Friday, July 26, 2024

Nöösker - Kakskõla

Kakskõla (Nöösker, Eesti) pdl 0,375 l. alc 11,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead - Melomel / Fruited" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Mead - Melomel" ja hinnang 4,09 punkti

Tootjainfo: "Musta- ja punasesõstramõdu
Punased ja mustad sõstrad tantsivad värskendavas kakskõlas. Sellest kauamängivast rüüpest leiad maitsekaid esitusi siit- ja sealtpoolt põõsast."

Keskmist kasvu pudel, sõstrane sildikujundus. Vahtu mõistagi ei teki. Joogi värvus - kirkalt punasõstrapunane. Aroom on alkoholine ja marjane, meenutades kodus suve-nastoikat, kus vastavalt marjade valmimisele lisatakse kange alkoholi sisse peotäite kaupa mammusid ning suhkrut ... valmis saab see kraam jõuludeks, kuid lõhna järgi on veel sügis.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tõhus-tormakalt magus-hapu, alkoholiga keeleotsa kõditav. Keskmaitse - väheküpsenud mõdu agressiivsus, punase sõstra happesus ja mustsõstra üldvallutav magusus. Lõppmaitse - kuiv ja nii tugevalt mesine, et lööb põsed punetama, must sõstar asub domineerima, mängides vahepeal partisani kombel ka arooniat. Järelmekk - happesus muutub agressiivsemaks, tuues mängu nii sidrunväändiku kui lodjapuu marjad, peotäie toorevõitu metsmaasikaid ja teise külmavõetud pihlakaid.

Ülevõllikas, võimsalt ja lopsakalt marjanastoikalik kodune mammutõmmis, mille täisvalmiduse saavutamiseks oleks vaja veel paar kuud oodata ... aga no kesse maldab niikaua kannatada! Sõstrameene Kännukukk, ma ütlen!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Loode - L1

L1 (Loode, Eesti) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol

Tootainfo: "Modern American Lager
Hopped with Centennial and Saaz"

Keskmist kasvu kääniskorgiga pudel, minimalistlik, kuid mõneti stiilne kujundus. Erkvalge vaht täidab kolmaniku klaasis, kuid on hõre ja püsimatu. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - pisut veider segu koorevõist ja rauast

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jõuliselt magus-hapukas, veidi keeleotsa torkiv. Keskmaitse - magus-võine-õline, käärimaminemise äärel olevad virsikud. Lõppmaitse - magus-lääge-mõru-hapu, keelekülgi agressiivselt väänav ja rohmakas. Järelmekk - maisimagus, võikaramell, heinad, õrnalt vürtsikas.

Kentsakas rüübe. Oma robustsevõitu magus-metalse agressiivsusega meenutab stiili mõttes imperial pilsi. Halb ei ole, aga kiita kah ei mõista
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Karu Combucha - Mango Citra

Mango Citra Combucha (Karu, Eesti) prk 0,33 l. alc alla 0.5%

Tootjainfo: "Citra on aroomihumal, kuulus just oma eriliselt tugeva tsitruse (sidrun, laim, greip) maitse ja aroomi poolest. Koos mangoga loovad nad põneva troopilise maitse. "

Väike purk, kleepsuline sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - hämuselt-piimjalt valkjas-kollane. Aroom meenutab piimhappebakteri tegutsemist rohkem kui tavapärast kombutšat, kuid koos mangoga mängib see kenasti ja isuäratavalt kokku.

Esmamekk on kerge kehaga ja magus ning õrnalt mõrkjas. Keskmaitse - hapukas-klaar mangomorsijook. Lõppmaitse muutub meeldivalt kuivaks, lisandub jällegi piimane/jogurtine pehmus. Järelmekk - mõrkja alatooniga, veidi raudrohuse noodiga mängiv, kuiv ja käärinud kasemahla taoliselt kuiva olekuga.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-magus-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Pehmeke ja leebeke, puuviljane ja karastav kraam. Tõsi küll, humalahindajana olid mu ootused kõrgel Citra humala kasutamise mainimise tõttu. Pigem mainimiseks see jäigi, Citra üsna võimsalt spetiifilist jalajälge oleks oodanud eelkõige aroomis, kuid see jäi tabamata. Samas suviseks janujoogiks kõlbab ta ju kenasti
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Müüt: tänapäeval tehakse õlut mingist pulbrist!

Õllede ümber liigub mitmeid müüte, mis enamasti on negatiivse alatooniga. Ikka selles võtmes, et "oi ennemuiste tehti ikka õiget asja, aga nüüd ... !" ja siis lisandub sinna tavaliselt midagi üsna asjatundmatut.

Vana Gambrinus mõtleb, et võtab neid nüüd ükshaaval vaadelda ja lahti seletada.

Esimeseks see tithi kuuldu ütlus, et "ega tänapäeval ikka õiget õlut tehta, see valmistatakse nüüd mingist pulbrist"

Misiganes pole ka ettekujutlus selle kohta, et kuidas "vanasti ja õigesti" tehti, siis tõde tänapäevase õlletegemise kohta seisneb selles, et tõepoolest tehakse õlut mingist pulbrist, juhul kui nii nimetada purustatud linnaseid. Umbes samamoodi nagu leiba tehakse mingist pulbrist, milleks on jahu. Mõlemad on erinevate teraviljade erinevad tuletised, aga ikkagi on seesama vana hea teravili (enamasti oder), millest õlut on alati tehtud.

Tõsi küll, õlleteos võivad olla kasutuses ka muud "pulbrid" nagu nt erinevad suhkrud (nt laktoos või ka maltodekstriin) või pärm (kui keegi kasutab kuivpärmi).

Mõistagi võib keegi teha õllesid ka "pulbrivabalt", kasutades nt maltoosat, kuid see on nendesamadest linnastest keedetud "siirup", nii et poolfabrikaat.

Peamine aga - müüt selle kohta, et tänapäeval tehakse õlut mingist pulbrist (rõhuga "mitte-õigel" lähteainel) on ainult visuaalne ja asjatundmatu tõepõhi all.

---

pilt võetud siit

Thursday, July 25, 2024

Veinimäe - Jääsiider

Jääsiider (Veinimäe, Eesti) pdl 0,375 l. Alc 12,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Apple Cider - Ice / Fire / Fortified", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Cider - Ice" ja hinnang 4,31 punkti.

Tootjainfo: „Estonian ice cider"

Elegnatne pikk pudel fooliumkaelusega, efektne sildikujundus külmunud õuntega. Vahtu mõistagi 0. Joogi värvus - sügavkuldne, lausa konjakiline. Aroom - ilus-puhas-selge-kuldne õunalõhn!

Esmamekk - tihke, jõuline, soliidselt väekas, magus-hapu.

Keskmaitse - süvvvvvaõnnnnnnnnna! Süvvvvvauppppina!

Lõppmaitse - metallõun, kuivmetall-kui-kurat. VÕIMAS KUI SAADANAS! ELAJAS-SA-SUNNIKAS-KUI-HEA

JÄRELMEKK - õunaseemnetihendis, õuna.enda-.tarretis. Kontsentreeritud õunakoore parkendis.

GIGAFENOMASTLINE ÜBERTURBOÕUNASTILINE! Siidrite purjus piraadipealik! ÜlemSIIDER! Vana Gambrinuse tajumaastikul KÕIGE RÖÖGATUMALTvõimsam siidrituletis
---
varsti saab olema Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Anderson's - Hazy Reindeer

Hazy Reindeer (Anderson's, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,9 %vol. ei RB ega UT ei tunne veel seda jooki.

Tootjainfo: "Troopiline hägune Uus-Meremaa NEIPA Nelson Sauvin, Riwaka ja Motueka humalatega"

Väike purk, pruulikoja tunnus-tilk rahulikroosal foonil. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib vaatamata hõredusele korralikult, haakudes ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom - oi SEEEEEE on kentsakas-hurmav. Päevalileseemned, humalahalvaa, seesamivaik, viinamarjaseemned.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-hapukas. Keskmaitse - seesamiseemneõli, veidi kreekapähklite membraane, tiba rosepipart, tikrikompott. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, taruvaiguse ja marineeritud okra fooniga, vürtsikaks kiskuv, rose- ja valge pipra elementidega. Järelmekk - katkinäritud viinamarjaseemned, pooltoores nektariin, tilgake roosiõli ja muskaat-viinamarjad

MEGA. VeiderMega. Need humalad annavad üsna kummalise aroomi- ja maitsekombinatsiooni, kuid jestas, sellist kraami võtaks kohe mitu klaasitäit
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Copenhagen Commons - Noble Nordic (vaadis)

Noble Nordic (Copenhagen Commons, Taani) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Saison / Farmhouse / Grisette" ja hinnang 48 punkti. Untappd liigimääratlus "Pale Ale - Other" ja hinnang 3,43 punkti.

Tootjainfo: "Noble Nordic is a super hoppy Danish ale with a generous bill of noble hops from continental Europe. The light and refreshing body, assertive bitterness and underlying complexity make this beer highly drinkable without sacrificing quality or flavor.
IBU 60"

Üsna hiljuti sain seda jooki proovida purgiversioonina, nüüd on see Tartu Gambrinuses saadaval kraanis, sestap proovin järgi - tihtipeale on vaadi- ja purgi/pudeliversioonid üsna erinevad.

Kui purgiversioonis oli vahtu ülemääragi palju, siis nüüd, olles õlle mitu tundi tagasi crawlerisse valanud, pole mõistagi vahtu ollagi. Värvus - hämusem kui purgiversioon. Aroom üsna samasugune, ehkki veidi puuviljasem, aga pearõhk on samamoodi värskusel.

Maitse on aga üsna samasugune, rajult ja tasakaalutult mõru, kuigi veidi jällegi hapukam-puuviljasem.

Kokkuvõte - kui purgiversioon oli üsna monokroomselt mõru, siis vaadiversioon on tsõbaruke sõbralikum, ehkki ka siin jääb karm pajukoorene kirbe-mõru domineerima. Aga on see nüüd palavast ilmast või suuremast janust, aga see klaasitäis mõjus ülikarastavalt! :)
---
saadaval Tartu Gambrinuse kraanis
---
pilt isetehtud

Monday, July 22, 2024

Rudy's Kombucha - HARD Guava

HARD Guava (Rudy's Kombucha) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeer ei tunne seda jooki. Untappd liigimääratlus: "Hard Kombucha / Jun" ja hinnang 3,54 punkti

Tootjainfo: "Europe's first purely fermented kombucha with champagne yeast.
SIAL Paris 2022 Innovation Award.
Naturally triple fermented with kombucha SCOBY and champagne yeast, green tea with 100% guava puree without added sugar.
The product contains 100% natural and organic ingredients: water, symbiotic culture, guava, erythritol, tea, yeast.
Contains vitamin C, vitamins B1, B6 and B12."

Väike purk, tekstipõhine sildikujundus. Vahtu sisuliselt ei tekigi. Joogi värvus - hämuselt ebamäärane punakas-kollakas. Aroom - pesueht guaava ... või siis passioonvili.

Esmamekk on keskmise kehaga ja huvitavalt vürtsikalt, lausa pipraselt torkiv ning magus. Keskmaitse - magus/läilakas, üleküpsenud guava taoline, aga jätkuvalt huvitav-kihelev. Lõppmaitse - hapukas, nüüd juba kena eheda kombutša enda meenutusega. Järelmekk muutub marinaadilikuks, happeliseks, kergelt äädikase servaga ... ning süveneva kummalis/ootamatu vürtsika torkivusega

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-läila-happelis-vürtsika buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Olles kombutšasõber, tegin nüüd siis esimese katse seda jooki tööstuslikult toodetuna hinnata - ja tulemus üllatas oma kummalis-meeldiva vürtsika kihelusega
---
säästupakkumises mõnikord olemas
---
pilt isetehtud

Krombacher - Hell

Hell (Krombacher, Saksamaa) pdl 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Helles / Dortmunder Export" ja hinnang 16 punkti. Untappd ütleb: "Lager - Hellesn" ja 3,27 punkti.

Tootjainfo: "Our golden Krombacher Hell is based on a careful selection of special malts and fine seal hops. The discreet note of hops together with our rock spring water ® Krombacher Hell is rounded off by a very pleasant malt sweetness in a full-bodied and palatable beer"

Erkvalge aht täidab veidi üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom meeldivalt ja lihtsalt teraviljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - linnaseline, magusapoolne, kuid huvitava pähklise ... justnimelt toorevõitu sarapuupähklise kõrvalnoodiga. Järelmekk - korraga on siin klaasis hapukas ja lihtne laagerõlu. Järelmeki ajal saabub vähene mõnus vürtsikas ehapuna ja taastub ka pähkli ning linnaste sümbioos.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Lihtsapoolne linnaseline helles, kuid väikese pähklise kõrval-elemendi tõttu huvitavam kui sajad samataolised
---
ei ole saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Schöfferhofer - Grapefruit

Schöfferhofer - Grapefruit (Radeberger, Saksamaa) prk 0,5 l. alc 2,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Radler / Shandy" ja hinnang 19 punkti. Untappd liigimääratlus: "Shandy / Radler" ja hinnang 3,58 punkti.

Tootjianfo: "Now that you’ve discovered the new unique taste of our beer, we salute your ways to keep it fresh. As an original - the first to combine Hefeweizen beer and grapefruit juice, we’d like to introduce you to the “proper” pronunciation of our unusual and challenging name: Chauffeur + ah + (The) Hoff + ah!"

Keskmist kasvu purk, soojavärviline-puuviljane sildikujundus. Valge vaht täidab poole klaasist, kuid on hõre ja läbematu. Õlle värvus - veidi hämuselt tuhmoranž. Aroom - greibi üleelusuurune aroom täidab pool tuba juba purki lahti krõksates.

Esmamekk on kergepoolne ja magus, kuid meeldiva greibise mõrkja alatooniga. Keskmaitse - magus-hapukas, kuivapoolsena mõjuv ja mahlane. Lõppmaitse kaldub tugevamalt greibimõrudusse, kuid nisuõlle pehmus jääb sinna taha ka kenasti alles. Järelmekk - magus-mõrkjas, keelenurki kuivatav

Keskmisest kergema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõru-magus-mõrkja buketiga Übertaseme rüübe. Radlerite nurgake õllemaailmas on nähtus, mis paljudel tõsimeelsetel inimestel ajab kuklakarvad turri, kuid vana ja samas lustaka nähtusena on neil suvekuumuses oma ilus roll täita!
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, July 20, 2024

Õlu kui tehniline vedelik

Õlu on väidetavalt enim tarbitud vedelik vee ja tee järel. Seetõttu on mõistetav, et paljudel on välja kujunenud mingid oma ettekujutused/ootused/hinnangud sellele joogile. Ja nagu ikka, kipuvad inimesed oma hinnanguid kõige õigemaks pidama, olles valmis selle nimel teistega tülli minema.

„Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse“, teate küll seda äraleierdatud fraasi.

Eriti tuliseks kipuvad minema need vaielused internetis, kus väga laias laastus põrkuvad kokku „konservatiivid“ ja „liberaalid“. Andke andeks nende poliitilis/politoloogiliselt laetud terminite mängutoomise eest, kuid see on teadlik valik, iseloomustamaks olukorda mitmel eri moel.

Päriselu vs veebifoorumid

Päriselus, päriselt eksisteerivas õlletoas oleks väga keeruline ette kujutada olukorda, kus erinevate õlletüüpide eelistajad omavahel tülli keeraks, olgu siis õllesordi valiku või siis üleüldse mingil muul teemal.

Olles õlletubade külastaja alates vanusest, kui see poleks üleüldse mitte lubatud olema, võin oma kogemusest kinnitada õlle rahustavat toimet mehepoegadele. Kui noodsamad vellekesed just midagi teravamat vahele ei võta, siis ei ole mina veel näinud õllekruusi tagant tõusnud kakelungi, küll aga ohtralt käesurumisi, ning seda ikka kõige sõbralikumas võtmes.

Üks kõige värvikam lugu juhtud Pärnu kunagises õllerestoranis (jaa-jaa, justnimelt restoranis, neid oli üle toonase Eesti NSV kolm) Postipoiss. Toona olid selles asutuses massiivsed puitlauad ja kõrgete seljatugedega sama massivsed toolid. Ning suured liitrised savikannud, mida toona toodi vaikimisi igale kundele ette kaks tükki, ilma küsimata, et „mis sorti“ või isegi „mida soovite“ – lihtsalt toodi. Mida oli, seda toodi.

Üks suur, tugev ja rahulik saare poiss pidas vajalikuks mingi vaidluse käigus oma väheste sõnade toetuseks püsti tõusta, tõsta labidasuuruse kämblaga üles see massiivne tool ning raksatada vastu lauda. Nii, et lähedusesolnud kann plaksatas pikkupidi pooleks. Härgsuur mehepoeg asetas seejärel tooli tagasi laua kõrvale, võttis istet ning istung jätkus peale hetkelist vaikust.

Erinevad ootused

Nüüdse interneeduse ja sotsiaalvõrgustike ajastul on taolised õlletoad enamasti surnud ning asendunud klähvimist soodustavate kõlekambritega. Konservatiivsem publik lajatab õlleteemalistes foorumites pihta nendele, kes arvavad, et liberaalses võtmes võib õllesse vaarikaid või muid veidrusi lisada. Noh ja mõistagi kätsatab seesama liberaalsem seltskond vastu stiilis „mis teie matsirahvas ka teate“

Kogu jauramise mõte taandub tegelikult suuresti sellele, et mis on need sõnastamata ootused õllele. Et kas see peaks olema harjumuspärane toode, mis täidab ära oma funktsiooni, ilma liigselt häirimata. Või siis peaks õlu olema mänguline keskkond, mis on omamoodi kandja tegijate fantaasiale ja tarbijate maitseotsingutele.

Mitte mingil moel ei saa väita, et üks ootus on halvem kui teine. Sadades eri mustrites õllekapad meie muuseumites iseloomustavad seda nö tehnilise vedeliku staatust, mida nendest kappadest tarbiti. See ei olnud „vaarika-smoothie“ või „pastry gose“, mida nendest joodi. See oli õlu üks tükk, millel oli oma kindel, mh sotsiaalse ülesanne – joomakombed on alati läbi aegade ja kultuuride olnud usalduse ehitamise ja sotsiaalse sidususe näide.

Tehniline vedelik

Absoluutselt enamikul elanikkonnast on suhteliselt savi sellest, mida ta sööb või joob. See on tehniline protseduur, mida on vaja läbida, selleks et toimida. Hea oleks, kuid see söödav/joodav ollus vastu ei hakkaks. Umbes nagu lihtsamal sisepõlemis-mootoril, millel pole väga palju vahet, et mida talle paaki kallatakse, seni kuni see otseselt häireid ei põhjusta. Noh nt diiselkütuse andmine bensiinimoorisse vms.

Olles ise suhteliselt maitsetundlik inimene, tunnistan et nt minu jaoks on kohvi selline tehniline vedelik. Ma pean seda endasse tankima vähemalt tassi päevas. Samas minu võimekus tarbitavat eristada on vaid skaalal „halb“ vs „hea“, „kange“ vs „lahja“. Mingeid erilisi nüansse, ammugi mitte taustalugusid ma ei tea ega tunne ega isegi otsi.

Nii samamoodi üritan ma oma muude maitsejahtimiste kõrvalt vaadata leebelt ja ka rahustada keskkondi, kus omavahel tülitsevad seltskonnad, kes ühelt poolt ülima kiidusõnana kasutavad märksõna „mahe“ ja teisalt need, kes ütlevad taolise kirjelduse peale „fuih“

Üks pole parem kui teine

Nii et kokkuvõttes – õlle nime all tuntud jook võib ollanii maitsemängukandja kui ka tehniline vedelik. Üks ei ole teisest parem. 

Lihtsalt esimeses ehk mängunurgas tegutsevad vaimustunud inimesed, kes ootavad et kogu maailm peaks nende vaimustust jagama (umbes sama arvavad nt balleti või klassikalise muusika austajad). Teises maailmas askeldavad inimesed, kes peavad seda mängunurka narruseks ning käivad rahumeeli hulgakaupa ja suurtel kiirustel muid asju (sh mitteballetti ja mitteraskemuusikat) tarbimas.

Peamine aga – selle kõige nimel on äärmiselt narr tülli minna. Pigem tuleb heameelt tunda, et maailm on kirev ja erinäoline ning et kõik ei peagi ühte tuppa mahtuma ja ühest kannust jooma. Et on olemas väärikas vanakooli vanaisa ja siis tema friigilik fäänsi lapselaps. Ja mõlemad on õnnelikud.

---

kollaaži tegin ise, algpildid selle jaoks laenasin siit ja siit

Garage - K 52

K 52 (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 4,03 punkti

Tootjainfo: "The first stop on this years Garage Hop Tour is the Pacific North West of the USA. We've gone with a hop that has really won us over in recent years combined with a mother and daughter duo that are best of friends. Those hops are Strata, Simcoe and Mosaic, respectively, in a variety of formats that really shows all of the classic characeristics that we expect from hops of this region. A big mango and passon fruit pop up front with pine and cannibas depth and citrus highlights"

Keskmist kasvu purk, plastiliinine tekstipõhine kujundus. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib atsakalt. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom - sellerivars, pogandikasvud ja ananassikoorik.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - humalahammustus, vaigune, kuivapoolne, hapukas, tsitruseline. Lõppmaitse - veidi nätske, higine ja sigariseedri taoline. Järelmekk - magus-mõru, pisut mehune, humalakihelusega, kadakane ja rosepiprane

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magus-mõru buketiga ÜBERtaseme rüübe. Korraliku humalakõditusega mahlasema-mehusema otsa IPA ... tõsi küll endataoliste hulgast väga ei eristu kah
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Gubernija - Tamsusis Elis

Tamsusis Elis (Gubernija, Leedu). prk 0,568 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Traditional Ale - Other" ja hinnang 24 punkti. Untappd stiilimääratlus: "Dark Ale ja hinnang 3,25 punkti

Tootjainfo: "Discover a taste of Lithuanian tradition in every sip of our Dark Ale. With caramel malts and hints of rye bread and molasses, it evokes the flavors of traditional bread kvass. At 5.9% ABV, it's a rich, satisfying brew that invites you to savor the essence of Eastern European heritage"

Keskmist kasvu purk, lihtne ja selgelt õllelik disain. Kollane vaht täidab üle poole klaasist, kuid on hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kaunilt ja kirkalt punane. Aroom - leebelt hapukas, leivane ja röstine.

Esmamekk on keskmisest suti raskema kehaga ja hapukas-magus ning kõrvetatud suhkrune. Keskamaitse - röstleib ja kohviküpsis. Lõppmaitse - nelgiga tuunitud röstitud leivast tehtud kali, milles hakkab aimduma alkohol. Järelmekk - alkoholine, hapu, vürtsikas-mõrkjas

Keskmisest tiba raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, hapukas-magusakas-hapukas-mõrjas-hapukas-vürtsika buketiga OK taseme rüübe. Leivakalja taoline jook, milles alkohol oma mitte muljetavaldava objektiivse kanguse foonil subjektiivselt liiga teravalt tunda
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, July 19, 2024

Kroonpruul - Silent Enigma

Silent Enigma (Kroonpruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 9,0 %vol.

Tootjainfo: "Fake BA Flavoured Stout
Pruulimisel on kasutatud odra-, kaera-, karamelli-, šokolaadi- ja suitstutatud nisulinnaseid. Lisatud Sorachi Ace ja Chinook humalaid, ingveri- ja kohvipulbrit, mett ning URFA** tšillit. Kaks kuud laagerdatud rummis leotatud röstitud tammelaastude. Pruulitud augustis 2023
IBU 150"

Väike pudel, kontrastselt pilvine kujundus. Pruun vaht täidab pool klaasist ja püsib kreemiselt-tihedalt. Õlle värvus - tumerajupunane. Aroomis on suits ja tolmune-metalne-kuiv tammelaastu vundament, millel püsib hõre rummine suhkruroog

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-kange-aloholine-metalline. Keskmaitse - röstitud linnased, röstitud tammelaastd, röstitud roostes pang. Lõppmaitse - karamelline, kuivatatud pihlakad, kõrbenud rosinad, muskaatpähkel ja tolmune ingver. Järelmekk - kuivatatud maasikad, krõbetolmkuivaks muutunud tšillikaun, kõrbenud nelginupsud.

ÜLEVÕLLIKAS. Tammelaast, ingver ja tšilli - kõik need kolm annavad kuiva tolmuse lõhna ja maitse, nüüd on nad kõik kolm siin kumuleerunud ja lasknud sellevõrra alkoholil rohkem esile tulla ku 9% seda vääriks. Tasakaalustuseks oleks pidanud olema tublisti rohkem mingeid suhkruid, praegusel kujul on tulemus friiklusse kalduv
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Garage - Köauau

Köauau (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - New Zealand" ja hinnang 4,05 punkti

Tootjainfo: "Stop 3 on the Garage Hop tour is New Zealand. So many of the most sought after and interesting hop varieties have come from Zealand and we believe the hype is justified. Featuring Nelson Sauvin, Rakau and Motueka, this IPA will show you exactly why. This one has that unmistakable Nelson Sauvin contribution of a heady, dank blend of gooseberries and Sauv Blanc wine meshed with all that beautiful zesty lime and apricot that Motueka and Rakau bring. This is one moreish IPA that we want to be drinking all summer"

Keskmist kasvu purk, plastiliinine-tekstipõhine kujundus. Erkvalge vaht täidab pool klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - plödiselt kollane. Aroom - selle tikripõõsa alla on kass käinud. Tõsi küll, eile. Enne vihma. Aga on käinud.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mehune-magusakas-mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas, korraliku humalahammustusega, tikrikompotine ja kuldse kiivi nurgakesega. Lõppmaitse - mõru-krobeline ja samas virskiku-mehu-magusane, torklev ja pusklev oma humalakipitusega. Järelmekk - sipelgapesana keelel kihav ning mõrumagus.

MEGA. Maruvärske, kange humalakihelusega mehuIPA. Oma intensiivsuselt läheneb ülevõllisusele, kuid samas IPA'lasele ülimalt ahvatlev
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Veinimäe - Humal

Humal (Veinimäe, Eesti) pdl 0,33 l. Alc 5,6 %vol. Ratebeer ütleb: "Also Known As Veinimäe IPC Indian Pale Cider", mille stiilimääratlus: "Apple Cider - Hopped / Malted / Graf", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Cider - Herbed / Spiced / Hopped" ja hinnang 3,59 punkti.

Tootjainfo: „Citra humalatega kahekordselt kuivhumaldatud: esimene kord aktiivse fermenteerimise alguses ja teine kord vahetult enne villimist. Lõpptulemuseks on eriti värskendav, mõnusalt kuiv, kuldne siider"

Väike lihtne pudel, lihtsapoolne, kuid efektne ja meeldejääv sildikujundus. Vahtu purtsab alguses pudelist päris hooga, kuid klaasis pole see kuigi püsi. Joogi värvus - hämuselt kollane. Aroom - puhas ja klaar õunalõhn, ehk on väääikese sellerise-rohuse kõrvaltooniga.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna konkreetselt hapu. Keskmaitse - magusakas-hapu ja kuiv. Lõppmaitse - veel kuivem, keelt parkiv, nüüdseks Citrale omase kerge ammoniaagise kõrvaltooniga. Järelmekk - kuiv, mõrkjas, aroonialik, hapu ja väga-väga värskendav.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja tulikuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga VÄGA Hea taseme rüübe. Karge ja kuiv siider, millele humala-aspekti külgemõtlemiseks tuleks kõrvu prooida sama asja ilma humaldamata versiooniga
---
ei ole saada Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, July 18, 2024

Garage - Clapsticks

Clapsticks (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Other" ja hinnang 3,88 punkti

Tootjainfo: "Stop 2 on the Garage Hop Tour is Australia. This 7% IPA is stacked high with a pair of Australia's darling hops; Enigma and Vic Secret. Two hops that have very distinguihable characteristics when used seaparately and combined here they create something very interesting. Bright upfront notes of white wine, pineapple and rasberry lead into a soft pine and melon undertones. This soft hazy IPA is as complex as it is enjoyable. "

Keskmist kasu purk, minimaal-plastiliinine kujundus. Valge aht täidab ligi pool klaasist ja püsib vägagi kaua. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom - oiiiiii, okasmelon? Kuusevirsik? Kampol ja karamell!

Esmamekk on raskepoolsekehaga ja tihkelt mõru-magus. Keskmaitse - vaigune, puidune, veidi agressiine, mineraalne. Lõppmaitse - taevasteabmiks, aga pähe tuleb võrdluse mineraalse mootoriõliga, millesse on segatud seedrimännimahla :) Järelmekk - vürtsikas, torkiv, taaskord kampol, mineraalne, kuivapoolne, rõske, häiriv, tore, õline.

Friigikas. Nunnult ja häirivalt teistsugune. Tore kraam, mida maitseteadlikuma kamraadiga jagada ja küsivalt otsa vaadata - nohh, mis arvad? IPA'na väga veenev, lisaks rõõmsalt ja huvitavalt tähelepanurööviv
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Pinta / Rivington - Hazy Discovery Rivington

Hazy Discovery Rivington (Pinta / Third Moon, Poola / Kanada) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,93 punkti

Toojainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! Thanks to cooperation with Rivington Brewing Co. we had the opportunity to hear about the charms of the British countryside and brew Hazy IPA, dominated by Citra®, Sabro® and Riwaka™ hops. Bitterness fans will not be disappointed"

Keskmist kasu purk, sildil Rivingtoni maamkärk. Erkvalge sõrmepaksune vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. Aroom - urinaarium, kookos ja greip.

Esmamekk on keskmise kehaga ja tsitruseliselt hapukas. Keskmaitse - magus-mõrkjas, kookosepiima ja greibimahla segune. Lõppmaitse - vürtsikas, karge, sädelev ja veidi happeline. Järelmekk - mahlane, laimine ja kookoseline, karge ja humalahammustuega kõditav.

Keskmisest ehk nõganõga raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja siidise paletiga, hapukas-magusakas-mõrkjas-vürtsikas-hapu-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Värske ja karge, humalahammutusega ülilihtsalt joodav mahlane IPA. No nunnu noh
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Averbode - Extra

Extra (Huyghe, Belgia) prk 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Belgian Ale - Pale / Golden / Single" ja hinnang 41 punkti. Untappd liigimääratlus: "Belgian Enkel / Patersbier" ja hinnang 3,28 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "Averbode Extra is a blond, high-fermentation multigrain beer that gets its typical aroma of herbs and green apple through the use of the unique Averbode yeast. The dry-hopping provides the characteristic touch of florality and fine hops. The taste is fresh, appropriately hoppy with a light body that results in a soft and thirst-quenching beer"

Väike lihtne pudel, üsna minimaalne, kuid soliidne kujundus. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist, kuid tõtleb kaduma. Õlle värvus - vähese uduvinega kollane. Aroom väga malbeke, kuid selgelt belgiapärane.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja ootamatult mõrkjas. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas ja kuivapoolne. Lõppmaitse - belgialik vürtsikas õhetus, kerge puuviljasus. Järelmekk - hapukas-mõrkjas ja veidi virsikune.

Keskmisest kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsika-maguskas-mõrkjas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe, omamoodi üllataja oma kerguse, mõrkjuse ja värskusega - tavapärastest belglastest tublisti erinev, kuid siiski ka tuttavliku pärmijäljega
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Tuesday, July 16, 2024

Pinta / Third Moon - Hazy Discovery Milton

Hazy Discovery Milton (Pinta / Third Moon, Poola / Kanada) prk 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,98 punkti

Toojainfo: "Welcome to our hoppy travel agency! Our next cooperation took us to the neighborhood of Niagara Falls and the Canadian city of Milton, where Third Moon Brewing Co. operates. Brewing our Hazy IPA, we did not skimp on Nelson Sauvin™, Citra® and Motueka™ hops"

Keskmist kasu purk, sildil nimeandeva linna kõrval olev Niagara kosk. Valge vaht täidab ligi poole klaasist, kuid on kiirelt kaduv, ehkki kenasti klaasiseintele haakuv. Õlle värvus - plödiselt kollane. Aroom on huvitavalt veidi värnitsat meenutav, aga seda koos võimsa apelsinise/mandariinise dominandiga.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja intensiivselt-tsitruseliselt magus-hapu-mõrkjas. Keskmaitse - mandarinid, värnits, seedripuu. Lõppmaitse - sipelgaliselt torkiv humalavärskus koos mõrumandarinide ja veriapelsinidega. Järelmekk - viinamarjade, tikrite ja kumkvaatide ristsõlmpunktis küpsenud marumõnustsitruseline

MEGA. Need mudru-IPA'd võivad mõnikord ikka nii tsitruselised olla, et nende mehune pool on isegi armas ja asjakohane. Seda tahaks kohe hästimitu klaasitäit
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Garage - One Bright Ember

One Bright Ember (Garage, Hispaania) prk 0,44 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb "IPA - Other" ja hinnang 3,85 punkti

Tootjainfo: "If you like pale, milky IPAs that are fruity as hell and don't suffer from a shortage of dank, you've come to the right place. This IPA is packing Citra, Galaxy, Strata and Columbus. Notes of peach rings, grapefruit, pineapple and dank kush to the fore. The vessel for this flavour bomb is a very oat heavy, milky liquid that is as silky as they come. It's what we like drinking around here and you should too!"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus ilmselt narkouimane. Valge vaht täidab pool klaasi, kuid hõreneb ja kaob, ehkki jääb lõtvade rantidena klaasiseinale. Õlle värus - piimjalt kollane. Aroom on vägamagusalt puuviljane, meenutades kõige rohkem ehk poolnätskeid viigimarju.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magusakas. Keskmaitse - siidine, kreemikas ja mõrkjas-hapult greibine ning viinamarjane. Lõppmaitse - korraliku humalahammustusega vürtsikas-mõru, samas pehme kookoselise fooniga. Järelmekk - kuivapoolne, magusakas-mõru, tsibake isegi kribeleva krõbeda kirbe servakesega

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-magusakas-hapu-mõru-vürtsikas-hapu-mõru-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Kas selles kaera-IPA's nüüd kaer just mängu muudab, aga väga meeldivalt värske ja siidine ja libisev kraam igatahes
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Kosmose - Adjöö

Adjöö (Kosmose, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,3 %vol

Tootjainfo: "Raspberry & vanilla sour
Odra, nisu, humalate, vaarikate ja vanilliga pruulitud hapu õlu"

Väike lihtne pudel, politseiline sildikujundus. Roosa vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib üsna kenasti, haakudes isegi klaasiseintele. Õlle värvus - uduselt helepunane. Aroom - hapukas, keefirine ja vaarikane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja surisevalt vaarikahapu. Keskmaitse muutub kohupiimasemaks ja suti magusamaks. Lõppmaitse - kuivapoolne, vaarikaseemnete mõrkja ja parkiva noodiga. Järelmekk - mahlane ja kuiv ühekorraga, mõnusalt hapu ja värskendav

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-hapu-mõrkjas-hapu buketiga ÜBERtaseme rüübe. Hapu osas - vägagi veenev. Vaarikas - vägagi olemas. Vanilje jääb kuhugi varju, aga ega vaarika vastu väga ei saakski
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, July 15, 2024

Nöösker - Ingvar

Ingvar (Nöösker, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Mead" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Mead - Session / Short" ja hinnang 3,63 punkti

Tootjainfo: "Mõdu ingveri ja sidruniga
Kujutle Ingvarit kui oma vaimukat sõpra, sellist, kes ilmub kohale oma värskendava säraga. Ingver ja sidrun põues. Selline see mõdu ongi, kihisev vestlus sellise tüübiga."

Väike purk, kalberoheline kujundus. Vähene vahukiht kaob hetkega. Joogi värvus - kirkalt kalbe. Aroomis kipub ingver veidi tolmuselt domineerima, kuid ka mõdu enda hapukas foon on selle taga tuntav.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja sirtsuvalt-säutsuvalt hapu. Keskmaitse - kuiv, hapu, vürtsikas, mõrkjas ja silmi vidutav. Lõppmaitse - sidrunikoore aromaatsed-eeterlikud õlid sobivad oivaliselt ingveri tolmuse sooja torkivuse juurde. Järelmekk - kuiv, mõrkjas-magus, eelkõige mõistagi hapu ... ja siiiiiiis hakkab ennast vaikselt üles ehitama ingverisoojuse väravatornike, mis tõstab süveneva kuivuse lipu selle kentsaka kindluse kohale.

Friigikas-ülevõllikas-maitsepommikas. Raudselt ja sertifitseerimatult tervislik! Sest no mesi, ingver ja sidrun! Aga oi ei maksa minna seda torkima esmatutvuseks mõduga, sest see on üks äge-tore-lahe-väärakas tuletis. Pai pruulmeister, tee nüüd oma püsivalikusse üks lihtmõdu kah, et oleks mida näidata õppevahendina kõigi nende muude toredate nipstükkide kõrvale, onju-eksju!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Pinta - Hop Shop: Levels

Hop Shop: Levels (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,2 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 75 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,76 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke kaudu): "A hazy, semi-dry and bitter beer – India Pale Ale, which you will appreciate on many levels"

Keskmist kasvu pudel, disko-ajastu kujundus. Erkvalge aht täidab alla poole klaasist, olles küll hõredapoolne, ent püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - meeldivalt ja jõuliselt mangolik.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magusakas-mõru. Keskmaitse - mõru jätkab veenvalt-vaiguselt-IPA'likul tasemel, sinna taha liitub puuiljast hapumat poolt. Lõppmaitse - mõru-vürtsikas, vaigune ja puidune. Järelmekk - karamelline, mõrkjas-magus ja muheda humalahammustusega

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magusakas-mõru-hapukas-mõru-vürtsikas-magusakas-mõru buketiga ÜBERTASANDI rüübe. Ehkki stiili mõttes on lugu veidi metsas - NEIPA asemel westkõuster - on see üks ilus ja tore mets!
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Kosmose - El Regreso

El Regreso (Kosmose, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,1 %vol

Tootjainfo: "Mexican lager
Odra, maisi ja humalatega pruulitud õlu"

Väike lihtne pudel, kaktuseline sildikujundus :) Erkvalge vaht täidab ligi pool klaasist, kuid kaob kiirelt hõredusse. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on magusapoolne, kuid huvitavalt vürtsikas ja kergelt tubakane - huvitav mis humalad siin mängus on? Ehk võiks teinekord neid sildile välja kirjutada?

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-hapukas, kusjuures jällegi tuleb esilesee vürtsikas-tubakane pool, mida miskipärast aju seob kirsilehtedega. Lõppmaitse muutub korraga nii magusaks, et meenutab mõnda kunstlikku magustajat, kuid õnneks see imal-läila nüanss ei ole kestev. Järelmekk - nahkne, magus-vürtsikas, kummaline

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-MAGUSA buketiga kentsakas rüübe. Maisi iseloomulik maitse on deformeerunud või peitunud kummalise nimetu vürtsikas-läila osise taha, mis paneb küll huvituma, aga mitte väga nautima
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, July 13, 2024

Põhjala / Garage - Spikes

Spikes (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus "IPA - American", hinnang 3,68 punkti

Tootjainfo: "A modern West Coast IPA loaded with Nelson Sauvin, Citra and HBC 522 hops. Made in collaboration with our friends from Garage Beer Co."

Keskmist kasvu purk, kujunduses lilla 50 varjundit. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aoom on meeldivalt, ent leebelt küpsete nektariinide ja viinamarjade meenutusega

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas, õige kergelt keeleotsa näksiv. Keskmaitse - magus-mõru, veidi puidune ja veidi karamelline. Lõppmaitse - magus-hapukas, üleküpsenud nektariinide taaskordse jäljega. Järelmekk aga lööb lopsakalt mõruvürtsikalt õitsema, tuletades meelde, et tegu on siiski värse humalatükiga, mille puhul väike hammustus on suisa kohustuslik

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, hapukas-mõrkjas-magus-mõru-magus-hapukas-mõru-vürtsika buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Hillitsetud westkõuster, mis on tavapärasest puuviljasema käekirjaga
---
saada Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Pinta - Hop Shop: Score

Hop Shop: Score (Pinta, Poola) pdl 0,5 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 59 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - Cold" ja hinnang 3,82 punkti.

Tootjainfo: "If you like the crisp character of a Pilsner and the hoppy notes of an IPA, this beer will definitely win points with you."

Keskmist kasu pudel, disko-ajastu kujundus. Erkvalge sõrmepaksune vaht on hõre ja püsitu. Õlle värvus - kirkalt püsitu. Aroom on munane, laagerõllele mõnikord omaselt väävlilõhnane, kuid ka mõnusa humalamõrkjusega.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapu-mõrkjas. Keskmaitse - vaiguselt hapu ja tsitruseline. Lõppmaitse - laimine, greibine ja kuivapoolne. Järelmekk - kuiv, krõps, mahlane ja väga virgutav

Keskmisest suti raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapu-magusakas-hapu-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Kindlasti parim ja maitseküllaseim külm IPA, mida ana Gambrinus seni saanud, sestap olgu ta Megaks ülendatud
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Poppels - Juicy Mango Sour

Juicy Mango Sour (Poppels, Rootsi) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Huvitaval kombel ei leia selle õlle kohta ei ratebeeri, ei untappd, ei tootja enda lehel mingit infot

Väike purk, tehnilisevõitu kujundus. Kollakas vaht täidab pool klaasist, kuid kaob kiirelt ja jäägitult. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on on magushapult mangone, no aga väga tahaks siia ka passioonvilja külge õmmelda.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu-magusakas. Keskmaitse muutub mehusemaks, magusamaks, veidi isegi läägeks. Lõppmaitses hakkab esile tulema ka humalamõrkjust ja maitse üldpilt liigub tagasi tasakaalu poole. Järelmekk aga hüppab huvitavalt kuivaks, meenutades päris ehedalt pooltoore mango söömisel tekkivat kootavat efekti keelepäral.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-mõru-magus-hapuka buketiga ÜBERtaseme rüübe, puuviljalises võtmes veidi liigagi intensiivne.
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Friday, July 12, 2024

Põhjala - Dreamy Eyes

Dreamy Eyes (Põhjala, Eesti) prk 0,44 l. alc 6,7 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd liigimääratlus "IPA - New England / Hazy", hinnang 3,79 punkti

Tootjainfo: "A juicy IPA loaded with HBC 1019, Nelson Sauvin and Galaxy hops. Made in collaboration with Barth Haas X and Tripping Animals Brewing Co"

Keskmist kasvu purk, päikeseloojanguline kujundus - midagi kiiduäärselt meeldejäävat koja tihti sogases sildikujunduses. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib väga-väga tihkelt ja korralikult.Õlle värvus - pea kirkalt, kuid samas tuhmilt tumekollane. Aroom - vaigune, urinaarium ja kadakamarjad, kummalisel kombel meenub see lõhn, kui raudkirka või kangiga oled vastu maakivi põrutanud.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja tugevalt mõrkjas-magus. Keskmaitse - vaik, kadakas, kanarbik, teeleht, võilillevein ja raudne joogikruus täis kasemahla. Lõppmaitse - hmmmmm ... raudses umris puruks mudjutud kadakamarjad koos pihlaka ja kibuvitsaga? Järelmekk - suisa DIPA'selt mõjuva intensiivsusega mõrumagus, tajutav kangus kõvasti kõrgem reaalsus ... kuid seda mitte alokohoolses, vaid maitsevõimsuse mõttes!

MEGA! Rajumegahea IPA, mis astub sabale paljudele DIPA'dele. Korralik värske ja meelirõõmustav AIPA, mis keerab humalasõbra kõrvad mõnuga rulli ja paneb tellima teistki klaasitäit!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Huyghe - Paranoia

Paranoia (Huyghe, Belgia) prk 0,33 l. alc 5,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Belgian / Saison" ja hinnang 36 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,35 punkti.

Tootjainfo: "Strange how paranoia can creep into reality. Everyone gets paranoid sometimes, right? A hippo will surely help. Dance with abandon, sing for everyone to hear. Share a hippo with your brother, and always bring another. Hippos travel together, right? Masterfully brewed in beautiful Melle, Belgium, at the Huyghe Family Brewery. Paranoia is a 5.6% ABV Hazy IPA brewed with love and heaps of hops! Citra, Mosaic, Cascade, Centennial, and Polaris Hops combine to create an ale with bright tropical fruit flavors and a satisfying hint of bitterness. The flavorful 40 IBU brew blends on your tastebuds in a curiously refreshing way. Find the hippo."

Tuleb välja, et olen sama õlle purgiversiooni kolm aastat tagasi proovinud, kuid eks siis teeb põgusa võrdluse.

Väike lihtne pudel, sildikujundus samasugune kui oli purgil. Valge vaht täidab pool klaasist, kuid on hõre ja mitte suurem asi püsija. Õlle värvus - vähese hämuga kollane. Aroom on tunduvalt intensiivsem kui purgiversioonil ja tugevalt belgialikum, isegi saisoni meenutav.

Maitsepilt on laias laastus sama kui oli toona, kuid mõru/IPA'ne pool on palju intensiivsemalt tajutav,

Kas on nüüd asi praeguse versiooni värskuses, kuid igatahes on praegune emotsioon parem, jõulisem ja ehedam. Belgia IPA - see on lahe omamoodi nurgake IPA'de maailmas (kehalt kergem ja maitse puuviljasem/belgialikum), mis väärib proovimist ja avastamist!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Sheppy’s - Cider with Elderflower

Cider with Elderflower (Sheppy's, UK) pdl 0,5 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Apple Cider" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Cider - Traditional / Apfelwein" ja hinnang 3,56 punkti

Tootjainfo: "Sheppy's cider with elderflower is a fabulous combination of a light dessert apple and a fragrant elderflower infusion - the perfect cider for a summer's afternoon"

Keskmist kasvu pudel, heledates toonides kujundus. Vähene erkalge vaht kaob momentselt. Joogi värvus - kirkalt valkjaskollane. Aroom ülileebeke, kergõunane ja leedripuu mõrkjat vaigusust võib ka veidi aimata.

Esmamekk on kerge kehaga ja magus-hapu. Keskmaitse - veidi mõrkjam ja puidusem. Lõppmaitse muutub meeldivalt kuivaks ja hapum pool võtab võimust. Järelmekk - kuiv, keelekülgi mõnusalt parkiv, ehkki magus foon jääb püsima koos vähese eeterlikkusega.

Kerge kehaga, kuiva paletiga, magus-hapu-mõrkjas-hapu-magusa buketiga HEA taseme rüübe. Kuivapoolne ja tasakaalus õunasiider on kena asi küll, aga leedripuu element jääb siin pisut liiga tagashoidlikuks, et kuidagi eriliselt esile tuua
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, July 11, 2024

Reservoir Dogs - Grim Reaper

Grim Reaper (Reservoir Dogs, Sloveenia) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 90 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,69 punkti

Tootjainfo: "Abandon all hope, here comes the bitter end. Grim Reaper is here to take over your soul with a bomb of true hops. This simple malt base is profoundly bitter, yet balanced with a gentle aroma of tropical fruit, citruses and conifers. IPA at its best!
IBU 65"

Keskmist kasvu purk, apokalüptiline kujundus. Kreemikat karva vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua, haakudes tihedalt ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom - linnaseline ja karamelline, huvitaval kombel sedamoodi suitsune nagu on miilav õlekuhil ... millele on kustutuskatseks veidi kustud :D

Esmamekk on keskmisest tiba raskema kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõru, puidune ja heinane. Lõppmaitse muutub hapukamaks, veidi metsõuna/siidriõuna meenutusega. Järelmekk - mõru-magus, puidune, ürdine, pärnaõiene ja saialillene. jaaaa siis tuleb korralik humalaõhetus, mis tõstab senise tagashihoidliku elamuse veidi kõrgemale.

Keskmisest raskemaks muutuva kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-mõru-hapukas-magus-mõru-vürtsika buketiga HEA taseme rüübe. Jah, IPAna kuhugi lääneranniku kanti liikuv ning kena humalajäljega küll, kuid värskust ja kirkust jääb siit vajaka.
---
pisut saadaval
---
pilt isetehtud

Reservoir Dogs - Hazy Sister

Hazy Sister (Reservoir Dogs, Sloveenia) prk 0,44 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 83 punkti- Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,73 punkti

Tootjainfo: "Guess what! Sour sister has another sister: Hazy sister. We used the same ingredients as in our sour NEIPA, without the sour part. Hazy Sister is a juicy, fruity NEIPA with a little haze. Extremely drinkable!"

Keskmist kasvu purk, arusaamatu-udune kujundus. Valge vaht täidab 4/5 klaasist, kuid hõreneb ja koab kiirelt. Õlle värvus - plödiselt kollane. Aroomis on kena humalahammustust koos meeldiva mahlase pehmusega.

Esmamekk on keskmisest raskema ja veidi mehuse kehaga ning magus-mõrkjas. Keskmaitse - pirnikompott laimikoorega. Lõppmaitse - kõrvitsamehu, lahjendatud pomelo ja veriapelsini mahlaga. Järelmekk - kena-kuri humalake koos mahe-leebe mangogreibiga. Muahhh!

MEGA. Ehkki see õlu näeb välja ropp, on ta kauni värske kareda kuivapoolse humalahammustuse ja pehme mahlasuse tippristand!
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Reservoir Dogs - CruX

CruX (Reservoir Dogs, Sloveenia) prk 0,44 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 86 punkti. Untappd liigimääratlus: "Sour - Fruited Gose" ja hinnang 3,73 punkti

Tootjainfo: "We complemented our gose beer with large quantities of mango and passion fruit. The result is a tropical fruit bomb. We called it Crux – the southern cross. It will lead us on our journey to the tropics.
IBU 18"

Keskmist kasvu purk, arusaamatu kujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom - leebelt, aga mõnusalt passionviljaselt mahlane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja hapu ning magusakas. Keskmaitse - passionvilja hapu ja sutike soolast sobivad omavahel superhästi. Lõppmaitse muutub kuivemaks ja mõrkjamaks, pisut metalliseks. Järelmekk - soolakas-metallikas ning samas mahlaselt turgutav.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-magusakas-soolakas-mõru-hapukas-soolaka buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Täiesti veenev gosena, täiesti äratuntav passionvilja kasutamine, kuid lubatud mango kukub kuhugi põrandalaudade vahelt läbi ning veereb tabamatuna minema, muidu kiidaks kraad kõvemini.
---
suti saadaval
---
pilt isetehtud

Monday, July 8, 2024

Reservoir Dogs - Starvation

Starvation (Reservoir Dogs, Sloveenia) prk 0,44 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Black / Brown / Cascadian Dark" ja hinnang 98 punkti!! Untappd liigimääratlus: "IPA - Black / Cascadian Dark Ale" ja hinnang 3,68 punkti

Tootjainfo: "Here comes the dark beast: as black as a porter, as aromatic as a royal IPA. Starvationis a dark beer with the aroma of citruses, tropical fruit and conifers, with just a hint of roasted coffee and chocolate. It explodes with taste once it hits your mouth. Complex, yet balanced
IBU 65"

Keskmist kasvu purk, apokalüptiline kujundus. Pruunakas vaht täidab 2/3 klaasist, kuid on hõre ja pool-püsiv. Õlle värvus - kirkalt sünkmustjaspunane. Aroom - vaigu ja šokolaadi meelikõditav segu.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõru-magusakas, röstine ja samas siidine. Keskmaitse - kõrbenud leib, üleröstitud kohvitolm ja kakaokõrvetis. Lõppmaitse - röstihapu ja humalamõru, kuivatatudsidrunikoor ja tume šokolaad. Järelmekk - stritsliseljarosinad, vana männivaik, raudrohi ja mõruoblikad.

Keskmisest veidi raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, mõru-magusakas-mõru-hapukas-mõru-vürtsikas-hapukas-mõrkja buketiga ÜBERTASEME RÜÜBE. Mustade IPA'de harvaesindatud tõust, väga veenvalt röstine, veidi vähem veenvalt IPA'ne
---
veidi saadavalt
---
pilt isetehtud

Reservoir Dogs - Crazy Sister

Crazy Sister (Reservoir Dogs, Sloveenia) prk 0,44 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 83 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - New England / Hazy" ja hinnang 3,78 punkti

Tootjainfo: "Never two without three! Let us introduce you our third sister- Crazy Sister. 
A crazy hoppy and juicy NEIPA with a Wolf soul, Enjoy!
IBU 20"

Keskmist kasvu purk, arusaamatu kujundus. Kreemika varjundiga vaht täidab pool klaasist, kuid on hõredavõitu. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroom - muljetavaldavalt jõuline segu apelsinist ja urinaariumist

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse - magus-mõrkjas-hapukas, humalahammustusega ja mahlane. Lõppmaitse - magus-mahlane, mõru-hammustav ja vägagi IPA'ne. Järelmekk - hapukas, greibine-pomelone-mangone

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. NEIPA igas parameetris: hägune, mahlane, humalane. Aga vata meelde kah kuidagi ei jää
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Reservoir Dogs - Lone Wolf

Lone Wolf (Reservoir Dogs, Sloveenia) prk 0,44 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 86 punkti. Untappd liigimääratlus: "IPA - American" ja hinnang 3,63 punkti

Tootjainfo: "As the strong, fearless master of the wilderness, the lone wolf can be your best friend.Lone Wolf is the herald of the new wave of Slovenian hops production. We have used the Styrian Wolf hops exclusively and the result is a balanced beer with a distinct taste and the aroma of ripe tropical fruit, melon, conifers and citruses.
IBU 68"

Keskmist kasvu purk, süngekiskjalik kujundus. Kollaka varjundiga vaht täidab poole klaasist, kuid on hõre ja mitte kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on õrnake, aga meeldivalt värske-vaigune.

Esmamekk on keskmise kehaga ja üsna naksakalt mõru-magusakas. Keskmaitse - mõru, rauane, kuivapoolne ja hapukas. Lõppmaitse - kuiv, kare, rabaveene, mõru-raspeldav. Järelmekk - pajukoor, saialill, värske noor kuusevaik koos mõnusa vürtsika päikese ja arvestatava humalaküünejäljega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõru-magusakas-mõru-hapukas-vürtsikas-mõru buketiga ÜBERTASEME rüübe. Meeldiv kombinatsioon, kus on õnnestunud ühildada väga-kergelt-joodavus koos üsna võimsa humalakriipega.
---
veidi saadaval
---
pilt isetehtud

Saturday, July 6, 2024

Omnipollo - Pleroma Blueberry Banana Marshmallow Creme Brulee Sour

Pleroma Blueberry Banana Marshmallow Creme Brulee Sour (Omnipollo, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd stiilimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 3,78 punkti.

Tootjainfo: "Our latest in the Pleroma series is inspired by deep norhtern forests and tropical jungles, where juicy blueberries and smooth bananas meet."

Väike purk, Pleroma seeriale omane kujundus. Roosa vaht täidab üle poole klaasi ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - uduselt tumepunane.

Aroom - no klassikaline Omnipollo, mäekõrgune essents, sest muul moel NII SUURT mustikat ei kasvata! Mustikas vaniljesuhkru koorikus!

Esmamekk on keskmisest nõka raskema kehaga ja intensiivselt hapu-mustikane. Keskmaitse - vanilje-mõru, mustika-ekstraktine, viinamarjane ja punasõstrane. Lõppmaitse - banaanileib vaniljekreemi ja mustikaarmelaadiga. Järelmekk - nelgikuiv, mustikaseemnemõru, võstramarmelaadihapu, kuivatatud banaani magus.

TEISTKORD-ÜLEVÕLLIKAS, MÄGIMUSTIKA MARMELAADIKAS, EKSTRAKTIKAS. Urjuhhhhhh
---
saadval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Europhoria

Europhoria (To Øl). pdl 0,44 l. alc 5,6% Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy (NEIPA)" ja hinnang 62 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,6 punkti

Tootjainfo: "Discover Europhoria, an exceptional medium-bodied IPA, skillfully brewed with a blend of unconventional aromatic German hops. Its appearance is a captivating dark yellow with a heavy haze, crowned by white foam, releasing aromas of fresh-cut grass, stone fruit, and a hint of citrus. The taste is a delightful balance of subtle sweetness and noticeable bitterness, wrapped in a medium body with moderate carbonation. Europhoria is not just a beer, it's a masterful fusion of traditional brewing and modern flavors, perfect for those who savor complexity and craftsmanship in their glass."

Keskmist kasvu purk, tekstipõhine kujundus. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja on üsna püsiv, haakudes kenasti ka klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on mõnusalt ja värskelt kastemärje heinamaa taoline, kus lõhnab angervaks ja pooleksmurtud putkevars.

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - mõru, veidi vaigune, tugevamalt puidune ja tiba ka metalne, astelpaju, kibuvitsa ja mõrumaasika segune. Lõppmaitse läheb nõka-nõka magusmasse serva, kuid ainult poole pomelo jagu. Järelmekk - kuiv, greibine, apelsinikooreõline ja seedermännine ... õrna kamprise servakega

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerund ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõru-hapukas-magusakas-mõru-vürtsika buketiga Übertasandi rüübe. Hea sisendtasandi IPA, mis ei peluta nõrgakeelelisi isendeid, heas tasakaalus ja ideaalselt värskendav humalaneste. Emotsiooni mõttes meenutab algset Punk IPA't.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

To Øl - Terrasse Bajer Peach Iced Tea Pale Ale

Terrasse Bajer Peach Iced Tea Pale Ale (To Øl). pdl 0,44 l. alc 5,0% Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Flavored" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Other" ja 3,17 punkti

Tootjainfo: "Two of the most refreshing beverages collide to make a sunny haven of stone fruit hops and peach iced tea for you to cool down with. Containing peach puree, bergamot, black tea, and a touch of thyme, as well as a hop blend of ekuanot, Idaho Gem, and simcoe. This is a Malt Stars beer designed by Mikkel Rasmussen on our sales team."

Keskmist kasvu purk, tekstipõhine kujundus. Valge vaht täidab pool klaasist, kuid on hõre ja püsitu. Õlle värvus - mudruselt kollane.

Aroom - oi see on lahe! Bergamotiõli täiesti olemas! Virsiku jäätee - kah olemas. Värskus, kargus, eeterlikkus - kõik olemas!

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - mõrupool veidi tugevneb, kuid täieneb apelsinise mahlase hapukusega. Lõppmaitse - hapukas-vürtsikas, karge ja tüümiani jahedusega. Järelmekk - kuivapoolne ja mahlane, kerge ja värskendav

Kergepoolse kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-magusakas-mõrkjas-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-hapuka buketiga VÄGA HEA tasee rüübe! Juba ainuüksi idee eest tuleb kõvasti kiita ning mõnusa kerge suvjoogina on see kraam enam kui bueno!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Porgandi kasutamise juhend. Või - kuidas maitsta õlut nii, et see ühtlasi ka meelde jääks.

Normaalsed inimesed joovad õlut nagu igat teist tehnilist vedelikku, mis täidab ära oma funktsiooni. Nad ei vaeva ennast kuidagi tarvitatud kraami kirjeldamisega ega meeldejätmisega, mitte rohkem kui skaalal: „täitsa OK kraam, seda võib teinekordki võtta“ kuni „ilge jura, ei enam kunagi!“. Ja see on normaalne. Nende inimeste huvid ja pädevused on kuskil mujal, nt jalgpallis või kleidilõigetes või keevitamises või mälumängus ... millesiganes. Söök ja jook on vaid osa paratamatusest, mida tuleb manustada, ja parem oleks, kui see tarbitav kraam otseselt vastu ei hakkaks.

Kuid siis on veel ka teisi normaalsusi. Mh ka neid inimesi, kelle jaoks maitse-elamused on olulised ja/või vähemalt huvitavad. Vahest koguni kõneväärsed, nii et nendest omavahel vestelda stiilis: „oi aga kas sa seda oled proovinud?“

Eriti kitsas niši-normaalsus on õllest tulenevate maitse-elamuste maailm. See normaalsus pole parem ega halvem kui teine, pigem selline lahe omaette nurgake. Umbes samasugune nagu inimesed, kes omavahel silmade särades arutavad ristpistes tikkimise uute võtete või siis ratsaspordi varustuse detailide üle.

Nii et edasine on „lühhike öppetus“ või paar praktilist näpunäidet neile, kes soovivad nina sellesse veidi friigilikku nišimaailma pista:

- temperatuur: ei ole ühte ja õiget kraadi, mille juures mingit jooki tarbida, kuid on rusikareegel - mida heledam-lahjam-lihtsam jook, seda paremini sobib jahedus. tumedad-rasked-täidlased-rikkalikud joogid lööbi liigse jahedusega lukku nii lõhna kui maitse osas.

soovitus: võrdle ja leia ise enda jaoks toimiv temperatuur. Selleks võta üks õlu ja kalla korraga kahte klaasi - üks eelnevalt jahutatud ja teine eelnevalt soojendatud. Kalla mõlemasse lonksuke, lase temperatuuril toimida ja hakka neid võrdlevalt nuusutama ja tilkhaaval maitsma. See nina- ja keeltpidi kahes klaasis käimine võib alguse tunduda totakas, kuid annab sulle aimu, kuivõrd temperatuur muudab asja

- anum: ei ole ühte ja õiget soovitust klaasi osas, kuid on rusikareegel: kui tahad aru saada, mida tarbid, ära joo purgist või pudelist. Kalla alati välja mingisse klaasi, sest see laseb sul tunda aroomi. Ilma aroomi tundmiseta on meie maitsemeeled abitud umbes samamoodi nagu nohu ajal

soovitus: proovi kallata üks ja seesama jook erinevatesse pokaalidesse ja tabada, kas see muudab sinu jaoks lõhnataju. Minu jaoks on parim/toimivam midagi konjaki/punaveini/portveini klaaside sarnast, mis ülevalt koondub ja toob lõhnad nina juurde kokku

- tajumine/meeldejätmine: ei ole ühte ja kõigi jaoks samamoodi toimivat märksõnade süsteemi / hinnanguskaalat, kuid on rusikareegel: sõnasta oma emotsioone ja tee märkmeid. Kõige tulutum on juua klõmaki klaas tühjaks ja siis õlgu kehitades ühmata: "kärab küll". See lihtsalt ei jää meelde ja ei aita sind edasi

soovitus: pane kuhugi kirja õlle nimi ja paar märksõna. kasvõi "liiga magus", "iseloomutu", "jäle hapu". Mõne jaoks toimivad hoopis muud märksõnad, kasutades kirjeldamiseks värve, helisid või kasvõi automarke. Aga sel moel sul tekib mingi koordinaat-teljestik, millesse edaspidi uusi maitse-elamusi paigutada. Peale kõige muu - mälu on vilets abimees, mõnikord tahad isegi ju veenduda, et kas ma seda olen juba varem proovinud ja/või kas tasub uuesti katsetamist

- vaadihoidiste/maitseõllede spetsiifiline soovitus: proovi tabada, kas kirjapandud vaat ja/või lisandid (nt kaneel, rosinad vms) on sinu jaoks tajutavad. Mõnikord võib nt burboonivaat oma ümara vaniljemaitsega õlle suisa ära matta või siis mõni portvein metalse poolega ära tappa. Proovi, kas leiad üles lubatud tomati/muskaadi/kummeliõie vms

- reastamine: kui soovid õhtu jooksul proovida rohkem kui ühte õlut, reasta nad kanguse järgi. Juues alguses kangemaid / jõulisemaid maitseid, jäävad hiljem lahjemad ebaõiglaselt kahvatuks.

Lõpuks üks ning üldine soovitus: sõnasta oma tajusid. Kui veab, siis kamraadidega omavahel mingeid märksõnu pildudes ja tajusid võrreldes. Kuid üsna sama hästi toimib ka enda jaoks sõnastamine. Vastasel juhul kaob mälestus joogist sama kiirelt kui maitsejälg keelelt.

---

Soovitusi oleks kindlasti veel, aga sissejuhatuseks vast piisab. Huvilised küsivad lisa :)

---

Pilt laenatud siit.

Friday, July 5, 2024

Pühaste - Aetheria Cognac BA

Aetheria Cognac BA (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 13,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd liigimääratlus: "Stout - Imperial / Double" ja hinnang 4,16 punkti

Toojainfo: "Imperial stout aged in Cognac barrels"

Väike vahakaelaga pudel, hõbedane sildidisain. Sentimeetrine tumepruun vaht kaob mõne hetkega. Õlle värvus - nõkitsamehemust.

Aroom tuletab miskipärast esimese hooga meelde röstitud kastaneid ... et siis hetk hiljem endale otsaette koputada - ma pole ju kunagi röstitud kastaneid söönud :) Aga aju näed ei peta, täpselt sama sõnakujund tekib otsmiku ette ka järgmise ninatõmbe ajal.

Esmamekk on raske kehaga ja röstirammus ning alkohammus.

Keskmaitse - tamme metalne jalajälg, raudvitsad tünnis seespool. Magus, melassine. Rammuvägine

Lõppmaitse - soolane, vasene, kuivapoolne - niipalju kui lagritsakakaosiirup seda olla saab.

Järelmekk - soolane ja magus on oivakombo, soolašokolaad ja merekakao.

MEGATASEME RÜÜBE! Soolane element selles tumetökatis viib maitsetaju pilvepiirile.
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Omnipollo - Pleroma Dragon Fruit Crème Brûlée Sour

Pleroma Dragon Fruit Crème Brûlée Sour (Omnipollo, Rootsi) prk 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd stiilimääratlus: "Sour - Smoothie / Pastry" ja hinnang 3,78 punkti.

Tootjainfo: "AKA Church Pleroma"

Väike purk, kojale omane väänd-kujundus. Valge aht täidab kolmandiku klaasist, kuid kaob väga kiirelt. Õlle värvus - mudruselt oranž. Aroom - oikuimõnustoreilus passioonvili! Ehe ja mahlane.

Esmamekk on keskmisest veidi smuutilikuma kehaga ja jõuliselt magushapu. Keskmaitse - hapu pool läheb domineerima ja toob oma C-vitamiini laksuga puna põskedele. Lõppmaitse - mõrkja ja kuivem, kuid jätkuvalt superintensiivselt nimeviljane. Jäelmekk - oranžilt kuiv, soojendav, päikeseline ja silmikissitav

ÜLEVÕLLIKAS - MONOKROOMIKAS. Algusest lõpuni, siit ja sirgel uksest välja kuni hommikuni passioooooon!
---
saadaval Gambrinuses
---
pilt isetehtud

Thursday, July 4, 2024

Viljandi Vaadimees - Nägemist

Nägemist (Viljandi Vaadimees, Eesti) pdl 0,33 l. alc 11,5 %vol.

Tootjainfo: "Imperial stout
"Nägemist" ei tähenda millegi lõppu, ega ka algust. Pige on tegemist millegi palju lihtsamaga. Nimelt viitab õlle nimi otseselt selle kangusele. Paari õlle tarbimisel õiks juba voodi aegsasti ära teha.
Õlu on laagerdunud rummis immutatud tammelaastudel ja pruulitud Kihnu Poiste 25-juubeli auks. Head maitsmist ja ilusaid unenägusid!"

Väike matsakas pudel, tume tehnilisepoolne sildikujundus. Rabe kaelavaha kildub ja tikub igale poole, eriti pudeli sisse. Pöidlapaksune punakas vahukiht pole püsiv. Õlle värvus - tründelmust. Aroo alkohol ja tamelaastud, liiga intensiivne kontakt peenefaktuurilise tammega jätab oma eksimatu kuiva lõhnajälje.

Esmamekk on raske kehaga ja magus, must ja rummine, kõrveatud rosinad ja leivakuivik. Keskmaitse - alkohol, kuivatatud ploomid, viigimarjaliköör ja rummiga pooleks segatud rosinakissell. Lõppmaitse - tamme kui, metalne vöö poob keelt kõvasti ja veidi häirivalt känkraks. Järelmekk - raudvitstega tammevaat, kusjuures vitsad on miskipärast seespool, kõrvetatud mustad ploomid ja käntsak hapukat õlleleiba.

Ülevõllikas. Liigatammejas. Kange kärakas ja tamm võivad anda kuiva, keelt koolutava metalse tulemuse ja seda siin ongi. Imperial stout paistab selle võimsa raamituse seest küll kah välja, kuid raam on seni veel võimsam kui pilt ise. Võibolla oles veel vaja paar aasta oodata (peaks olema praegu juba kolm aastat küpsenud)
---
ei ole saadaval
---
pilt isetehtud