Wednesday, May 31, 2017

Danger Zone


Danger Zone (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 22,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Eisbock", hinnang 17 punkti.

Tootjainfo: "Jäädestilleeritud hele õlu metsiku koguse Mosaic, Citra, Simcoe ja Cascade humalatega."

Väike lihtne pudel, tootjale viimasel ajal omane tumeda esipaneeliga sildike.

Alustuseks mõned ääremärkused.

Esiteks. Vana Gambrinus pole ammu tundnud mõne õlle ees sellist aukartust, et oleks hindamist edasi lükanud. See asi siin on aga RÖÖGATU, kröösuslikult raiskav, lausa kriminaalne :) Kujutage ette - kui nüüd arvud õigesti meeles on - ühe liitri joogi valmimiseks kulus 2,6 kilo linnaseid ja 63 grammi humalaid. Ehk siis vist nii umbes paarkümmend korda rohkem kui normaalse õlle jaoks kulub.

Teiseks. "Jääbokk" - kas midagi saab veel valemini määratleda??? Kujutage ette kui keegi ostab selle õlle ilma ühegi eelteadmiseta ja asub sisu hindama jääboki kaanonitest lähtuvalt? No mõni ime siis, et RB stiilipunktid on armetud "5" Tegemist on külmredutseeritud tripel-IPA-odraveiniga. ma arvan et sellise liigimääratlusliku vaeguse korral oleks olnud mõistlikum mitte üldse RB kannet teha, puhtalt protesti märgiks.

Uhh, aga asume nüüd asja kallale :) Imevähene vahukiht kaob kiirelt - no mis sa õlletuletiselt ootadki. Vedeliku värvus - viskoosselt ja kaunilt helepunane. Vähesed mullid liiguvad aeglaselt ülespoole nagu ettevaatlikud pärlipüüdjad, kes ei tohi kiirustada pinnalejõudmisega.

Aroom. Nina, mu nina! Keegi topiks nagu õlist humalakäbi ühte sõõrmesse ja tilgutaks linnaselikööri teisesse. Huvitaval kombel on lõhnas tajutav joogi vägevus ... kuid mitte kangus selle sõna alkoholise torkivuse mõttes, vaid pigem stoilise toekuse mõttes ... nagu suur ja sõbralik sumomaadleja, kes ei pea ennast agressiivselt tõestama, vaid pigem köhatab ettevaatlikult, et sa teaksid ennast hoida.

Esmamekk. Mulks. Ja vaikus. Keel kukub vaiku ja tardub sellesse. Kuid siis hakkab vaikselt vingerdama, sest talle tehakse liiga. Alkoholisipelgad näksivad ja pihlakaõli tilgub haavadesse.

Keskmaitse. Aadam-ja-Eeva. Kas te mõtlesite ka mida tegite, kui hakkasite selle õunaga jändama? Kas te mõtlesite, et evolutsiooni lõpus tuleb keegi hull ja paneb kogu küla nädalase viljavaru ühe pudelitäie käraka jaoks huugama? Sest see jook ei ole õlu, see on liköör. Humalaliköör. Ilgelt-raiskav-kohutavalt-retsidiivne liköör. Sest raiskaja on ise ramp-rahul.

Lõppmaitse. Vaata see on see hetk, kui vana Gambrinus peaagu et kahjatseb, et on oma maitsemeeled nii elbakalt tundlikuks timminud. Sest see mis praegu suus toimub, see on maitsenäsakeste genotsiid. Kui nad vaesekesed saaks, siis nad annaks sisse lahkumisavalduse ja loobuks koostööst. Või siis vastupidises järjekorras. SÄÄÄÄRAST KOGUST HUMALAVAIKU ei tohi ühekorraga olemas olla. Ühest pipetitäiest saaks kastijagu õlletaolist kollast vedelikku väärindatud korralikuks IPA'ks.

Järelmekk. Maitsemeelte piinamine eriti perversel meetodil. See peab olema kriminaalselt karistatav. Sest te ju teate - kõik hea on kas ebatervislik, ebamoraalne või ebaseaduslik. See siin on kõike. Ebamoraalselt võimas humalaliköör. Ebatervislikult kange komplektiparandaja (kui võtta komplektiks kastijagu lurr-õlut). Ebaseaduslikult jõhker võrgutaja. Noh juhul kui te peate pimedas kangialuses passivat ambaali võrgutajaks.

See kraam on sügavalt ebanormaalne. Jõhker. Lihtsalt jõhker ja kasvatamatu ja hoolimatu ja kahtlemata kriminaalne. Humalaliköör + linnaseekstrakt. Ebainimlik. Päris tegelikult ka, vana Gambrinus pole üldse kindel, kas sõna "hea" ükskõik milline sünonüüm on siinkohal rakendatav. Aga samas on ilgelt-kole-hea-meel, et keegi on SÄHERDUSE õllemonumendi endale püstitanud. Eesti õllemaastik rikastus ühe kunstkambri-eksponaadiga, millega võib rahumeeli rabada ka kõige panetunumaid õllekunstnikke.

-------------

pilt isetehtud

Näkk


Näkk (Kolk, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "wheat ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Kerge, puuviljane ja mõnusalt happeline õlu grenadilli, koriandri seemnete ja mõruapelsini koorega"

Pilootpruuli kirjeldust näeb siit.

Väike lihtne pudel, valgel põhjal hõbedane kiri mõjub eraldivõetuna atraktiivselt, kuid keskmises ostjas pigem efekti "ah seda ma olen ju juba saanud." Napilt sentimeetrine vahukiht kaob päris kiirelt. Õlle värvus - tihkelt hämuselt kollane. 

Aroom ... oi see paneb naeratama! Hapukas, puuviljane, plumpsuvalt mahlane, karge, mõrkjas, virge ... nagu äikese-järgne tuuleiil, mis pakatab jahedast värskusest.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapukas. Keskmaitse on hapukas-mõrkjas, vähese koriandrise eeterliku vaigususega, keelekülgi parkivalt kuiv, mahlane, isuäratav, meeliergutav ja üleüldse marulahe. Lõppmaitse mõrkjas-magusakas põhitoon meenutab kodust apelsini-limonaadi, paneb silmad särama ja tunnustavalt noogutama. Järelmekk lehvitab taaskord koriandrilist lipukest ja kaob nagu kevadine daam veidi vänderdava valge jalgratta seljas mööda rannapromenaadi, jättes endast maha ilusa naeratuse ja koketse õhusuudluse. 

Kergepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe! Pilootpruulist veidi leebem tegelane, kuid ikkagi marumõnus. Tervitusklaasikeseks algavatele suvepidudele vägagi soovitatav!
------------
pilt isetehtud

Oatmeal Stout


Oatmeal Stout (Jaws, Venemaa) pl 0,5 l. alc 5,2 %vol Ratebeeri liigimääratlus: "Stout" ja hinnang 75 puntki!

Tootjainfo: "ОВСЯНЫЙ СТАУТ"
Аромат кофе со сливками. Вкус мягкий, обволакивающе-шоколадный, умеренная жженность смешивается с едва заметной хмелевой горечью.
Хмель/Hops: East Kent Goldings
Солод/Malts: Pale Ale, Munich, Crystal, Chocolat, Black, овёс
IBU 23"

Keskmist kasvu pudel, sildil Kuldvärava sild ja meerikamaa auto :) Tumekollane vaht täidab ligi pool klaasi, kuid ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus - tuhmilt mustjaspunane. Aroom on magusakas ja kohvine. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse on kohviselt hapukas, vähese šokolaadise pehme kõrvalnoodiga. Lõppmaitse meenutab piimašokolaadi mingite marjatükkidega ... selline pehme ... ja samas mõrkjas-hapukas. Järelmekis tuleb esile kõrvetatud mõrkjas vürtsikus, mis püsib päris kaua.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga VÄGA hea rüübe. Kaera pehmet keha on ausalt öeldes vähevõitu, kuid stoudina omaette ikkagi mõnus kraam. Siia juurde sobiks pehme kaeraküpsis.
----------
pilt isetehtud

Tuesday, May 30, 2017

Midsummer Melancholy - Brandy BA


Midsummer Melancholy - Brandy BA (Sori / AF, Eesti / Venemaa) pdl 0,33 l. alc 12,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Baltic Porter" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Brandy Barrel Aged Version
People in the north struggle with their emotional roller coaster in the heart of the Summer. It’s raining cats and dogs anyways, so let’s celebrate this melancholy. A collaboration brew with our friends from AF Brew (St. Petersburg, Russia). Imperial Baltic Porter brewed with Kenyan coffee, Bourbon vanilla & smoked malt. Aged nine months in Brandy barrels."

algse versiooni kirjelduse leiab siit

Väike lihtne pudel, sünklillal sildil lumivihm. Sõrmepaksune pruun vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - no otsemuidugimõistamust. 

Aroom. Ohsaaaaa. Vaata see asi vajab süvenemist, aja mahavõtmist ja pensionileminekut. Melasskohvi. Burboonvanilje. Brändiporter. Sasigakuivõimas!

Esmamekk. Raske, kuid mitte asfalt. Tummine, kuid mitte tõrv. Külluslik, täidlane, luksuslik - vaata need on õiged sõnad! Kuninglikult aeglane ja magus-mõrkjas, kohvitäiuslik ja ... tõepoolest kuidagi melanhoolne. 

Keskmaitse. Vaniljeploomid suitsusiirupis. Kohvi-kondenspiim ... kas seda vist on isegi päriselus olemas? Kirsitarretis konjakis. 

Lõppmaitse. Aeglaselt pöörab kuninglik isend oma pead ja vaatab sind. Tähelepanelikult. Kes sa oled, võõras mees? Võta mind kaasa, võõras mees. Teie juures on ju nii palju huvitavam kui palee külmas tühjuses! Võtke kõik mu kuldvaagnal serveeritud suitsukirsid, kuid laske mul proovida teie krõbedas koorikus kanakintsu! Ja seda koduveini paluks kah veel kopsikutäis!

Järelmekk. Melass-mammuke. Maailm on imeline ja selle hiilgus on tühine. Kuid kõhu- ja peatäis - vaata need on päris asjad. Ning kui neid kahte veel heas seltskonnas saab, siis mingu kõik muu kukele. Selle peale võtame. Ja kindlasti šerribrändit ning kristallklaasikesest, eks ole :)

MEGA. MARUMEGA. Ära hinda seda kui õlut, kallis kaim. Kui õnnestub kuskilt teda veel leida, siis lähene talle kui luksushimusele ja naudingujanusele keigarile ... ettevaatlikult ja aegamisi. Kompa ja nuusuta ennem, seejärel mõtle järele. Ja hinnang anna alles homme, eks!
--------
pilt isetehtud

Miss Haizon (2017)


Miss Haizon (2017) (Kalamaja, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "saison" ja hinnang 58 punkti.

Tootjainfo: ""Miss Haizon" on Belgia ja Prantsusmaa juurtega suvine saison-stiilis õlu, mida rikastavad koriander, ingver ning apelsinikoor. Terviseks!"

2015.a versiooni kirjelduse leiab siit

Väike lihtne pudel, rohe-valgel sildi lipsutet osa naisest :) Võrreldes eelmise versiooniga on lips värvi muutnud ja saanud juurde kirja "dry-hopped saison" Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom on mõnus-mõnus-mõnus! Päikeseline, vürtsikas, sädelev, koriandriselt vaigune, mahlane ja ergas nagu väike armas kassipoeg päikeselaigus.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas-vürtsikas. Keskmaitse lisab siia veidi apelsinist mõrkjas-magusat mahlasust ja paneb silmad vaikselt sädelema ... sest no kuidas sa mängid kassikesega ilma naeratamata! Lõppmaitse hapukas vürtsikus paneb keelenurgad surisema ja süljenöörmed tööle, soovides kohe uut lonksukest tunda. Järelmekk on mõrkjas, vaigune, magusakas ja naeratav.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Übertasandi rüübe! Klaasitäis päikest ja suvi poeb põue, siia juurde soovitaks kergeimat suvist kanašašlõkki sidruni-mee marinaadis. Aga tootjal soovitaks teha RB'sse uus kanne, see jook on piisavalt erinev, et väärib nö puhtalt lehelt hinnagute kogumist.
----------
pilt isetehtud

Punane IPA


Punane IPA (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Vaigune, puuviljane ja täidlase kehaga madala alkoholisisaldusega punane IPA."

Väike lihtne pudel, sildil ... hmm ... punane miski. Sentimeetrine kollakas vahukiht vajub kiirelt kirmeks. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun pronks. Aroom on meeldivalt kirgas, mõrkjas-magusakas ja kergelt karamelline. 

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas ... lausa vesisusse kalduv kergus loksub suus. Keskmaitse lisab sutikese keha, lisandub vähene marjane-jõhvikane hapusus. Lõppmaitse on karge, metsamarjane, mõrkjas ja miskipärast kevadisi vaiguseid kasepungi meenutav. Järelmekk kaob üsna kiirelt, jättes maha vaid vähese mõrkja värskuse.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga Hea tasandi rüübe. Kerge ja värskendava joogina väärib kiitmist, AGA Põhjala poistel on midagi kalibreerimisega viltu läinud. Ühtemoodi nimetatakse IPA'ks nii päris-IPA'sid (nt Virmalised), kui ka mahlakokteile (Kirg) ja nüüd ka session IPA või siis pigem "hoppy amber ale" kategooriasse kuuluvat punast tegelast.
--------
pilt isetehtud

Monday, May 29, 2017

Sweet Mistress - Brandy BA


Sweet Mistress - Brandy BA (Sori / Stockholm, Eesti / Rootsi) pdl 0,33 l. alc 10,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Collaboration beer with our friends from Södermalm, Stockholm. Together we brewed a beer that is both sweet and a tiny bit salty. barrel aged in brandy barrels. Pair this chocolaty salted caramel delicacy with vanilla ice cream."

Väike lihtne pudel, must-valge-kuldne silt on veidi raskeltloetav ja kribu. Aga noh, kuna riiuleisse see ei jõua, siis pole hullu. Tihe sõrmepaksune pruunakas vaht on mõõdukalt püsiv. Õlle värvus imp.stoudi puhul seletama ei pea või kuidas?

Arooom. Hmm. Noh ei saa just öelda et see oleks pettumus, kuid väike üllatus siiski. Bränivaadis olnud imp-stoudi puhul ootaks taevasserulluvat küllust, kuid see jääb laekumata. Puidune mõrkjus on põhitoon, millele sekundeerivad kakao ja šokolaad, veidi brändist tooni leiab kah, kuid oodatud lõhnaorgasm jäi ära.

Esmamekk on raske kehaga ja magusakas, mõõdukalt melassine. Kesmaitses hakkab torkima brändi, kuid seda tasakaalustab kleepjas melassi ja viigimarja segune pehme magusus. Lõppmaitse toob esile täidlasemaid noote, koorevenise ja vanilje-šokolaadi pehme nätskus kõnnivad juba neid radu, mida sai oodatud. Järelmekk segab melassi ja kohvi, tilgutab peale kõrvetatud suhkrut ja lisab näpuotsaga nelgiõisikuid. 

Vägagi raske kehaga, õlija paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Antud kontekstis tuleb öelda, et "ainult" selle tasemega, sest vaadihoidise puhul on ootused ette kurjakõrged. Algversiooni vähene soolasus on paraku kadunud, vaadist oodatud lisaväärtus jääb pisut kesiseks. Esmaselt vaadihoidist proovijale on ilmselt tegu millegi erakordsega, kuid kogenuma keele kandja jaoks jääb kõrgemat mateeriat veitsa väheks.
-------------
pilt isetehtud

Vermont IPA


Vermont IPA (Browar Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,1 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 95 punkti!

Tootjainfo: "American IPA - 15,5°
PINTA – Vermont IPA 15,5° - delicate, fresh and luscious but also well-hopped American IPA. Originally brewed in Vermont, in North-East parts of the USA (also named New England). It was made as a reply for strong but softly-hopped East Coast IPA. Fermenting with English yeast helps to enrich hoppy profile with some fruity notes (apricots, pears, peaches). Short fermentation process and multiple dry hopping process make it cloudy, full in taste and more fruity and balanced.
IBU 70"

Keskmist kasvu pudel, rohelisel sildil hunnik V-tähti. Erkvalge tihe vaht täidab üle poole klaasi ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane.

Aroom. Oi siin tahab vana Gambrinus kohe eraldi ja kõvasti kiita. Kõikivõimalike mängu- ja libaIPA'de järel on see jälle üks selline mõnusalt "päris" IPA lõhn! Vaigune mõrkjus ja melonine mahlane magusus on oivaline kombo, mis annab aimu, et maitsmisele on tulemas üks mõnus ja õige uuelaine humalapomm.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas, vaigune ja linnaseline. Keskmaitse teritab seedripulgakest ja torkab selle meloni ja arbuusi sisse, mõrkjas-mahlane kombo õrritab mõnusalt maitsenäsakesi. Lõppmaitse muutub veeeeelgi mahlasemaks, nüüd tuleb mängu konserv-ananass ja pihlaka-marmelaad, vürtsine mõrkjus kumab keelekülgedel kaunimalt vastu. Järemekk üllatab magusalt puuviljase leebusega ... kuid see on petlik, kuna lõppude-lõpuks leidub ikkagi mõrkjas vaigune pintslitõmme, mis suutäie peremehena ära signeerib.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga ÜBERtasandi rüübe! Üks hea ja ehe ameerika IPA, ilma mingite tembutuste või lisanditeta. Mõnikord on klassika ikka see kõikse parem asi!
-------------
pilt isetehtud

Chipocca


Chipocca (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Porter", koondhinnet veel pole.

Tootjainfo: "Kergelt suitsune tume õlu, pruulitud chipotle morita pipardega."

Väike lihtne pudel, pruulikojale uus-omases stiilis tumeda esipaneeliga silt (mis muuseas paneb ka kogenud sildikogujaid uusi õllesid omavahel segi ajama, ehk oleks mõistlik selle paneeli põhivärviga mängida edaspidi?). Pruunakas vaht täidab ligi pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt sügav-tumepunane. 

Aroom on mõnusaimalt mitmekihine - alguses puhas röstine hapukus, siis kohvine mõrkjus, seejärel tšilline vürtsikus, väike suitsuvine ja killuke mõrušokolaadi. Vau, ma ütleks!

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas, õõõõige vähese tšillise sädemekesega. Keskmaitse muutub hapukamaks, üllatades kergepoolseks muutuva suutajuga, kuid vaikselt kasvav tšilline pool korvab seda kenasti. Lõppmaitse on hapukas-mõrkjas, tšilli omandab chipotlele omase suitsuse poole. Järelmekis leidub musti kuivatatud ploome ja pohli, seni pigem veidi vesisepoolsena mõjunud keha muutub siidisemaks.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga kahetine rüübe. Mõnusalt paigas, mitte ülevõlli peksva tšilli doseerimise oskuse eest ütleks "über". Samas selliselt õllelt ootaks tasakaaluks rohkem šokolaadist ja täidlasemat olekut ... kuigi mine tea, võibolla see kergus oligi taotluslik. Igatahes mahitab vana Gambrinus seda kindlasti proovima, liigset vürtsikõrvetust ei pea kartma ning kergelt joodavus on ka tagatud
----
pilt isetehtud

Sunday, May 28, 2017

Blond Belgian Mate

Blond Belgian Mate (Karli, Eesti) pdl 0,5 l. aöc 6,6 %vol. Liigimääratlus: belgia eil

Tootjainfo: "Koostis: Linnased (Pilsner, Munich, Biscuit 50, Melanoidin), humal (Northern Brewer), pärm (M47 Belgian Abbey), Yerba mate, suhkur"

Keskmist kasvu pudel, tehniline sidikujundus. Valge hõre vaht täidab alla poole klaasi ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroomis segunevad belgiapärane magusakas puuviljasus ja tee tuhm mõrkjus.

Esmamekk on keskmise kehaga, magusakas, linnaseline ja meevaha noodiga. Keskmaitse on tugevat puuviljane, meenutades kuivatatud papaiat, virsikuid, ananassi-laaste ja suhkru-pirne. Lõppmaitses tuleb esile tee enda hapukas mõrkjus, veidi keelekülgi parkiv, hallikas-tolmune ja samas ergutav. Järelmekk on hapukas-vürtsikas, kanarbikuselt mõrkjas ja pärnaõieselt mesine, tuntavalt virgutav ning väga-väga kaua kestev.

Keskmise kehaga, VÄGA karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Übertaseme rüübe. Liigsest karbost ülespressivad krooksud veidi häirivad, kuid rüüpe enda maitseomadused sunnivad kiitma ning tunnustavat patsi lööma. Seda tasub teha ja järgi teha ning ametlikult teha!
-----
pilt isetehtud

India Express


India Express (Saue, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "India Express on pilsnerlinnastest pruulitud hele õlu, tüübile iseloomulikult tugeva puuviljase humalamaitse ja -aroomiga."

Mitte-kirjas olev info pruulmeistrilt endalt - kasutati belgia pärmi. Selle sain teada, kui esmamulje peale mehega tõrelesin, et see pole ju üldse tüüpiline IPA, vaid tugevalt belgiapärane.

Väike lihtne pudel, lihtsalt must-valgel sildil hallikad odrapead. Valge tihe vahukiht täidab pool klaasist, püsib kaua ja haagib end ka kena vahupitsine klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magusaks, belgiapäraselt puuviljane ja nõrgalt atsetoonine, väikese porgandimahla taolise noodiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on leebe, mõrkjas-magusakas, köömnetele omase vürtsika õlija noodikesega. Lõppmaitse on magusakas, kuivatatud virsikute taoline, lisaks väike raudrohune ja apelsinikoorene mõrkjas toon. Järelmekk jääb magusapoolseks, vähese hapukas-vürtsika sädelusega.

Keskmise kehaga, tugevat karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga omapärane rüübe. Juhul kui hinnata seda kui "tüüpilist IPA't", siis on tulemuseks läbikukkumine. Juhul kui aga kui "belgia IPA't", siis kiidaks ja kummardaks. Vaat selline pisike nüansivahe, aga paneb su ootused õigesse paika ja saavutab sootuks teise tulemuse. 
----
pilt isetehtud

FarmHouse!


FarmHouse! (Browar Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison" ja hinnang 88 punkti

Tootjainfo: "PINTA FarmHouse 13,1° - aromatic and session beer with dry finish and body which comes from wheat malt. We are using special Wallonian Farmhouse yeast from The Yeast Bay in California, USA and that is why "calm" beer gets fruit, fresh twist in taste and aroma. We use only American hops - Citra®, Cascade, Centennial and Mosaic™ to intensify fruity character which comes from yeast. It is finished with some earthy and spicy notes and also dry, tart aftertaste. PINTA FarmHouse! - sounds like an adventure!
IBU 31"

Keskmist kasvu pudel, sildil külavahetee. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, püsides väga kaua. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on õrnalt hapukas, hakates pikapeale meenutama pikalt seisnud hapukurgivedelikku. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on hapukas-magusakas, hapendatud õunu meenutav. Lõppmaitses hakkab magusus muutuma veidi pealetikkuvaks, mesiseks ... kuid õnneks tasakaalustab seda mõnus mõrkjus. Järelmekis saabub lõpuks ka saisoni jaoks kohustuslik vürtsikus, pannes muidu tuhmivõitu üldmulje kenasti sädelema. Kuid hapendamis-vedeliku maitsepilt on ja jääb ikkagi paika.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Heal tasemel rüübe. Farmouse see nüüd väga ei ole ... ja päris saison nüüd ka mitte. Kodune universaalne kurgi-õuna-pirni-redise marinaad ... põnevake igastahes.
----
pilt isetehtud

Saturday, May 27, 2017

Abstraction


Abstraction (Tanker, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: „IPA“ ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Juicy pale ale
IBU 56"

Väike lihtne pudel, kollane sildikujundus on ... abstraktne :) Sentimeertine erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on puuviljane, passionvilja ja üleküpsenud arbuusi segune. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on mõnusalt vürtsikas, mahlane, greibi ja mango segune. Lõppmaitse muutub mõõdukalt magusapoolseks, ananassikonservi taoliseks. Järelmekk taandub küll üsna lihtsalt, aga meeldivalt linnaseliseks, päikeseline vürtsikas soojus paneb aga selle meeldivalt särama.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Särav, kerge, karge ja puuviljane, mõnusaim suvejook! Grillitud ananassi ja krõbedaid peekoniviile siia juurde palun!
-----------
pilt isetehtud

Tuletorniõlu


Tuletorniõlu (Hiiu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Hiiu Tuletorniõlu on Amber Alei tüüpi kerge ja kosutav joogiõlu, just paras janukustutaja pärast väsitavat retke tuletorni tippu. Tuletorniõlle pruulimisel on kasutatud viit sorti linnaseid. Baaslinnase Pale Alei karget maitset rikastab linnaseline Munich ühes erinevate karamell- ja kristall-linnaste seguga. Õllele lisab troopilise nüansi ja sekka männiaroomi nelja humala kooslus (Columbus, Mosaic, Citra, Simcoe)."

Väike matsakas pudel, sildil stiliseeritud meri ja needitud metall-tuletorni motiivid. Kollakas hõre vaht täidab 4/5 klaasist, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - häguselt punakaspruun. Aroom on kirbevõitu, puidune ja kõdune, kerge kuivkäimla noodiga - mis on osadele kasutatud humalatele loomuomane.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas. Keskmaitse on mõrkjas-hapukas, tuhmilt marjane ja puidune. Lõppmaitse jääb üsna samale tuhmile toonile, kuid veidi vürtsikust muudab taju elavamaks. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, rauane ja roostene.

Keskmisest suts kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga keskpärane rüübe. Täiesti joodav, kuid ei midagi sellist mida tõttaks sõbrale soovitama
--------
pilt isetehtud

Sakslane Brasiilias

Sakslane Brasiilias (Karli, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Liigimääratlus: troopiline nisuõlu

Tootjainfo: "Koostis: linnased (Orasmäe pilsneri- ja nisulinnas), pärm (Bavarian Wheat M20), humal (Saaz), Bonne troopiline püree (banaan, mango, guajaav), magusa apelsini koor, suhkur"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - häguselt tuhmkollane. Aroom on tihkelt banaanine, ei saagi aru kas see tuleb nisust või lisatud banaanipüreest. Pikema nuuskimise peale ilmub ka veidike mangot, kuid banaan käib mäekõrguselt üle.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub hapukaks, täidlaseks, värske banaanimuffini taoliseks. Lõppmaitses muutub kõik kokku muhedaks multinektariks, mille põhiolemus tuleb vist guajaavist. Järelmekk on meeeeeduvalt magusalt banaanine, õrnalt vürtsikas, apelsinikoore mõrkjus ja marjane hapukus sekundeerivad pehmel ja täidlasele banaanile parimal moel.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-magusaka buketiga Übertasandi rüübe! No niiiii mõnus nisukas, et anna aga olla. Selline mahlane ja muhe ja kergeltjoodav ja maitseküllane, et võtaks teda kohe rohkem ette ja mingeid snäkke siia kõrvale ei pakukski.
------------
pilt isetehtud

Thursday, May 25, 2017

Must Maagia


Must Maagia (nanoPruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Schwarzbier" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Salapärane Schwarzbier on pehme kui samet ja samas ergutav kui kohv. Lihtne, suvine ja kerge joogiõlu, mis pakub vaheldust heledate ja humalaste rüübete kõrval.
IBU 23"

Hmmmm, mis selles Shwarzbieris nii salapärast olema peaks?

Väike lihtne pudel, sildil mustvalge habetanud taat. Sõrmepaksune pruun vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - must. Aroom meenutab tõepoolest veidi kohvit, sellist pangekohvi .... või siis bussijaama masinast pakutavat.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaits on magusakas-hapukas, mõõduka kohvise kõrvaltooniga. Lõppmaitses kohvitoon veidi tugevneb, keeleküljed surisevad vaikses vürtsikas vidinas, kogu suutunnetus nihkub pigem belgialikku karamellisesse-vürtsikasse suunda. Järelmekk on ... no belgia noh, ainult et kohvine belgialane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe! Schwarzbierid pole küll tavaliselt nii magusakas-vürtsikad, kuid lubatud kohvi on kenasti tunda ja üldine mulje on ikkagi väga hea. Pakkuda koos grillitud kitsejuustu ja värske guacemologa.
-----------
pilt isetehtud

Legaalne kanep

Legaalne kanep (Käbliku, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri ei tunne sellist kraami

Tootjainfo: "Koostisosad: vesi, odralinnased, humal, pärm, röstitud kanepiseemned, kanepitee
IBU 17"

Väike lihtne pudel, sildil kanepileht ja kirje "eluerakond.ee". Sõrmepaksune valge vaht kaob kirmeks kuid püsib siis päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on veidralt lääge, mahaununenud heina moodi kõduse noodiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on ... eee ... heinane, kergelt kopitanud ja mitte kuigi meeldiv. Lõppmaitse on mõrkjas, keelt parkiv, tokerjas ja kummaline. Järelmekk on monotoonselt mõrkjas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga kehvapoolne rüübe. Päris unterõlleks ei nimeta, sest noh ta pole ju halb-halb, kuid kummalise lääge kõrvalmaitse tõttu seda vähemalt vana Gambrinus küll lõpuni juua ei soovi. Ja pealegi ei toeta sildi mõtet kah.
----------
pilt isetehtud

Päikesepiste


Päikesepiste (nanoPruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "APA" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Suvine värskendaja, mis paitab su maitsemeeli sama erksalt ja magusalt nagu kuum suvine päike. Kerge apelsinine-troopiline varjund manab silmade ette lumivalge rannaliiva, pehme tuulebriisi ja särisevalt kuuma päiksepiste.
Koostisosad: vesi, odralinnaseid, humalad, apelsini koor, pärm.
IBU 30"

Väike lihtne pudel, sildil apelsinisilmne tütarlaps. Valge vaht täidab pool klaasi, muutub hõredaks, kuid püsib siiski mõne aja. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõrkjas-magusakas, apelsinikoore õli lõhn on üsna selgelt tunda. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub kraadike magusamaks, apelsiniselt mahlaseks. Lõppmaitse lisab suti hapukat nooti, kuid põhiteemaks jääb apelsinikoore mõrkjus, täpsemalt isegi selle koore valge sisekülg. Järelmekk taandub hapukaks, kuid esile tuleb tsipa häirivat pärmist soga.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga heal tasemel rüübe. Karge ja mahlane ... võiks kiita kohe kõvasti rohkem, kuid järelmaitse pärmisus rikub tiba pilti.
---------
pilt isetehtud

Wednesday, May 24, 2017

Rukkivein


Rukkivein (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Specialty Grain" ja hinnang 81 punkti

Tootjainfo: "Ood rukkile - 70% rukkist pruulitud ale, laagerdatud Ameerika rukkiviski vaatides."

Väike vahakalene pudel, sildil vonklevad rukkipead. Sõrmepaksune pruunakaskollane vahukiht vajub tihkeks kirmeks ja püsib siis väga kaua. Õlle värvus - kirkalt ja otsustavalt sügavpunane.

Aroom. Sügav, rikkalik ja külluslikult leivane. Värskelt tosterist võetud rukkileiva viil, millele sa tõmba koorevõi noatäie ja vaatad heldinult selle sulamist, nautides juba ette pehmet täiuslikku naudingut. Soolakas? Aga no muidugi, värske sooja rukkileiva ja koorevõi juurde käib ju ka siputis soola. Hurmavalt soe ja kodune on see segu!

Esmamekk. Raske ja täidlane. Koorepumat ja rukkiviski. Konkreetselt nii ongi - koorepumati komm, kastetud rukkiviskisse!

Keskmaitse. Tihke. Tigutihke. Rukkitigu. Leivategu. Sooja leiba, mõtelge! Soe saun ja lõhn nii armas. -- Tühi kõht. -- «Kas soovite ...

Soovin küll, tänan küsimast!

Lõppmaitse. Talumees ja rukkitigu, kes neid jõvvass lahuta! Nagu juba meie eellased - need vägevad teod - ütlesid, et et ega rämerukki vastu saa! Rämerukis ja rändrukis, need me vennad igaveks'

Järelmekk loob uue vilja. Rukkiploom. Iga rukkipea küljes kasvab üks ploomitera. Või ka kaks. Kui rukkiteradest tehakse leiba, siis rukkiploomist likööri. Pisut puitunud kanarbikuvarre sarnast, aga ikkagi likööri. 

Tigutihke kehaga. Õndsalt tiguja paletiga. Ränkrukkine. Kolossaalne. Rukkitigu toitub rukkiploomist ja toodab digestiivi. Digustiivi. Digu vaikib nagu kult rukkis. Vana Gambrinus jääb nüüd ka vait. Muidu ajab segast.
----------
pilt isetehtud

Kirg


Kirg (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 54 punkti

Tootjainfo: "Mahlane suvine IPA, pruulitud passionivilja ja punase apelsiniga."

Väike lihtne pudel, roosikarvaline sildikujundus. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne kollane.

Aroom ei ole absoluutselt IPA'lik. Kõdunenud puuviljad, kerge sõnnik ja kerge muskusearoom sobiks farmhouse tüüpi eilile, kuid IPA humalust kargust pole siin kopika eest.

Esmamekk on magusakas ja puuviljane ... üleküpsenud kiwi laadne. Keskmaitse on magusakas-hapukas, passionvilja läägevõitu magusus annab sellele joogile küll selge iseloomu, kuid mitte midagi IPA'likku. Lõppmaitses on tunda apelsinikoore mõrkja õlist puudutust. Järelmekk on hapukas, märjalt seisma jäänud pirnikoore mõrkjas-magusakas foon saab õnneks juurde tuntavat vürtsikat sära.

Keskmise kehaga, mõõdukal karboniseerunud paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsika buketiga vastuoluline rüübe. Kui seda oleks nimetatu "juicy farmhouse ale", siis ilmselt ütleks et tubli sooritus. Aga IPA see jook ei ole. Mahlakokteil õllega. Noh äärmisel juhul ülemäära puuviljasegune APA. Aga mitte IPA, ootuste juhtimise mõttes on see jook rängalt sihikust mööda.
--------
pilt isetehtud

Elgita


Elgita (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri ei tunne veel seda kraami

Tootjainfo: "Belgia kahvatu eil
Hämärikun hära suurõ, vidõvikun villä pika"

Väike lihtne pudel, mustjal sildil vaevunähtavad öölehmad. Vähene kollakas vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - õrnalt udune kuldpunane merevaik. Aroomis on ... õun! Poolenisti kuivatatud sügis-talvised õunad. Kuldrenett ja sibulõun. Intensiivsed, karged, veidi nätskeks tõmbunud, ülimaitsvad õunaviilud oleks justkui mõlemasse ninasõõrmesse torgatud.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on magusakas, vürtsikas, õunakisselline, mahlane, õunakompoti vedelikku meenutav. Lõppmaitse muutub veidi mõrkjamaks, vähene vürtsikus kõditab keelekülgi, magus ja mahlane põhi muutub üha meeldivamaks ja kodusemaks. Järelmekis tuleb esile belgia eilile omast atsetoonilist vinet, kuid seda on vähe ja ta ei jää domineerima.

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga Übertasandi rüübe. Tõsi küll, järelkäärimise käigus võiks karbot juurde tekkida, muidu jääb veidi lamedaks see kraam, kuid maitseomaduste ja joodavuse osas vääääga hea, sobib ka õllepelguritele pakkumise osas.
------------
pilt isetehtud

Forest Dubbel (2017)


Forest Dubbel (2017) (Vaat, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Abbey Dubbel" ja hinnang pole veel välja kujunenud

2015.a pilootpruuli kirjelduse leiab siit

Tootjainfo: "A salute to the Estonian autumn. This beer blends the malt and yeast forward qualities of Belgian ales with the sour, fruity and refreshing notes of hand-picked Estonian cowberries.
IBU 18"

Väike lihtne pudel, sammalrohelisel sildil punased marjaplärakad :) Kollaka varjundiga vaht täidab ligi pool klaasist, püsides päris kenasti ja haakudes mingil määral ka klaasiseintele. Aroom on magusakas, karameljas, belgiapärane ... ja asjaomaselt väikese tärpentinise varjundiga. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on tüübiline belgia dubbel - pisut puiduselt mõrkjas, karamelliselt magusakas, mõõdukalt puuviljane. Lõppmaitse pohlane hapukus sobib otse oivaliselt selle muidu mitte juts liiga avastusrikka õllestiili täienduseks. Järelmekk on magusakas, veidi vürtsikas.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. Pohlade lisamine on suurepärane mõte! Eesti dubbel elagu!
-----------
pilt isetehtud

Tuesday, May 23, 2017

Monday Every Day


Monday Every Day (Brewski / Warpigs, Rootsi / Taani) pdl 0,33 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA", hinnang 88 punkti.

Tootjainfo : "Brewers gathered for their mashes, hipsters wear flannel and glasses
6,6 abv moderate destruction, oats and wheat into production
Inthe tanks the wart is murking, sugar into booze is turning
This beer isnt meant to unwind, please dont treat it as refined
Cheers, yeah
Contains: barley, wheat, oat, rye"

Väike totsakas pudel, sildil purustamise protsessis olev esmaspäevahommikune äratuskell. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, vajudes küll hõredaks, kuid püsides päris kenasti. Õlle värvus - häguselt helekollane. Aroom on mõrkjas-magusakas, mahlane ja karge, värske ja erk.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse muutub leebelt magusapoolsemaks, veidi valget greipi meenutavaks. Lõppmaitse on mahlane, greibimahlane, karge ja krõpsakas. Järelmekk kaob üldjoontes päris kiirelt, kuid jätab keelepärale oivalise mõrkja karguse.

Keskmisest suts kergema kehaga, mõõrukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapuka buketiga HEA taseme rüüpeke. "Crisp", kui kasutada seda raskelttõlgitavat sõnakest. Värske, kohati über-elementidega, kuid samas hetketi vesisepoole.

Kelmikas greip

Kelmikas greip (Pööningu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,5 %vol. Liigimääratlus: white IPA

Tootjainfo: "Greipi siin tegelikult ei ole. On odra- ja nisulinnased, Magnum,Mandarina, Citra, Amarillo humalad ja palju. Ja kadakamarjad.
IBU 61"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Valge vaht täidab pool klaasi ja on superhea püsivusega. Õlle värvus - tuhm tumekollane. Aroom on magusakas-mõrkjas, tuntavalt vaigune ... kas nüüd pimesi just kadakamarju ära tunneks, aga okkaline igatahes.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõrkjas, vaigune, hapukas, nätskepoolne ja takjana keele külge takerduv. Lõppmaitses marjane-mahlane hapukus muutub vaikselt mulksuvaks järveks, kuid vaigused kaldad samavõrra õõtsuvamaks ja tokerjamaks. Järelmekk tõmbab üldise raskuse tagasi, lisab veidike vürtsikat valgust tuhm-muksuvasse samblasohu ja jääb raske rabase vaikusena kummitama.

Raskepoolse kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga Mõnusalt röntsakas rüübe. Kohati kummaline, nisu-IPA'st üsna kaugele eemale sirutuv, paks ja nätske, blurpsuv ja tokerjas. Rabamatkaja kummikujälgedesse valgub vesi. Über ühesõnaga.
----------------
pilt isetehtud

Monday, May 22, 2017

Nekropolia


Nekropolia (Tanker / Black Metal, Eesti / Šoti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri ei tunne seda kraami

Tootjainfot on vaid niipalju, et sildile on kirjutatud „smoked“ ja pruulmeistri sõnul on õllese lisatud surnuaialt korjatud männioksad, mitte ainult okkad

Väike lihtne pudel, segasevõitu sildil küünituvad käed ja hõljub midagi Styxi paadimehe sarnast. Vähene erkvalge vahukiht ei püsi kuigi kaua. Õlle värvus – kirkalt kuldne. Aroomis on värskelt kustunud lõkkeaseme märga suitsust vinet.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on magusakas, vähese vürtsika noodiga. Lõppmaitses sõidab sisse mõnusalt ehe vaigune magusus, puidune raskus segamini vürtsika sädemega. Järelmeki kustub see vaigune-suitsune eripära aegamisi, järele jääb vaid mõrkjas-magusakas vine, mis see-eest püsib väga kaua.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vaigune-suitsune-vürtsikas-mõrkja buketiga Vägagi hea tasemega omapärane rüüpeke. Heledaid suitsuõllesid kohtab harva, veidi ülevõlli vaigune toon sobib aga siia otse oivaliselt.
-------
pilt isetehtud

Põlev Jõgi - Heaven Hill BA


Põlev Jõgi - Heaven Hill BA (UJH / Pühaste, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Imperial Stout" ja hinnang pole välja kujunenud.

Tootjainfo: "Imperial Stout aged in Heaven Hill barrels"

Väike lihtne pudel, lakooniline sildikujundus. Sentimeetrine mustjaspruun vahukiht on põneva punaka varjundiga. Õlle värvus - sõnadeta selge must.

Aroom. Rängake. Justnimet rängake, mitte ränk. Jõuline ja tonnraske, kuid samas nii delikatess'ne. Magus must šokolaad. Veidi kõrvetatud tamm. Värskelt poolitatud vaniljekaun. Kerkokella kõla. Ja lööja olli oma lell.

Esmamekk. Raske. Luksuslik. Purpurne. Sametkardin su pattude üle. Magusad patud vajavad palju kardinat.

Keskmaitse. Tolmunud punasest puust sahtlid peidavad vanu kirju. Tolmunud kirju. Tuhmunud tähtedega kirjapandud leegitsevaid lugusid. Armastajaid enam pole, aga kirjad on. Patukirjad. Tolmumatud.

Lõppmaitse. Tolm muutub vahaks. Pitserivahaks, mis aja jooksul mureneb. Om asja ilman imelise, / teed toda kävven mõtli ma: / sääl saatva kooljat peijelise, / siin jooskva latse lustiga!

Järelmekk. Tintjas samet katab kõik. Ole sa kui kange tahes. Aeg muudab. Sina vaja aega, aga mitte vastupidi.

See jook vajab aega. Kuid seda tal on. Äratage nii umbes viie aasta pärast. Ja siis viiekümne järel. Õlu kui pensionisammas.
---------
pilt isetehtud

India Pale Kölsch


India Pale Kölsch (Vaat, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud

Tootjainfo: "Kölsch pärmi ja kehaga session IPA."

Väike lihtne pudel, helesinine sildike. Valge vaht täidab ligi pool klaasist, vajub küll hõredaks kuid püsib sellisena üsna kenasti. Õlle värvus - uduselt kollane. Aroom on väga nõrk, miskipärast kasemahla meenutav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, krõpsakas ja karge. Lõppmaitse lisab sutike hapukat marjast nüanssi, mis süvendab veelgi karget üldmuljet. Järelmekk annab juurde väikese vürtsika noodi, põhitooniks jääb aga mõrkjas.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe.  Karge ja värske, mõnusaim januskustutaja. Hea grillitud köögiviljade kaaslane.
---------
pilt isetehtud

Sunday, May 21, 2017

Singularity


Singularity (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 18,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: " Imperial Stout" ja hinnang 63 punkti

Tootjainfo: "Bourbon BA imperial stout
"It is done I am Alpha and Omega the beginning and the end, I will give unto him and that is athirst of the fountain of the water of life freely.""

Väike lihtne pudel, silt ... vaata see väärib küll omaette kõnelemist. Lehe poisid-tüdrukud on midagi esmakordset teinud. Esimest korda Eesti väiketoodetud õllede ajaloos on nad kasutanud kilekesta, mis katab kogu pudeli. Sildikogujad ilmselt murravad ahastusest käsi :) Kuid kest on uhke - mustal foonil tumekollane ja valge võrgustik ja kiri. Noh ja pudelisse on pandud kah esma- ja erakordne tegelane, nimelt pole keegi seni siinmaal veel 18% elukat õllepudelisse toppinud.

Vaht - no sutike tumekollast kraami ju tekib, aga säänse kanguse juurest on ka rohkemat palju tahta. Õlle värvus ... no kas te olete väikesed lapsed või, et selliseid asju seletama peab?

Aroom. Ploomiliköör. Kuivatatud ploomidel laagerdunud ploomiliköör. Õlle lõhn see pole, selge liköör. Soe ja siiras ja otsekohene. Kange kah :) Muuseas, murakaid leidub siin samuti üks kühvlitäis.

Esmamekk. Sasiga. Raske, torkiv, kange. Liköörkange. Ploompehme. Tumedusse laskuv. Kui sina vaatad pimedusse, siis vaatab pimedus sinusse.

Keskmaitse. ÄÄÄHHHH. See võtab puhkima. MAGUSKANGEMAGUS! Likööri ei jooda õlleklaasist! Murakaliköör kohvi ja musta rummiga. Vanilje. Eggnog. Must eggnog.

Lõppmaitse. Mägimagus. Saatana Magustoitu mäletad? See kraami siin on veel samm edasi, kuigi viski tasakaalustab asja veidi. Singularity on midagi mis kaob lõpmatusse ja tuleb teiselt poolt tagasi. See siin ei kao ja ei tule. Ta ON! Vägev ON!! KOLEVÄGEV ON!!! Kas nüüd "kole" või "vägev"?

Järelmekk. Aegruum koondub. Must auk. Musta-augu-eggnog. Vaniljesabaline murakaploom. Absoluutselt. 

Kokkuvõttest keeldumine. Protesti märgiks. Sest vaata õlu pole see jook mitte. Aga tegu on õllepäevikuga. Lehe omad on lollakad. Mii laik it.
---------
pilt isetehtud

Ipaho

Ipaho (Pööningu, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Idaho7 humalast tehtud single hop IPA, milles humalaga kokku ei hoitud. Nagu peabki.
IBU 65"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist, püsides väga visalt ning haakudes üsna kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on intensiivselt magusakas-mõrkjas, vaigune ja puuviljane, männiokaste ja mango segune.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tihkelt mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on mõrkjas, tugevalt vaiguselt kleepjas ja vürtsikas, värskelt kooritud pajupilli ja lõikeheinakõrt meenutav. Lõppmaitse mõjub lausa natukese agressiivselt, vürtsikas mõrkjus paneb kogu keele värelema, hetkeks esiletulev natukene ananassi kaob rohmakavõitu mõrkja puidu taha. Järelmekk meenutab veidi liiga kaua tõmbuma jäetud rohelist teed, parkides kurgupära üsna tuimaks.

Keskmisest suts raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga OK tasemel rüübe. Ühehumala-IPA võlu ja valu. Saad küll selge pildi antud humalast, kuid mitte iga humal ei sobi üksi pakkumiseks. See ei sobi. Parkivalt mõru, ehkki aroomis on ka troopilisi puuvilju.
----------
pilt isetehtud

Kuuse Niisuke

Kuuse Niisuke (Oma, Eesti) pdl 0,5 l. alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: Kuuseweizen

Tootjainfo: "Linnased (Nisu, Pilsen, Vienna), humalad (Saaz), kuusevõrsed, WB-06"

Keskmist kasvu pudel, tehniline sedelike. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - pilviselt kollane. Aroom on magusakas, asjakohaselt banaanine, selle taga on õrnal tunda ka vaigust nooti.

Esmamekk on keskmise kehaga ja vürtsikas-magusakas. Keskmaitse on magusakas-mõrkjas, vaigune pool on küll tunda, kuid mattub tiheda karbo alla. Lõppmaitse muutub veidi hapukamaks, suu kihiseb ja kohiseb süsihappegaasist. Järelmekk on hapukas-vürtsikas, pidevalt üleskerkiv krooks raskendab maitsemist.

Keskmise kehaga, ülekarboniseerunud paletiga, vürtsikas-magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga vastuoluline rüübe. Ühest küljest on saksapärase nisuõlle põhi kenasti paigas, kuid esiteks jäi lubatud kuusevõrse vaid aimamisi tunnetatavaks ... ning tegu oli ühe vähese korraga, kui karbo ei tulnud esile pudeli lahtikorkimisel, vaid pikalt ja pidevalt ning suisa häirivalt iga lonksukese seest mullisületäisi välja surudes.
-------------
pilt isetehtud

Saturday, May 20, 2017

Kuidas maitsed, Eestimaa?

Kuidas maitsed, Eestimaa? (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,6 %vol. Liigimääratlus: "Eesti odravein"

Tootjainfo: "Odramäe linnast, koduaias kasvatatud humalate (Cascade, Perla, Opal) ja pihlakatega pruulitud õlu. Õlle kääritamiseks kasutatud pärm on korjatud Pärnumaalt, Audru vallast 2016.aasta suvel"

Väike lihtne pudel, kräbuline sildikujundus. Õlle värvus - kirkalt tumedapoolne punakaskuldne merevaik. Vahtu ei teki sisuiselt üldse. 

Aroom on raskelt magusakas-hapukas, külluslikult marmelaadine, huvitaval kombel kardemoni ja ... värskeltpestud käte järgi lõhnav :)

Esmamekk. Siirupjas, tihke ja raske. Alkohol soendab tasapisi keeleotsa, avades selle otsas sellise tšakra, mis siseneb punase sõstra želee paralleelmaailma.

Keskmaitse. Kardemonimoos. Kreegivõileib. Tikrisiirup. Vürts-võie. Koriandriseemnetega pikitud küpse-apelsin. 

Lõppmaitse. Soe, oi kui soe. Soe on tunne. Keel õhkab õndsalt, vaatab kahanevat täiskuud ja ulub vaikselt serenaadi kogu maailma kardemonile ning rosinatele, millest saab tuumik-kisselli. Tüvikisselli. 

Järelmekk. Rosinaliköör kreegimarmelaadiga. Kuskil selles kardemoni-maailmas naeratab kuuekäeline ingel, pakkudes odraveini portaali kaudu sinna sisenenud võõrale suure lusikatäie rosinaõli, mille püdelasse massi torgatakse nelgiõisik.

Geniaalne. Isevärki. Kurrramuse meeldiv. Puhaste käte ja veidrate mõtetega tehtud kiiks-rüübe. Pigem liköör kui vein. Vürtsliköör. Pakkuda pisikestest šerriklaasidest, selle mekutamise ajaks tuleb kinni katta peeglid ja peatada osutid. Sest tajuhäired võivad ära viia, olgu aega või ruumi. Ära. Vana Gambrinus läheb ära. Naeratades. Sama soovin teilegi. Nurr.
-------------
pilt isetehtud

Sangaste krahvinna


Sangaste krahvinna (Pühajõe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Specialty Grain" ja hinnang pole veel välja kujunenud.
Tootjainfo: "Rukkiõlu
Kinämbä lillikese korjatas är jo häitsemise aigu.
IBU 23"

Väike lihtne pudel, sildil Sangaste loss ja krahvinna. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht on mõõduka püsivusega, Õlle värvus - kirkalt tumekuldne. Aroom on tihkelt magusakas, hapuka leivase kõrvaltooniga.

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse on hapukas, nätskepoolne, kuivatatud metsamarjade segune. Lõppmaitse muutub mesiseks, vahaseks, kanarbikumee taoliselt mõrkjas-magusakas, koheva täisterasepiku ja metalse marjatõmmise seguseks. Järelmekk on mõrkjas-hapukas, tihke, pihlakate ja kuivanud õunakeedise vahepealseks.

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja õlija paletiga, hapukas-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Võrreldes Sangaste Krahviga tunduvat lihtsamini joodav, kuid siiski iseloomukas kraam. Guacamole rukkileiva krõpsudega oleks vägagi paslik siia juurde.
--------
pilt isetehtud

Tumepuna

Tumepuna (Alo, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~5,5 %vol. Liigimääratlus: red ale

Tootjainfo: "Linnased (Pilsen, Vienna, Caramel), röstitud oder, humalad (Saaz), Nottingham"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumekollane vaht täidab üle poole klaasi, kuid kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kirkalt tume pruunakaspunane. Aroom on nõrgake, magusakas ja karamelline, vähese kohvise kõrvalnoodiga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, kohvise ja kamašokolaadise kõrvalnoodiga. Lõppmaitses tuleb esile hapukat, kuivatatud pohlade sarnast tooni. Järelmekk paneb keeleküljed mõnusalt vürtsikalt surisema, mõrkjas-hapukas ja samas karamelline segu jääb kauaks kestma.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-magusaka buketiga Väga hea taseme rüübe, mõnusalt mitmekihilise maitsega. Pigem küll "brown ale" kui "red ale", kuid igatahes soovitusväärne tegelane, mida oleks hea pakkuda suitsukala kõrvale.
---------
pilt isetehtud

Thursday, May 18, 2017

Miski lõhnab nagu humal

Miski lõhnab nagu humal (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Liigimääratlus: triple IPA

Tootjainfo: "Centennia, Zeus, Columbus, ElDorado, Topaz, Nugget, Summit
IBU 100"

Väike lihtne pudel, silt mustab ... või siis rohetab humalanimedest. Vähene kreemikas vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - tihkelt udune punakas-pruunakas.

Aroom. Hehh. Vaigune maasikamoos? No mida asja? Kes see seedrikäbidega maasikamoosi keedab?

Esmamekk. Tihke, raske, nätakas ja mütakas. Mõru kah veel! :) Noh olgu, magusakas-mõru. Pihlakmari mis on kasvanud maasika suuruseks.

Keskmaitse. Rauda raiska. No rauda leiab siit kolme kühvli ja kahe sae jagu. Raudmaasikas.

Lõppmaitse. Plekkpurgist kougitud konserv-virsikud, millesse on torgatud nelgiseemned. Rämepalju nelgiseemneid. Pihlakamarmelaad.

Järelmekk. Rauapihlak. Raudruuna suurune pilhlakmaasikas. Rõhuga sõnal RAUD. Ja mõrumaasikas.

Ogar. Friikjas. Raudmaasikane. Kurkutakerduv. Elajas. Tahan veel!
----------
pilt isetehtud

Peipsiveere Õlu


Peipsiveere Õlu (Kolli, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Amber Ale" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "American Amber Ale
IBU 30"

Väike lihtne pudel, kolmenäoline silt :) See tähendab, et üks ja seesama õlu on villitud kolme erineva sildiga pudelitesse, igaüks näitamas Peipsi-äärseid vaatamisväärsusi. Antud juhul siis Alatskivi loss.

Sentimeetrine kollane vahukiht taandub kirmeks, kuid jääb siis püsima. Õlle värvus - kirkalt tumekuldne merevaik. Aroomis domineerib värske humala vaigune värskus. 

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja leebelt mõrkjas. Keskmaitse on mõrkjas-magusakas, kergelt ürdine, kanarbiku ja raudrohu nüanssidega. Lõppmaitse viskab sekka veidi hapukamat tooni, lisaks hakkavad keeleküljed veidi vürtsikalt surisema. Järelmekk on karge, mõrkjas ja värske nagu männimets.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga HEA taseme rüübe. Karge ja värske, mõnusalt kosutav ja kauakestev. Pakkuda koos suitsurääbisega.
-----
pilt isetehtud

ŠöfferÖffer

ŠöfferÖffer (Alo, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~4,5 %vol. Liigimääratlus: Hefeweizen

Tootjainfo: "Linnased (Nisu, Pilsen, Munich), humalad (N.Brewer), M-20"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Minimaalne valge vahukirme kaob praktiliselt hetkega. Õlle värvus - uduselt tumekollane. Aroom on ebamääraselt magusakas ja õrnalt banaanine.

Esmamaitse on keskmisest kergema kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse muutub tunduvalt magusamaks, üleküpsenud banaani taoliseks. Lõppmaitse muutub vürtsikamaks, lisades veidi virsikulist puuviljasust. Järelmekk mängib hetkeks hapukama noodiga, kuid siis taandub tuhmilt magusale toonile.

Keskmisest suts kergema kehaga, alakarboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusaka buketiga heal tasemel rüübe. Nullile lähenev karbo häirib ja muudab suutaju lamedaks ning liigselt magusaks, kuid muidu päris stiilipuhas saksapärane nisukas.
-------------
pilt isetehtud

Wednesday, May 17, 2017

Pilchau


Pilchau (Pernau, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Liigimääratlus: IPA

Tootjainfo: "Saksa hing, eesti süda
Orasmäe linnased, Audru pärm, Hüll Melon, Hallertau blanc, Mandarina Bavaria"

Väike lihtne pudel, sildil õllele nimeandja ehk Liivimaa maamarssal. Erkvalge vaht täidab pool klaasi ja püsib üsna kaua. Õlle värvus - väikese uduvinega tumekollane. Aroom kõditab nina magusaka vürtsikusega, mida omistaks pigem belgia eilile kui IPA'le.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse on magusakas, vürtsikas, taaskord mõnd belgia blondi eili meenutav, vähese koriandrise tooniga. Lõppmaitse muutub ühelt poolt puuviljasemaks, kuivatatud virsikuid ja värskeid litšimarju meenutavaks, teisalt aga tuleb nüüd ka humalast vaigust mõrkjust kohale. Järelmekk on mõrkjas-vürtsikas, vähese hapuka fooniga.

Keskmise kehaga, üle keskmise karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-vürtsikas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe ... ehkki stiililt nimetaks seda pigem belgia IPA'ks kui lihtsalt IPA'ks. Päris meeldiv tegelane aga nii ehk naa.
----------
pilt isetehtud

SuitsuMust

SuitsuMust (Alo, Eesti) pdl 0,33 l. alc ~6 %vol. Liigimääratlus: suitsukas stout

Tootjainfo: "Linnased (Pilsner, Caramel, Viena, Choko), röstitud oder, humalad (N-Brewerm, Perle), M42"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Tumedapoolne pruun vaht täidab kolmadniku klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - vähese punase helgiga must. Aroom on leivaselt magusakas-hapukas ja suitsune, justkui oleks leivaviilakat lõkke koha kõrvetatud.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub suti magusapoolsemaks, kuid domineerima jääb leivane hapukus. Lõppmaitse meenutab veidi suitsust leivakalja. Järelmekis leiab pisukese vürtsika sädeme, kuid üldiselt jääb lõpuni püsima vedelavõitu leivasupi toon.

Kergevõitu kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkja buketiga keskpärane rüübe. Kui ikka nimetuses on rõhutatud suitsu, siis võiks teda ka tunda rohkem kui ainult õrna vinena.
--------
pilt isetehtud

Chilsner


Chilsner (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Spice/Herb/Vegetable" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Spiced pilsner
Mis saab, kui panna kokku chilli ja pilsner? Eks ikka Chilsner. Klassikaline karge laager on saanud endale seltsiks parajalt tulise pipra. Tulemuseks on mõnusalt karastav ja ergutav jook, mis sobib grillilt tuleva hea ja parema kõrvale.
Pilsner ja Chill. Peace."

Väike lihtne pudel, sildil suitsetav tšilli. Sõrmepaksune erevalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroomis on mõnusalt tšillit ... ja kuivatatud ube!?

Esmamekk on kerge kehaga ja vürtsikas-magusakas. Keskmaitses muutub tšilli märgatavamaks ja esile tuleb lõhnast tuttav kuivatatud uba. Lõppmaitses muutuvad oad hernesteks ... nojeerum kui veider :) Järelmekis õhkab kogu suu ja ka neel mõnusalt tšillist.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, vürtsikas-magusakas-vürtsikas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-vürtsika buketiga veidravõitu rüübe. Tšilli eest 5+, aga see oa-herne segu on ikka tõepoolest kummaline ... aga noh, polegi vaja soolaube juurde tellida :)
---------
pilt isetehtud

Tuesday, May 16, 2017

Horizon Tokyo Black


Horizon Tokyo Black (Nogne O, Mikkeller, BrewDog) pdl 0,25 l. alc 16 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Imperial Stout" ja hinnang 100 punkti!

Tootjainfo: "Double batch brewed 29.11.12 batch 894 and 895"

Väike pappkarpi peitunud pudelike, silt Nogne kojale omaselt lakooniline. Klaasi kolksatab Tume ÖÖÖÖÖ. PimeKoleMust! Punakaspruun vaht kaob väga kiirelt.

Aroom. Klllleeeeepuv. Nätske. Tiguraske. Mütakas. Röstleib ploomidega. Marmelaad. Vanilje. Vaarikamoosi keetmise see hetk, kui peab kohe ja kiirelt segama. Rosinaleivakuivik, mida on kastetud kreeginastoikasse.

Esmamekk. Tšiiisös. Nomaivõi. Tintjas nafta. Kreegimoos. Nelgitõmmis. Šokolaadikoogi kontsentraat. 

Keskmaitse. Leivasupist tehtud puljongikuubik. Kreegimoos. Poomimarmelaad mandlitega. Leivaliköör. 

Lõppmaitse. Rosinapüree kasetõrvaga. Leivakali kahekümnekuunedas astmes ... sellises astmes et veel veidi kontsentreerida ja see hakkab tolmama.

Järelmekk. Kõrvetatud leib. Kaneelileib. Ploomileib. Vaniljeleib. IIISSVERRRR-SUSSVVVEEER. See on LEIVAJUMAL.

GIGANTNE, ELAJALIKULT GENIAALNE LEIVAVEIN. Leivaveine kontsentraat. See on kõik, mida teile on vaja teada. Sest saada seda kraami pole. 

Monday, May 15, 2017

Nosferaator 2016

Nosferaator 2016 (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Liigimääratlus: tume suitsubock

Tootjainfo: "Linnased: Munich, suitsulinnas, Caramunich, nisulinnas. Humalad: Northern Brewer, Hersebrucker, Tettnanger. Pärm: W-34/70"

Väike lihtne pudel, sildil suitsetav kass. Sõrmepaksune pruunakas vaht püsib mõna aega. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroomis domineerib mõõdukas magusakas suits, selles ulbivad ploomid ja šokolaad, pihlakad ja näpuotsa suurune tükk suitsujuustu.

Esmamekk on raske, lausa õlijalt tihke kehaga, magusakas-mõrkjas, nätske ja mõtlik. Keskmaitse. Mäu. See on meeeeeldiv (lausuda näuguva tooniga), kurrrr-nurrr. Pehme ja soe, koduselt omane nagu paks villane ruuduline pleed, mida on enda ümber mässinud külmematel talveõhtutel mitmed põlvkonnad. Mugav kui sissekääksunud kiiktool. Mõnusalt soojendav nagu vana peni, kes end sinu jalgele sätib, et koos sinuga kella tiksumise ja korstnas mühiseva tuule saatel vaikselt tukastada.

Lõppmaitse vaatab sulle vidukil silmil äraolevalt otsa karvase kõutsi kombel, kelle näkku on kirjutatud kogu maailma ükskõiksus, otsekui küsides - mida on väärt su päevane rahmeldamine, kui kogu maailma rahulolu leidub siinsamas kaminasimsil? Vaikus ja oleskelu, vaid vaikselt tuules lõgisev siiber ja hooti vastu verandaklaasi kõlksuvad sirelioksad. Järelmekk ringutab roidunult ja keerab teisele küljele, karvane saba jonkslemas. Kass kaminasimsil, koer selle ees. Igal rojul oma kodu. Ja sinul ka. Ja sellest on hea meel.

Raske. Väga raske. Kuid see on üks mõnus raskus. Paras karboniseering ja õlijas sulnidus. Magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga Ü.B.E.R.TASANDI RÜÜBE! Bock kuubis. Ilmselt üks paremaid, mis sellest stiilist leida. Kui ehk üldse milegi kallal norida, siis see, et lubatud suitsu leiab vaid aroomis, kuid maitses jääb ta üldise maitsetäidluse varju. See klaasitäis on omaette toidukord, sestap võite igasugused näksid ära unustada.
-----
pilt isetehtud

Leopõld I


Leopõld I (Purtse, Eesti) pdl 0,33 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale", hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Belgian Blond Ale
Kaevur Leo Põld täitis viisaastakuplaani üheksa kuuga ja saadeti preemiaks Belgia kuninga Leopoldi juurde audientsile. Esmatutvus korraliku Belgia õllega lõppes Žiguli lurriga harjunud mehele palee marmorpeldikus, kus ta õppis seinale kriibitud roppuste abil ära prantsuse keele. Leopold oli nii vapustatud, et lõi Põllu Leo rüütliks."

Vahvalt omanäoline pudel, sildil pisut modifitseeritud kuulus pissiv poiss. Valge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib mõna aega. Õlle värvus - uduselt kuldne. Aroom on õrnalt magusakas ja mõrkjas, meenutades kuivatatud virsikuid ja nendesamade virsikute seemnekestadest kougitu mandlisarnaseid seemneid. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse on vürtsikas, hapukas, pirnikompoti ja mandlimarmelaadi nüanssidega. Lõppmaitse muutub mõrkjamaks ja ka selles leitud tuhm pähkline noot. Järelemeki magusakas-vürtsikas õhetus mõjub vägagi meeldivalt.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magsuakas-vürtsika buketiga väga hea tasemega rüübe. Begia eili klassika, veidi ootamatu pähklise puudutusega, kuid see sobib omal moel päris kenasti. Karge pirniviilakas oleks nummi kõrvale ampsata.
-----
pilt isetehtud

OpaSession

OpaSession (Alo, Eesti) pdl 0,33 l alc 5,5 %vol. Liigimääratlus: saison

Tootjainfo: "Linnased (Pilsen, Nunich), humalad (Opal), koriander, apelsinikoor, French Saison #3711"

Väike lihtne pudel, tehniline sildike. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt heledapoolne kuldne. Aroom on päikeseline, magusakas, õrnalt vürtsikas, kuldne ja kirgas nagu hommikune päikest täis õu.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas-vürtsikas. Keskmaitse lisab juurde väikese hapuka marjase nüansi ... või siis pigem virsikuid meenutava. Lõppmaitse muutub vürtsikamaks, tuues juurde ka karget mõrkjust ... päikest saavad täis su suu ja süda, kihelevast keelest ja surisevast ninaneelust rääkimata. Järemekk on hapukas-magusakas, lõppedes vürtsika vallatusega.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magusakas-vürtsikas-hapukas-mõrkjas-magusakas-vürtsika buketiga ÜBERtasandi rüübe! Klaasitäis suvehaku ergast sädelust. Grillitud kitsejuust väikese krõbeda peekoniribakesega paluks siia kõrvale.
-----------
pilt isetehtud

Thursday, May 11, 2017

Neeger, ma nägin sind Saku poes kilu ostmas Nr3

Neeger, ma nägin sind Saku poes kilu ostmas Nr3 (Mürka, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11 %vol. Liigimääratlus: humalane stout

Tootjainfo: "vesi, odralinnased, suhkur, rosepipar, Centennial, Citra ja Cascade humalad, pärm"

Väike lihtne pudel, sildil A-rühmast tuttav habetunud nägu, kellel on kalaroots hammaste vahel. Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõnda aega. Õlle värvus - kirkalt süvvahavva-punane. Aroom on magusakas-mõrkjas ja vürtsikas, ahjuõuna ja kreegikompoti nootidega, veidi tõrvane ja miskipärast päikesekuivatatud tomateid meenutav ... aga need on ju nii mõnusad! :)

Esmamekk on raske kehaga ja magus. Kreegikompott ja portvein. Keskmaitse muutub rauarohkemaks, maasikate ja tõrva seguseks ... hmmm ... tõrvamaasikad? Lõppmaitse on vägagi nätsakas, kuid samas mõnusalt vürtsikas, punane ... noh teate küll ju punast maitset, eks ole!? Odraeveini ja balti porteri mõnusaim segu, mida tuleks võtta väikesest kristallpokaalist, et hinnata sügapunast helki ja hinnata igat piiska. Järelmaitse muutub aga kuidagi kerglaseks ... ei mitte keha mõttes, kuid meenutades topeltkogusest maltoosast tehtud kanget rüübet, mille rauane-kõrvetatud õunane karvasevõitu mekk ei haaku eelmise küllusega.

Raske kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õlija paletiga, magusakas-hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga vastuoluline rüübe. Ühest küljest on siin luksust ja paljulubavust, kuid teisalt ka karvast robustsust ning rohmakust. Ma arvan et see tegelane tahaks veel päris pikalt küpseda, kuid siis oleks tal potentsiaali lüüa kõrgeid kohti hinnangutes.
----------
pilt isetehtud