Monday, May 15, 2017

Nosferaator 2016

Nosferaator 2016 (Rotiküla, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. Liigimääratlus: tume suitsubock

Tootjainfo: "Linnased: Munich, suitsulinnas, Caramunich, nisulinnas. Humalad: Northern Brewer, Hersebrucker, Tettnanger. Pärm: W-34/70"

Väike lihtne pudel, sildil suitsetav kass. Sõrmepaksune pruunakas vaht püsib mõna aega. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. Aroomis domineerib mõõdukas magusakas suits, selles ulbivad ploomid ja šokolaad, pihlakad ja näpuotsa suurune tükk suitsujuustu.

Esmamekk on raske, lausa õlijalt tihke kehaga, magusakas-mõrkjas, nätske ja mõtlik. Keskmaitse. Mäu. See on meeeeeldiv (lausuda näuguva tooniga), kurrrr-nurrr. Pehme ja soe, koduselt omane nagu paks villane ruuduline pleed, mida on enda ümber mässinud külmematel talveõhtutel mitmed põlvkonnad. Mugav kui sissekääksunud kiiktool. Mõnusalt soojendav nagu vana peni, kes end sinu jalgele sätib, et koos sinuga kella tiksumise ja korstnas mühiseva tuule saatel vaikselt tukastada.

Lõppmaitse vaatab sulle vidukil silmil äraolevalt otsa karvase kõutsi kombel, kelle näkku on kirjutatud kogu maailma ükskõiksus, otsekui küsides - mida on väärt su päevane rahmeldamine, kui kogu maailma rahulolu leidub siinsamas kaminasimsil? Vaikus ja oleskelu, vaid vaikselt tuules lõgisev siiber ja hooti vastu verandaklaasi kõlksuvad sirelioksad. Järelmekk ringutab roidunult ja keerab teisele küljele, karvane saba jonkslemas. Kass kaminasimsil, koer selle ees. Igal rojul oma kodu. Ja sinul ka. Ja sellest on hea meel.

Raske. Väga raske. Kuid see on üks mõnus raskus. Paras karboniseering ja õlijas sulnidus. Magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magusakas-mõrkja buketiga Ü.B.E.R.TASANDI RÜÜBE! Bock kuubis. Ilmselt üks paremaid, mis sellest stiilist leida. Kui ehk üldse milegi kallal norida, siis see, et lubatud suitsu leiab vaid aroomis, kuid maitses jääb ta üldise maitsetäidluse varju. See klaasitäis on omaette toidukord, sestap võite igasugused näksid ära unustada.
-----
pilt isetehtud

No comments:

Post a Comment