. Mudrune. Taruvaigutinktuur, mees laagerdunud angervaks

Vastuoluline. Õlu mille välimus on kole nagu kraavimuda. Õlu mille olemus on raske, eeterlik ja jämepaksultagressivne nagu humalasumo. Meelde ta jääb, aga pikalt juua ei taha.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Sourbit Lychee & Raspberry

Sourbit Lychee & Raspberry (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja 3,83 punkti

Tootjainfo: "IBU 9"

Keskmist kasvu purk, tumepunane taktiilne silt. Kollakas-roosakas vaht täidab pool klaasist japüsib päris kaua. Aroom - keefirine berliinerile iseloomulik lõhn hoovab kaugele, lähenedes muutub domineerivaks vaarikas.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja üsna tugevalt hapu. Keskmaitse muutub tunduvalt magusamaks, annab tunda lisatud vanilje. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, vaarikaseemned määravad siin mängu. Järelmekk - vaarika-joogijogurt, ainult et happelisem ja gaseeritum variant :)

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapu-maguskas-hapu-mõrkjas-magusakas-hapu buketiga Väga hea taseme rüübe. Joogikana suurepärane, 7-kraadist kangust pole mitte kriipsuvõrragi tunda, kuid pisut vähendab hinnagut see, et pole tunda teist nimeandjat ehk litšimarja ... aga hei, selle lisamine ongi väga küsitava väärtusega, eriti vaarika-suguse agressori kõrvale
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuesday, September 19, 2023

Pühaste - Sume

Sume (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang 96 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja hinnang 3,8 punkti.

Toojainfo: "Smooth and juicy IPA massively hopped with Hallertau Blanc, Nelson Sauvin, Citra and Vic Secret."

Tegu pole omaette kirjeldusega, vaid võrdlusega 5 aastat tagasi tehtud kirjeldusega. Põhjuse võrdluseks andis asjaolu, et see õlu oli jupp aega tootmisest maas, nüüd tuldi taas turule ning mälestus-ootused on kõrged.

Valge vaht täidab pool klaasist, mida on kordades rohkem kui toona, kuid klaasiseintele haakumise võime on sama jõuline. Värvus on nüüd tunduvalt mudrusem. Aroom on üllatavalt identne nii mustsõstralehtede kui loomakarvade osas.

Maitsepilt on samas veidi muutunud, mõrkjamaks, veidi karmimaks, lisandunud on huvitavalt kombel kerge saunavihalik/eesruumilik herbaalsus, aga samas nii kookosene nüanss kui mustsõstrapõõsas on samal kohal :)

Kui eelmine kord sai pandud hinnanguks "ÜBER" ja kergelt kõheldud, et kas jook ikka just päris topeltIPAt välja mängib, siis nüüd pole kahtlustki - hinnang on MEGA. See veidi karmimaks-konkreetsemaks muutunud maitsepilt räägib selgelt ja õigelt ootuspärases keeles. Selle tiigrikutsuga (taas-)kohtumine on väga ja väga teretulnud
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Juicexplode / Black Currant

Juiceexplode / Black Currant (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,62 punkti

Tootjainfo: "Malts: Maris otter, Wheat, Caramel, Flaked wheatHops: Citra, Mosaic Yeast: London fog Added Vanilla and Black currant puree
IBU - 22"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus plahvatuslik. Roosa vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - mudruselt määrdunudpunane. Aroomis on tunda nii vaniljet kui musta sõstart, kuid need kaks tegelast mitte ei täienda üksteist, vaid pigem segavad.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapu. Keskmaitse - mõrkjas, mustsõstra seemnete parkivusega. Lõppmaitse - vanilje moodustab kummalise nätske-metale lääge nutsaka, mis meenutab lausa lagritsat. Järelmekk - kummaliselt vaskselt mõrkjas-läila-hapu

Friigikas. Ja pole üldse kindel et heas mõttes. Kas vanilje ja mustsõstar ei sobi omavahel üleüldse kokku või siis on selle õlle raames neil miski tüli tekkinud, igatahes nautimisväärseks seda jooki ei nimetaks ... samas on ta ju maitsetihe ja emotsioonitekitav, mis on hea :)
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Hopalaa! - Cloud #24

Cloud #24 (Hopalaa, Läti) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Milkshake / Smoothie" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Milkshake" ja 3,99 punkti

Tootjainfo: "Malts- Maris otter, wheat, flakes oatsHops- Pacifica, citra, mosaic Yeast - london fog
Added lactose
IBU - 35"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus loojangupilveline. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom milkshake IPA'le omaselt mõnus - korraga laktoosi pehmus ja humala karmus.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - hapukas,veidi kreemine ja vaigune. Lõppmaitse - punane greip, veriapelsin, kuivapoolne ja humalahammustav. Järelmekk - veriapelsini-jäätisekokteil, vürtsikalt hammustav ja samas nii mõnusalt maitsetihe.

MEGA. Milkshake IPA'd on selle pruulikoja puhul seni absoluutselt kindlad õnnestumised olnud, nii on ka see. Kreemikas ja mahlane, kuiv ja humalahammustusega, suuuuurepärane klaasitäis pika päeva lõpuks.
---
konkreetset numbrit saada pole
---
pilt isetehtud

Monday, September 18, 2023

Hiiumaa - Tõrvanina

Tõrvanina (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Dark Lager - Dunkel / Tmavý", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Dark" ja hinnang 3,43 punkti

Tootjainfo: "Tume laager"

Keskmist kasvu kõrgekaelaline pudel, lihtsavõitu kujundus tumepruunil foonil. Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt tumepunane. Aroom - röstitud herned ja haputaignast leib.

Esmamekk on keskmisest kriipsuke kergema kehaga ja hapukas-magusakas. Keskmaitse - magusakas-mõrkjas ja röstine. Lõppmaitse - hapu, kõrbema läinud põldubade hautis, mis on ühtlasi kergelt hapuks läinud. Järelmekk - hapu, taar, veidi kõrbema läinud leivakoorik.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapuka-magusakas-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga hea taeme rüübe. Röstmaitse veidi varjutab selle koja ühetaoliselt ja tasakaalust väljas olevat haput käekirja.
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hiiumaa - Paradiis

Paradiis (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener / Pils / Pilsner", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Pilsner - Other" ja hinnang 3,5 punkti

Tootjainfo: "Karge pilsner"

Keskmist kasvu kõrgekaelaline pudel, lihtsavõitu kujundus tumerohelisel foonil. Erkvalge vaht täidab veidi vähem kui pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom ... eee tolmused kuivatatud herned?

Esmamekk on kerge, isegi vesisepoolse kehaga ja hapukas. Keskmaitse - hapu kergelt käest ära mineval moel. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas. Järelmekk - tuhmilt hapu.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, haukas-mõrkjas-hapu buketiga kasinapoolne rüübe. Pilsnerit ei meenuta see ühelgi tuntud moel, et saksa, ei tšehhi, ammugi mitte itaalia stiilis.
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Hiiumaa - Ehapuna

Ehapuna (Hiiumaa, Eesti) pdl 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Lager - International / Premium", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Lager - Amber / Red" ja hinnang 3,35 punkti

Tootjainfo: "Punane laager"

Keskmist kasvu kõrgekaelaline pudel, lihtsavõitu kujundus tumepunasel foonil. Tumekollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt vasekarva. Aroomis on kõdunevate lehtede ja märja sambla lõhna rabaservas.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitses muutub hapu pool üllatavalt tugevaks ning ausalt öeldes tekitab küsimust, et ega kraam ei hakka käest minema? Lõppmaitses ilmnev metalne mekk on punastele laagritele omane ja kohane. Järelmekk on tiba leivakalja meenutav, metalne ja kuivapoolne. Pääääris lõpuks tekkiv vürtsikas õhetus parandab üldarvamust.

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-hapu-magusakas-hapu-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Aga tõepoolest, kas see jook nüüd ikka peabki nii hapu olema?
---
ei ole Gambrinuses saadaval
---
pilt isetehtud

Sunday, September 17, 2023

Pühaste - Peoleo

Peoleo (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,85 punkti

Toojainfo: "DDH IPA brewed with hand-selected Strata hops from Crosby farm"

Väike purk, sildikujundus peoline :) Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib vägagi kaua, haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - ooo, peaaegu et läbipaistvalt kollane!

Aroom on huvitavalt kolmetine - ühest küljest on siin närbuva niidetud muru vängust ja samas ka magus-mõrkjat puuviljasust ning ka vaigusust, midagi mango, metspirni ja männiõisikute vahepealset

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - magusakas-hapukas, mahlane ja vaigune, kergelt isegi männivõrsete sarnane. Lõppmaitse - hapukas ja õrnalt mõrkjas, jällegi rõhuga sõnal MAHLANE, võrdlus männivaguga muutub järjest kohasemaks. Järelmeki ajal hakkab humal oma värskes roheluses kergelt hammustama ning mõrkjas-vürtsikas finaal annab joogile karge värskuse.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Väga meeldivalt värske ja mahlane kraam, peamiseks miinuseks on nurjatuseni kergelt joodavus :)
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, September 15, 2023

Põhjala - Berry Good

Berry Good (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "Sour - Fruited", hinnang 3,68 punkti

Tootjainfo: "A jammy triple fruited sour ale brewed with blackberries, blueberries and raspberries
IBU 13"

Väike purk, püstlaineline kujundus (vähemalt on pilgul millest kinni haarata ja meelde jätta). Tumeroosa vaht täidab pool klaasi ja püsib kaua. Õlle värvus - mudruselt määrdunudpunane. Aroomis on veidral kombel pigem ammooniaagi õrn vine kui marjasus ... aga see lahtub õnneks kiirelt ja tuleb esile üsna värske rabamarjade hõng.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja tugevalt hapu ning mõrkjas. Keskmaitses tuleb natukese vaarikate magusust lisaks ja maitsepilt läheb veidi paremini tasakaalu. Lõppmaitse ajal hakkab keelt parkima mustikate kestade ja vaarikaseemnete segu. Järelmekk - magus-mõrkjas ja üldmarjane

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapu-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga HEA TASEME rüübe. Üks järjekordne marjakas, ilma mingi erilise meeldejäämispotensiaalita
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, September 14, 2023

PINTA / Spartacus - Hazy Discovery Minas Gerais

Hazy Discovery Minas Gerais(Pinta / Spartacus, Poola / Brasiilia) prkl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,97 punkti.

Tootjainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! Thanks to the cooperation with the Spartacus brewery, we’re on the way to Brasil, specifically the Minas Gerais region. This is where we found inspiration for the crisp, thick Hazy IPA with Idaho 7™ Cryo®, Mosaic® Cryo®, Sabro®, Strata® and HBC630 – the last three of them we used for dry hopping"

Keskmist kasvu purk, sildil nimeandva regiooni tunnus-kirik. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on meeldivalt karge, magusakas ja pisut kamprine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõru, humalahammustusega, murune ja heinane koos vähese vaiguse servaga. Lõppmaitse - hapukam, mahlasem, aga samas ka kuivem ja hammustavam. Järelmekk - vürtsikas, magus-mõrkjas, kamprine, karmipoolne, kuivavõitu, meeldivalt iseloomukas.

Keskmisest suti raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magus-mõru-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE! Hea tahe tükk NEIPA't, selle stiili karmima otsa esindaja
---
väga vähe saadaval
---
pilt isetehtud


Poppels - Peach Nordic Sour

Peach Nordic Sour (Poppels, Rootsi) prk 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeeri hinnang "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,73 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Peach Nordic Sour is a modern sour beer. When the beer has been brewed, it is soured using a method called "kettle souring". It will be a beer that balances acidity with sweetness, to get a fresh and fruity taste.
"Here, the contrast between the floral sweetness of the peach and the acidity of the beer creates an interesting balance."
Daniel Granath, brewmaster"

Väike purk, koja tavapärane tehniline kujunduses seekord ka servake virsikut ja kiri "limited edition". Kreemika varjundiga vaht täidab üle poole klaasist ja püsib kõval kohinal mõnda aega. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on supermahlane, värske, klaar ja tõepoolest virsikune ... ehkki võibolla veidi kompotine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja särtsakalt happeline. Keskmaitse - magusam, veidi jogurtiline, pehme. Lõppmaitse muutub jälle happelisemaks ja kuivemkas, üleküpsemisele läheneva virsiku kergelt kääriva tunnetusega. Järelmekk - magus-hapu, mahlane, nüüd üllatavalt pooltoore virsiku suud kootava toimega

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, happeline-magus-happelise paletiga Übertaseme rüübe. Supervärskendav ja -mahlane!
---
saadaval näpuotsaga
---
pilt isetehtud

Monday, September 11, 2023

Sibeeria / Maryenstadt - Apricot Storm

Apricot Storm (Sibeeria / Maryenstadt, Tšehhi / Poola) prk 0,5 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja 3,56 punkti

Tootjainfo: "Saison with Apricot, 12°, 6.1% ABV When Maryensztadt arrived for us, we started brewing a slightly different fruit beer. It is a well-known fact that it is not easy to capture the aroma of apricots in beer, which is why we decided to support it with a distinctive fermentation profile. Apricot Storm is a fruity saison. Dry, light, slightly acidic and with its Belgian profile completes the volatile aroma of apricots. At the same time, they give the beer a wonderful visual – the captivating color of the thick juice perfectly complements the fine texture, which we achieved by combining three different cereals: barley, wheat and rye."

Keskmist kasvu purk, sildil ... noh ongi vist torm ja aprikoosilõigud :) Kollane vaht täidab üle poole klaasist ja püsib üpris ja üpris kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom mõjub super värskelt, mahlaselt, mõrkjas-magusalt ... ja tõepoolest aprikoos istub keset seda värskusepilve

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - saisonilik pidulik-särav magus-vürtsikas valgusekiir lööb läbi mõrkja tormipilve, värvides kõik sätendavasse kargusesse. Lõppmaitse - belgia pärmi iseloomulik vürtsikas-hapukas toatäis puuvilju akomponeerub kenasti virsiku delikaatse olemusega. Järelmekis saab võitu taas see võluv belgia-hollandi-põhjaprantsuse selgelt äratuntav pärmiloom, kes lööb vasktaldrikuid kokku ja puhub fanfaarid vasktorudeks

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE. Saisoniga mängimise kõrge kunst on siinsetele kodadele enamasti tundmatu kunst, seda meeldivam on kohata väljamaist õppematerjali
---
ülivähe saadaval
---
pilt isetehtu

PINTA Collab PL: Brokreacja

PINTA Collab PL: Brokreacja (Pinta / Brokeracija, Poola) prkl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 89 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Cold" ja hinnang 3,75 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "PINTA and friendly Polish breweries implement the slogan "the joy of brewing" and invite you to Cold IPA with the addition of top and bottom fermenting yeast - Verdant and W34/70, respectively. Whirlpool added HBC 630 and Simcoe® hops, later also used during dry hopping, together with the HBC 586 and Idaho 7™ varieties Hop Rate: 18 g/liter."

Keskmist kasvu purk, meeldejäävalt arusaamatu sildikujundus :) Erkvalge vaht täidab veerand klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on selline üld-IPA'lik, võibolla pisut magusapoolsem.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu-magusakas. Keskmaitse - hapukas, mõrkjas ja veidi karvaselt vaigune. Lõppmaitse - kuivapoolne, pisut kare ja rohmakas. Järelmekk muutub mahlasemaks ja sestap isegi mõnusaks.

Keskmise kehaga, keskmiselt karboniseerunud, hapu-magusakas-mõru-hapukas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Vana Gambrinus pole kunagi osanud külmIPA'st kui stiilist vaimustuda, ei oska ka seekord. Jah, värske IPA-tükk on ju ikka meeldiv lonksata ... aga hurra-hüüded jäävad siit ikkagi tulemata
---
väga vähe saadaval
---
pilt isetehtud

Sibeeria - Blood Orange, Rosemary & Salt Gose

Blood Orange, Rosemary & Salt Gose (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja 3,77 punkti

Tootjainfo: "With just 12 plato and more than a pinch of salt, our gose is very much a definition of a crushable, captivating beer. To add some complexity, we added coriander, rosemary and orange skins in the whirlpool and some blood orange into fermentation. The final beer is an interesting marriage of refreshing tartness with curious saltiness and citrusy bitterness. This is not a fruited sour, the orange works more as a team player to create a pleasurable drink that is more than a sum of its parts."

Keskmist kasvu purk, sildikujundus uduselt puuviljane. Kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasi ja püsib tunduvalt kauem kui gosedel kombeks. Aroom on juba kaugelt eemalt mõnusalt hapukas-soolakas, joogijogurti, mere ja koriandri segune.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja soolakas-hapukas, vähese puuviljase magusa otsakesega. Keskmaitse - tsitruseline, supermahlane, mõrkjas-hapukas ja karastava soolase pardaga. Lõppmaitse - greibimahl ja veriapelsin, soolatud mandariinid ja õrnalt rosmariini vaigust eeterlikkust. Järelmekk - soolatud/marineeritud apelsinid, soolatud arbuus ja roosa greibi mõrudus annava ülilaheda ja karge maitsepildi

SUPERLAHE JA ÜBERJOODAV GOSE! Soolaga pole koonerdatud, kargeid mahlaseid puuvilju leidub siin lademes, vaiguseid ürte lehvib tiibadena külgedel. Ehhhh, MEGA tuleb siin hinnanguks!
---
ülivähe saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, September 9, 2023

Poppels - Cuvée Rosé Sour

Cuvée Rosé Sour (Poppels, Rootsi) prk 0,33 l. alc 11,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Sour - Other" ja 3,37 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "Cuvée Rosé Sour is a sour beer where we used grape juice to ferment an exciting hybrid beer. Almost a third of the beer consists of grape juice, which ferments together with the wort. The result is a beer with vinous notes that are complemented by a balanced acidity.
IBU 10"

Väike purk, koja tavapärane tehniline kujundus seekord viinamarjane ja kannab silti "limited edition". Roosakas pöidlapaksune vaht pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt roosakas-punakas. Aroomis segunevad huvitavalt kombel nii linnased kui viinamarjakestad, tilgake veiniäädikat elavdab seda pilti kaunisti

Esmamekk on keskmisest raskem ja happeline, isegi kergelt äädikane. Keskmaitse - veiniäädikas koos vaniljeküpsisega. Lõppmaitse - magus valgeveineäädikas ja tilgake heledat balsamicot. Järelmekk - valgebalsamico ja valgeklaarikompoti ilma suhkruta segu!

FRIIGIKAS ja ÜLEVÕLLIKAS. Ühest lihtsast "sour" silti kandvast purgist ei ootaks sellist vastu-hambaid happelist maitselitakat!
---
ülivähe saadaval
---
pilt isehetud

PINTA / Garage Project - Hazy Discovery Wellington

Hazy Discovery Wellington (Pinta / Garage, Poola / Uus-Meremaa) prkl 0,5 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 95 punkti! Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 4,0 punkti.

Tootjainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! This beer will take us very far, as far as New Zealand’s Wellington, where the Garage Project brewery comes from. Hazy and fruity Hazy IPA brewed with the addition of a unique ingredient – Phantasm powder, which is made from Sauvignon Blanc grape skins!"

Keskmist kasvu purk, sildil nimeandev linn. Valge vaht täidab pool klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom - ohhhh ja ahhhh ja nuhhh ja puhh - no mis hääli ikka teeb humalalõhnu endasse ahmiv nohikunina! Vaik, melon, pirnid, valge greip, veidikese kiivit ... jeerum kui palju pilt jookseb ninasilmade eest läbi!

Esmamekk - keskmisest veidi raskema kehaga ja keeleotsal nokitsevalt mõrkjas. Keskmaitse - mahlane, mõru, greibine, meloni ja tilga kasetõrva segune! Lõppmaitse - mrõrõrurõru, vürtsikas ja samas nii imeliselt tasakaalus, et pane või Pikk Herman nurga peale püsti seisma! Järelmekk - hapukas-magus, mõruapelsini ja üliküpse arbuusi ja kuldse kiivi kokteil!

MEGA! Hästi tehtud värske NEIPA võib ikka olla kah kuramuse hea asi, vaatamata vana Gambrinuse vahetisele torisemisele selle stiili üleküllastumise pihta.
---
üksiknumbritena saadaval
---
pilt isetehtud

Anderson's - Raju Leeder

Raju Leeder (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Berliner Weisse" ja hinnang 3,62

Tootjainfo: "Berliner Weisse with Elderflower.
Floral fruity aroma with elderflower blossoms and sweet lemon. Palate is balanced between sour and sweet showing elderflower, orange and ripe tart lemons. Beautifully balanced fruity and sour berliner weisse."

Väike purk, pruulikoja tunnus-tilk seekord veidi kaootilis-krähmulisel roosal foonil. Erkvalge vaht täidab pool klaasist, kuid kaob tõtlikul kohinal minevikku. Õlle värvus - kalbelt kollakas. Berliinerile omane jogurtiline-kohupiimane lõhn on tunda kaugele, lähemalt uurides on tunda ka leedripuu spetsiifiline mõrkjas vine.

Esmamekk on kerge kehaga ja magusakas-hapu. Keskmaitse - hapu, jogurtine, teeseenene, veidi kohupiimaküpsiselikult linnaseline. Lõppmaitse muutub veidi mõrkjamaks ja eeterlikuks, leedripuuõite jalajälg on meeldivalt näha ja kuulda. Järelmekk liigub pisut ootamatult magusamasse nurka, kuid seda tasakaalukam ja samas ka kuivem see üldpilt saab olema.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magusakas-hapu-mõrkjas-hapu-magusaka buketiga Übertaseme rüübe. Lahja, maitsekas, mahlakas, harvaesineva maitsekombinatsiooniga - suuuuuurepärane joogikas! On mille eest kiita ja teistelegi soovitada
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Friday, September 8, 2023

Poppels - Broen Double India Pale Ale

Broen Double India Pale Ale (Poppels, Rootsi) prk 0,44 l. alc 9,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,8 punkti.

Tootjainfo: "Broen Double IPA is a collab with Copenhagen-based brewery To Øl. The beer is full bodied with plenty of hops and a marked bitterness. The term double, sometimes strong or imperial, simply means a big and bold beer, both in terms of flavour and abv, which is certainly true here
IBU 65"

Keskmist kasvu purk, kunstipärane kujundus mõjub miskipärast 1960'te vaibis. Kollaka varjundiga vaht täidab kolmandiku klaasist ja tardub sinna tubliks ja püsivaks iluasjaks. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kuldne. Aroom - issssver kui hea vanakooli IPA, vaigune ja puidune.

Esmamekk - keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitse - mõru ja hapukas, vaigune ja männiokkane. Lõppmaitse - hapukas-vürtsikas, mõru ja kuivapoolne. Järelmaitse - mõru-magus, kadakane ja putkevarrene, vähese angervaksase varjundiga. Vürtsikas järelsoojus ... issver-sussver, nagu õpikust maha astunud tegelane!

Vaata nüüd on vana Gambrinus katki. Ühest küljest - see on üks neetult hea vanakooli topelt-IPA, milletaolised on muutumas dinosaurusteks. Teisest küljest - ta on niiiiii perfektselt õpikukohane ja ideaalne, et ... ta ei jää meelde. Paradoks, onju! See on ju umbes nii, et sa hingad head puhast õhku ... aga kuidas sa seda kirjeldad? Et on hea, väga hea, elusolemist väärivalt hea! Veider ja segadust-tekitav. Aga see on ju tore!
---
saadaval väga piiratud koguses
---
pilt isetehtud

Kasteel - Rubus Framboise

Rubus Framboise (Kasteel, Belgia) prk 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Flavored - Fruit" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Fruit Beer" ja 3,57 punkti.

Tootjainfo: "Kasteel Rubus Framboise is a full-bodied beer with a delicately pearling light pink head. While the ripe raspberries tickle all the senses, a slightly malty undertone appears in the nose. The flavour is a perfect balance of sweet ripe fruits and slightly bitter undertones"

Väike matsakas pudel, lillakas-punasel sildil vaarikas. Punakas-kollakas vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt ja sügavalt sädelevpunane. Aroom - emhhh ... miks tundub, et siin on lisaks vaarikale ka porgandit?

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja jõuliselt magus-mõrkjas. Keskmaitse - hapukas-magus, porgandisiirupi ja sünteetilise vaarikapulbri sega. Lõppmaitse - mõru-magus ... vaarikaseemnete mõru oleks nagu naturaalne, aga kaalika-porgandi-vaarika segu mõjub kunstlikuna. Järelmekk - köögiviljavaarika segusiirup

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja veidi siirupja paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-mõrkjas-magusa buketiga kentsakas rüübe. Maiasmokkadele ilmselt magusa joogina kui sellisena ilmselt meeldib. Vaarikaõllena aga noh ma ei tea - porgandivaarikat pole mina varem kohanud.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sheppy's - Dabinett Apple Cider

Dabinett Apple Cider (Sheppy's, UK) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Apple Cider" ja hinnang 42 punkti. Untappd liigimääratlus: "Cider - Traditional / Apfelwein" ja hinnang 3,25 punkti

Tootjainfo: "Always slightly distinctive in taste, this single variety produces a cider with a smooth but full-bodied flavour with a smoky after-taste"

Keskmist kasvu pudel, tootjale omane elegantne sildikujundus seekord helerohelisel foonil. Vahtu sisuliselt ei tekigi. Õlle värvus - kirkalt sügavkuldne. Aroom - kergelt külma saanud taliõunad.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas ja kuiv. Lõppmaitses - vedi oksüdeerunud õunakoored, väga kuiv. Järelmekk hakkab meenutama õunaseemneid, tekib huvitav vürtsikas õhetus ning tõepoolest, kui mõelda tootja poolt välja pakutud "smoky after-taste" peale, siis selline eilse lõkkeaseme taoline hõng on tõesti keelepäral

Keskmise kehaga, väga kuiva paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Tõepoolest, seda võiks ju teisegi klaasitäie ette võtta!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, September 7, 2023

Teder - Suvitaja

Suvitaja (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased: Simpson Maris Otter, wheat, kaerahelbed. Humalad: Strata, Amarillo. Lisandid - metsmaasikad. Pärm: Mangrove Jack's French Saison Ale
IBU 32"

Väike lihtne pudel, koja tunnus-sildil seekord suvise päikesetõusu taust. Erkvalge hõre vaht täidab kolmandiku klaasist ning püsib mõõdukalt. Õlle värvus - peaaegu kirkalt kuldne. Aroom - nii nagu üks saison peabki olema, magus-hapukas ja spetsiifilise pärminüansiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja kihelevalt hapukas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, karge ja vürtsikas. Lõppmaitse - mõrkjas-hapukas ja kuivapoolne. Järelmekk - vürtsikas-mõrkjas ning keelekülgedele kihelev

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-mõru-hapukas-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Saisoni kohta veidi tavatult humalane, kuid muidu üsna stiilipuhas
---
võibolla tuleb saadavale
---
pilt isetehtud

Indie Jānis - Napoleons

Napoleons (Indie Jānis, Läti) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - Other" ja hinnang 3,38 punkti

Tootjainfo: "Mini-IPA"

Keskmist kasvu purk, sildil humalamunder :) Pöidlapaksune valge vahukiht püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kerge hämuga tumekuldne. Mõrkjas-magusas aroomis segu seedripuust ja mullusest heinast.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - mõrkjas-hapukas, vaigune ja puidune. Lõppmaitse - tuhmilt mõru, raudrohune ja kuiv. Järelmekk - vana männivaik, roostes pang ja heinapebred.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. See IPA on vaatamata oma vanusele ikkagi vägagi veenev, järelikult tasub õnne korral seda kuskil värskena näppu haarata!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Teder - Metsaline 2023

Metsaline 2023 (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 3,8 %vol. Liigimääratlus: historical beer

Tootjainfo: "Linnased: Simpson Golden Promise, Finest Maris Otter, Dextrine, IREX Sour. Kuusevõrsed. Pärm Safale US-05"

Väike lihtne pudel, metsalise-sarja tavapärane kuusevõrsene kujundus. Valge vaht täidab alguses veerand klaasi, kuid kaob rutem kui pildistamiseni jõuab. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom - mõnnnnusalt metsane, vaigune ja ehedalt kuusevõrsene.

Esmamekk - kilkavalt hapu ja kehalt kerge. Keskmaitse - vaiguleotis, kuusevõrseleotis! Lõppmaitse - mõrkjas vanavaigune moment lööb ka korraks sisse, aga see ainult suurendab metsakoefitsenti. Järelmekk - hapu, õrna linnaselise pehmusega, kuiv ja vaigune.

Friigikas-Faigukas-Kuusefõrsekas! Ilgeltkoletorelahe!
---
võibolla saab olema saadaval?
---
pilt isetehtud

Monday, September 4, 2023

Sheppy's - Kingston Black Cider

Kingston Black Cider (Sheppy's, UK) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Apple Cider" ja hinnang 66 punkti. Untappd liigimääratlus: "Cider - Dry" ja hinnang 3,37 punkti

Tootjainfo: "Sheppy’s Kingston Black Cider is produced from a now rare old Somerset cider apple variety called Kingston Black. Believed by Somerset cider-makers to be from Kingston St Mary near Taunton, it is renowned for being one of the world's finest cider apple varieties.
Kingston Black is a popular single variety cider with those who have a dry palate"

Keskmist kasvu pudel, koja tüüpiline elegantne kujundus seekord kuninglik-punasel foonil. Vähene vahukiht kaob hetkega. Joogi värvus - kirkalt kahvatukuldne. Aroom - meeldiv sügisõunte lõhn, mille koor on keeeergelt kortsu tõmmanud ja pruuniks värvunud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas. Keskmaitse - mõrkjas, kuiv, külmavõetud õunte spetsiiline, ent meeldiv nüanss. Lõppmaitse - jaaaaa tõepoolest nüüd tuleb esile see siidriõunte enda karm ja omapärane rohmakus. Järelmekk - ilma lisasuhkruta konserveeritud paradiisiõunad.

ÜBERtaseme rüübe. Siit joogist saab tegelikult ka kätte ehtsate siidriõunte maitse, mis on tavatarbija seisukohalt võõras ja kore, kuid meenutab ehk ka meie kandis leiduvaid metsõunu.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud