Friday, April 29, 2022

Wisby Oaked Porter (2017)

Wisby Oaked Porter (2017) (Gotlands Bryggeri, Rootsi). pdl 0,33 l. alc 8,5%vol Ratebeeri liigimääratlus: "Porter - Imperial" ja hinnang 84 punkti. Untappd ütleb: "Porter - Imperial / Double" ja 3,63 punkti

Tootjainfo: "An exclusive tribute to the Gotland porter tradition. A fresh and aromatic beer perfect for oysters and seafood. Available in the restaurant range from 1/10. Aroma A marked aroma of dark roasted malt with hints of chocolate, coffee and vanilla. Taste A full-bodied body with well-balanced malt sweetness and hop bitterness offers a long clear aftertaste of dark chocolate, dried figs and vanilla from barrels."

Väike madal ja efektselt laiapõhjaline pudel, efektsel sildil vana linnavaade. Tume punakaspruun vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib ülikaua. Õlle värvus - kirkalt sünkjasmustjaspunane. 

Aroom - oooooooooo plooooooom! Kuivatatud ploooooom, mis on kergelt suitsukest näinud.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-šokolaadine. Keskmaitse - tamm ja ploom, kuiv ja mahlane ühekorrag. Lõppmaitse, tuhk, söestunud tamm, vanilje ja ilma suhruta ploomimarmelaad. Lõppmaitse - tammekuivus koos poolkuivanud ploomi maheda pehmusega, šokolaad ja tubakatuhk.

Raskepoolse kehaga, vähekarnboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapu-magusa buketiga ÜBERTASEME rüübe! Palju ploomi, palju šokolaadi, palju tamme. Vägev Värk!
---
pilt isetehtud

Sour Times

Sour Times (Kolk, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,9 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda õlut. Untappd ütleb: "Sour - Fruited" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Puuviljane, hapukas ja mõrkjas pale mandariinidega. #standwithukraine #helpukraine"

Väike purk, sildikujndus kojale omaselt lakooniline ja Ukraina lipuvärvis tiipudega. Erkvalge pöidlapaksune hõre vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - hämuselt kollane. Aroom on hapukas, jogurtiline, toorjuustu nüansiga ja mõrkjas.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapu. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas ja mandariinikoore ning -seemnete tugeva jalajäljega. Lõppmaitse - greibijogurt ja mandariini-limonaad. Järelmekk - kuiv, mõrkjas-hapu, karge ja karastav

Keskmisest veits kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-mõrkjas-hapukas-magusakas-mõrkjas-hapu buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Kuiv ja karge, väga virgutav ning suurepärselt januvastane.
---
pilt isetehtud

Zlaty Bažant '73

Zlaty Bažant '73 (Heineken Slovensko, Slovakkia) prk 0,5 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener - Bohemian / Czech" ja hinnang 15 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - Czech" ja 3,15 punkti.

Tootjainfo (guugeltõlke abil): "The Golden Pheasant '73 is the result of the conscientious work of a skilled team of workers at the Hurbanovo production plant. The unique lager, brewed for up to 6 weeks, will surely captivate many brewers with its captivating aroma and full, balanced body, the quality will perhaps surpass domestic and international products. Zlatý Bažant '73 is an exceptional lager, in the production of which we were inspired by the oldest preserved brewing list of Zlatý Bažant beer from April 16, 1973."

Keskmist kasvu purk, sildil nimeandev lindloom. Erkvalge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt ja soojalt kuldne. Aroom algab märkimisväärselt hea vee lõhnaga, sellele lisandub kergelt magusakat linnastja veidi mõrkjat muru.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse - mõrkjas-magus, linnaseline ja toekas. Lõppmaitse muutub nõksa hapukamaks ja ka kuivemaks. Järelmekk - aivai, hästi alanud maitsepildile sõidab sisse plastik, tõmmates senise üsna hea arvamuse korrusevõrra allapoole.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-hapuka buketiga HEA tasandi rüübe. Vana Gambrinus oli juba valmis seda kraami kõrgemalt kiitma (no kasvõi väga hea vee eest), kuid lõpuks jooksis keele pealt läbi masstoodetud laagritele omane plastiku-noot. Aga siiski - arusaadav, miks see on osutunud niivõrd populaarseks, et teda juba 1973-aastast siiani pruulitakse ning "Tšehhoslovakkia õlle" nime all turundatakse, ehkki sellist riikigi enam pole :)
---
pilt isetehtud

Thursday, April 28, 2022

Melomel ploom

Melomel ploom (Mõdukoda, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,7 %vol.

Väike matsakas pudel, koja tunnussilt. Vahtu sisuliselt ei teki. Joogi värvus - kirkalt kuldne. Aroom - ohhhhh kui hea puhas klaar mõdulõhn, vääähekese käärinuma-magusama servaga ilmselt ploomi tõttu.

Esmamekk on ootamatult vesine ja tavapärasest hapum. Keskmaitse - kuiv, hapu, rabarberine. LÕppmaitse - väga kuiv, hapu, toorepoolse kreegi meenutusega. Järelmekk - totaalkuiv, kehatu ja kentsakas.

Veider. Kuidas see ploom küll on niiiiiiiiiiiiiiiiiiii hea aroomiga mõdu nii kehatuks ja kuivaks ja eimidagiütlevaks tapnud?
---
pilt isetehtud

Dipping Toes

Dipping Toes (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New Zealand" ja hinnang 3,92 punkti

Toojainfo: "Vibrant and juicy Kveik IPA double dry hopped with Nelson Sauvin, Idaho 7, El Dorado and Vic Secret. Collaboration with Whiplash."

Väike purk, sildikujundus kummaliselt kollaažilik, mis pole Pühaste stiil seni olnud. Valge vaht täidab kolmandiku klaasist kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - hämuselt tuhmkollane. 

Aroom - jämmmmmedalt ja kummaliselt humalane, omamoodi agressiivne ja köitev ühekorrga. Siin on märga loomakarva, veidi kõdunemist, tublisti parknahka, veidike silo ja pool mangot. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja keeleotsal krudisevalt mõru-vürtsikas-hapukas. Keskmaitse on tihe, agressiivne, keeleväänaja ja meelepööraja, noore veini ja vürtslikööri vahelpealne, nelgi, kardemoni, valge pipra ja mingi eriskummalise marinaadi segune.

Lõppmaitse - väha värskelt humalane, kadakane, vaigune, okkaline, häiriv, rahutu ja raspeldavalt kandiline. Järelmekk - sõnnik, tikrid, loomakarvad, pajukoor, suir, mesi ja viinamarjavaik.

ÜLEVÕLLIKAS. Rämerohmakas-värsevaiguline-keeleväändeline. Ükskõikseks ei jäta see õlu kohe raudsel mitte kedagi. Humalalaksu on siin triple-IPA jagu, samas on ta mõnusalt mõru ja rohmakas ning kraadelikult ülbav peale selle. 
---
pilt isetehtud

Cucumberbatch (2022)

Cucumberbatch (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Sour - Fruited Gose" ja hinnang pole samuti välja kujunenud

Tootjainfo: "Refreshing sour beer with cucumber, lemon and salt."

Väike purk, pruulikoja tunnustilk seekord kurgirohelisel foonil. Sõrmepaksune erkvalge vahukiht pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom - kurginäovesi! Noh ikka kurk ka muidugi, kuid mälu jaoks on see ehtsalt ja ehedalt lapsepõlvest tuttav kurginäovesi! :) Ja kurgimarinaad. Ja kurgipurk, kurkpurk!

Esmamekk on kerge kehaga ja hapu, vähese magusa fooniga. Keskmaitse - sool ja kurk annavad kokku värskesoolakurgi! No aga mida ta siis kokku peakski veel andma kui mitte mõnusaima varasuvise esimese kurgi, mille sa avaturult ostad ja kohe sealsamas ära krõmpsutad. 

Lõppmaitse - huvitav, ma tean et see on sidrunikoor, aga aju jälle tembutab ja ütleb "koriander"! :) Järelmekk - kurgisoolamise vedelik, ainult et veidi magusam kui seda tavaliselt siukses marinaadis tunned, sool, hapu ja kurk ise on kõik omal kohal, ootamas suve ja päikest

Friigikas selle sõna õndsalikus mõttes. Kurgi-gose on jook, mis peaks parimate õllepoodide riiulil kogu aeg olemas olema!
---
pilt isetehtud

Tuesday, April 26, 2022

Incubus

Incubus (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liiimääratlus: "Sour / Wild Beer - Flavored" ja hinnang pole välja kujunenud. Untapped ütleb "Sour - Fruited" ja hinnang 3,68.

Tootjainfo: "Sour with Blackcurrant and Peppermint
IBU 10"

Väike purk, sildil üks tume ja sünge tegelane. Roosa vaht täidab üle poole klaasist, püsides korralikult ja haakudes hapuõlle kohta ootamatult tugevalt klaasiseintele. Õlle värvus - tuhmilt punane. 

Aroom - tiiiirrrrrr - tiriseb kogu tuba täitev piparmündi-koolikell. Plärrrrrr -- tiiiiirrrrr - ssiiirrrr! See on lustlik ja lahe heline!

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja hapu ning õrnalt mündine. Keskmaitse - marjahapu ja piparmünt oma melissises vormis. Lõppmaitse ... jaaaaaa, senine üldmarjane hapu saab nüüd mustsõstrakujulise templi otsaette küll! Järelmekk - mündine, hapu, särav ja värske nagu varasuvine koolilõpumeeleolu!

ÜÜÜÜÜBER! See on lihtsalt ülisuperäge! Selline värskuselitakas, et paneb kõrvad loperdama! Kui mustsõstral oleks õnnestunud oma nägu säilitada, lajatakse "mega" kõhklemata lauda. Aga ka praegusel kujul on see superlahe suvine kosutaja!
---
pilt isetehtud

Monday, April 25, 2022

Green Hop IPA

Green Hop IPA (Farsons, Malta) pdl 0,33 l. alc 5,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,16 punkti.

Tootjainfo: "An all malt India Pale Ale brewed using a Pale Ale malted barley variety to give this ale its distinctive amber colour.
Farsons Green Hop IPA is hopped using a special blend of five different hop varieties which together give this beer its characteristic and unique hoppy flavour profile. The beer is hopped twice during the 4-5 week-long brewing process, first in the Brewhouse and later in the Fermentation tank during the maturation stage where carefully selected special aroma hops are added to give this beer its distinct flavour and aroma.
In the brewing industry this late hop addition process is referred to “Dry Hopping”. The overall result is an innovative combination of the hoppy basic notes with exclusively fruity characteristics which complement a very pleasant malt character with hints of biscuit flavour in the after taste.
This modern IPA has a complex, creamy, and refined taste profile – another Farsons Classic in the making."

Väike proofilkirjadega pudel (muuseas pudelile on ennduvana kantud ka Malta rist!), kõige klassikalisem odavõllelik sildikujundus.

Valge vaht täidab poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on magus-mõrkjas ja seebine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus, vääähekse mõrkja otsakesega. Keskmaitse - heinane, ürdine, magus-mõrkjas. Lõppmaitse - mõrkjas-hapukas, pisut leivane. Järelmekk - mõrkjas-maguskas

Keskmise kehaga, keskmise karboniseeringuga, keskmise maitsega keskmine õlu, kõige kuradima igavamas mõttes. Et kas ta on nüüd IPA ... noooooooh ... no on ju kaaaaaa. Aga no mõõõõõtetu nii oma teolt kui näolt. 
--- 
pilt isetehtud

Farsons Blue Label

Farsons Blue Label (Farsons, Malta) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Red Ale / International Amber Ale" ja hinnang 20 punkti. Untappd ütleb: "Mild - Light" ja 2,94 punkti.

Tootjainfo: "A dark brown, top-fermented ale yeast, hopped and mixed with a special type of mild malt gives this richly coloured ale a unique, surprisingly smooth and mild taste. Contains distinctive chocolate and caramel notes."

Väike proofilkirjadega pudel (muuseas pudelile on ennduvana kantud ka Malta rist!), kõige klassikalisem odavõllelik sildikujundus, kus ei puudu ka medalid :D 

Kollakas vaht täidab pool klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun merevaik. Aroom on meeldivalt ja pehmel leivan ... õigemini isegi leivakapilik, kus segunevad kõik need leivad-saiad-sepikud, mis siit läbi on käinud.

Esmamekk on keskmisest kergema kehaga ja magus-kibekas. Et siis nagu oleks magus, aga samas on ka nii mõru, et kisub kibedaks. Keskmaitse - suhkrune, veidi vesine, karamelline ja taas väikese kibeda servaga. Lõppmaitse on hapukam, vaskne ja kuivapoolne. Järelmekk - kõrvetatud suhkur ja suutäis vaseleotist.

Keskmisest veidi kergema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-kibeka-mõrkjas-kibekas-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Isegi päääris hea selle sõna stiilipuhtuse mõttes - amber ale nagu ta olema peab - aga see kummaline kibe raamistus ei lase teda kuigivõrd januga nautida isegi päeva esimese õllena.
---
pilt isetehtud

Sunday, April 24, 2022

Muster

Muster (nanoPruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "stout- other" ja hinnang pole veel välja kujunenud.

Tootjainfo: "Sweet stout
Muster on süngelt müstiline ja pehmelt voolav õlu. Ta puudutab magusalt ja hellalt, kuid jätab kerge ja värskendava jälje. Olemuselt on tegemist kerge joogiõllega, mis sobib aastaringselt nautimiseks
IBU 20"

Väike lihtne pudel, sildil on midagi spirituaalset. Sõrmepaksune kreemikat karva vahukiht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirjalt mustjaspunane. Aroom on mõrkjalt röstine ja hapukalt leivane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus, kergelt kohvine. Keskmaitse - magus-mõrkjas, mõõdukalt röstine, õhkõrna šokolaadise varjundiga, kuid pigem kamašokolaadilikus mõttes. Lõppmaitse - veidi hapukam, ploomise ja hapumate tumedate rosinate uitmõtetega. Järelmekk - magus, röstine, stritsline.

Keskmisest õõõõhkõrnalt raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja siidise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapuka buketiga VÄGA hea taseme rüübe, pakkudes täpselt seda mida sildil kirjas - magusama otsa kerget stoudikest
---
piltisetehtud

Palo Alto

Palo Alto (vanoPruul, Eesti) pdl 0,33 l. alc 5,0 %vol. ei RB ega UT ei tunne veel seda jooki

Tootjainfo: "Pale ale
Suvine ja värskendav õlu, , mis kannab edasi päikeseline Palo Alto linna uuenduslike ideede lainet
IBU 24"

Väike lihtne pudel, sildil prillipeegldus. Kollane sõrmepaksune vaht on mõõduka püsivusega. Õlle värvus - kirkalt punakaspruun. Aroom on hapukas, veidi pärmine ja leivataignane. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - pärmine, hapukas ja kuivapoolne. Lõppmaitse - rauamaitseline, mõrkjas-hapukas, rabavett meenutav. Järelmekk - veidi vürtsikas, mõrudapoolne ja kuiv.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Stiili poolest on asi paraku nihkes - kõigi näitajate poolest on see amber ale, millena teeniks ka kõrgemad stiilipunktid.
---
pilt isetehtud

Saturday, April 23, 2022

Boo Koo

Boo Koo (Mother Earth, USA) prk 0,33 l. alc 6,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 95 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,79 punkti
Tootjainfo: "In a sea of offerings, our most popular IPA stands out as one of the finest examples of a West Coast-style beer: Bursting with flavor and aroma, finished dry, and most importantly hop-forward. This beer is teeming with fruit and pine notes, and its light gold to blonde color make it drink like a session beer.
IBU 58"

Väike purk, sildikujundus militaarne. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. Aroom on mõnusalt vaigune, okkaline, mesilasvahane ja veidi pirnikompotine.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõru-magus. Keskmaitse - veidi hammustavalt humalane, hapukas-mõrkjas ja pärnaõiene. Lõppmaitse - mõru-vürtsikas, kuivapoolne ja puidune. Järelmekk - mõru, karamelline, magus ja pune meenutusega.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, mõru-magusakas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõru-magusaka buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Jah, korralik IPA, aga ei midagi pjedestaalile tõstmist väärivat.
---
pilt isetehtud

Peanut Butter Milk Stout

Peanut Butter Milk Stout (Belching Beaver, USA) prk 0,33 l. alc 5,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Flavored / Pastry" ja 92 punkti! Untappd ütleb: "Stout - Milk / Sweet" ja 4 punkti.

Tootjainfo: "Our Peanut Butter Milk Stout is simply irresistible. It’s like dark chocolate Reese’s in a glass! Rolled oats and Lactose add to the creamy body of this beer while heavenly aromas of roasted buttery peanuts and chocolate greet you with every sip. Try this out with a scoop of vanilla ice cream for a real treat!
IBU 30"

Väike purk, sildil ... nohh vist ongi krooksuv saarmas :) Tumepruun vaht täidab üle poole klaasist, kuid kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - pigimust. 

Aroom!!!!! AROOOOOMMMM!!! Jaaaaa, see on muidugi maapähklid. Aga, see on ka maisipulgad piimaga! Ja mis kõige lahedam-lollakam, nüüd ma saan aru, miks II MS ajal põgenikuna USA'sse sattunud eestlased, puutudes esimest korda kokku maapähklivõiga, nimetasid selle lõhna AHVIHIGI :D :D :D No tõepoolest on siin selline animaalne, loomakarvalik ja higine moment ka juures :D

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-pähkline. Keskmaitse - kreemine, pähkline, mõru, röstine, tuhane ja HIGINE :) Lõppmaitse - magus-mõru, šokolaadine, maisipulgad šokolaadivõõbas ja pähklipuruga. Järelmekk - hapukas, kakaone, piimašokolaadine ja maapähkline.

ÜLEVÕLLIKAS. Seda eelkõige oma lõhna mõttes, mis on kõige eriskummalisemate emotsioonide segune. Maitse jääb sellest küll kaks korrust allapoole, aga igatahes on see üks võimsamaid maapähkli-õllesid (mitte et neid just ülemäära palju oleks).
---
pilt isetehtud

Cali Creamin'

Cali Creamin' (Mother Earth, USA) prk 0,33 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Cream Ale" ja hinnang 54 punkti. Untappd ütleb: "Cream Ale" ja 3,79 punkti

Tootjainfo: "Our flagship offering is golden to pale in color, with low bitterness, medium body, and a white head. Our Cream Ale has redefined the category and made a classic style cool again. We use a bit of Madagascar Vanilla Bean to give it that “Cream Soda” kick. This beer finishes dry despite a subtle perceived sweetness from the Vanilla. Great any time of year
IBU 20"

Väike purk, sildil hipibuss. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on niivõrd magusalt ja ümaralt vaniljene, et kõõlub läila ja vau-efekti piiril. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse on kreemine, pehme, samal ajal veidi hapukas ja isegi vürtsikas muskaatpähklises võtmes. Lõppmaitse - kardemon, vanilje ja veidi kaneeli - suurepärane keeksikombo :) Järelmekk - magus-hapukas, mõistliku mõrkja raamiga. 

Keskmise kehaga, alakarboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsikas-magus-hapuka buketiga Hea taseme rüübe. Vaniljega piiri peal mängimise eest võib seda tegu isegi kergelt kiita.
---
pilt isetehtud

Friday, April 22, 2022

Dark Humor Club Oak Aged Winter Special

Dark Humor Club Oak Aged Winter Special (Sori, Eesti) prk 0,33 l. alc 10,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial Flavored / Pastry" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,88 punkti

Tootjainfo: "The notorious Dark Humor Club is being reborn in a new era! We aged our classic, roasty and chocolatey DHC in oak to add a touch of woodiness and subtle characters of vanilla and winter spices. The beer is best enjoyed by a roaring fire paired with sharp, aged cheeses or rich grilled meats."

Väike purk, sildikujunduseks punakaslilla gobelään. Pruunakaskollane vaht täidab kolmandiku klaasist, taandudes kirmeks, kuid püsides siis sellisena kaua. Õlle värvus - kirkalt mustjaspunane. 

Aroom. Ammmmm. Sellesse võiks vist armuda. Röstine portvein kaneeli ja muskaatpähkliga :)

Esmamekk on raske kehaga ja magus-hapukas, liköörilik ja kirsimarmelaadilik, õige pisut alkoholiga torkiv, kuid siiski ülisümpaatne tegelane

Keskmaitse - kaneeliküpsis ja sõstra-porgandimarmelaad ... tehakse ju ometigi sellist nunnut lollust?

Lõppmaitse - piparkooginastoika. Kreekapähklivein. Kõigi muremõtete lahustaja rõõmsalt naeratava unistamise  sisse.

Järelmekk. Jahhhhh, vaaata see ots kisub nüüd melassimõrvaks, kuigi metskirsilikud hapumõrud tugikaared hoiavad seda konstruktsiooni omaenda raskuse all kokku vajumast.

MEEEEGAA! Jah see rõip on liiga magus. Jah, norida võib puuduva tamme eest. Kuid EI, kõik on andeks antud selle jõulutunnetuse loomise eest piparkooginastoika kaudu!
---
pilt isetehtud

Hop Suey

Hop Suey (Anderson's, Eesti) prk 0,33 l. alc 7,3 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)", hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,68 punkti

Tootjainfo: "Galaxy, Enigma ja Citra humalatega mahlane ja hägune hele õlu"

Väike purk, pruulikoja tunnustilk seekord kaootilisel põhjal. Kreemika varjundiga vaht täidab pool klaasist, pole küll kuigi püsiv, kuid haakub mõneti klaasiseintele. Õlle värvus - mudruselt tumekollane. Aroom on pehme, rikkalik, troopiline, magus ja mehune.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus, apelsinine ning veidi keeleotsal kekutav. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, mango ja veriapelsini segune, miskipärast toob aju vaatevälja ka banaani? Lõppmaitse - veidi jahune, mehune, täidlane, apelsini-kõrvitsa-mango-veriapelsini lustlikult pealetikkuv tantsupidu. Järelmekk - valge pipraga tuunitud apelsini-virsiku-pomelo segumehu, elav ja rõõmsameelne.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASANDI RÜÜBE! NEIPA oma suurepärases teostuses, mõnuga joodav ja juurdeküsitav.
---
pilt isetehtud

Sky Kraken


Sky Kraken (Fremont, USA) prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pale Ale - Hazy / New England" ja hinnang 90 punkti. Untappd ütleb "Pale Ale - New England / Hazy" ja 3,82.

Tootjainfo: "At the dawn of our time, near to a future sun, in the imagined universe of reality, dwells the Sky Kraken. A contradiction of the senses offering ripe melon, juicy citrus, pineapple and pepper flavors to the brave. An idea brought together by the cosmic attraction of opposites, Sky Kraken is a naturally unfiltered beer. Sky Kraken is also just a really cool name for this really cool beer that we wanted to brew using the hops we love. We hope you love it, too. Or, at least, love the Sky Kraken and become a believer. “I Believe.” – VWP
Down & Dirty: 2-Row Pale malt, White Wheat, Flaked Wheat, Malted Oats, and Rolled Oats with Citra®, Mosaic®, and Strata® hops."

Väike purk, sildil Zeppelliini ahistav kaheksajalg. Valge vaht täidab pool klaasist, kuid kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - mudruselt kollane. Aroom on väga meeldivalt tsitruseline, segades apelsini, greibi ja laimi. 

Esmamekk on keskmise kehaga, magusakas-mõrkjas ja veidi keeleotsa torkiv. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, greibi, mandariinide ja ananassi segune. Lõppmaitse - magusakas-mahlane, prinikompoti ja klemenetiinide vahepealne. Järelmekk - magus-mõru, vürtsikas ja mahlane.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-vürtsikas-magus-hapukas.mõrkjas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe. NE pale ale täpselt sellises teostuses nagu sellest ka ootaks, mahlane, puuviljane, humalahammustusega, samas suhteliselt lahjapoolne, võimaldades seda juua suurt klaasidega
---
pilt isetehtud

Thursday, April 21, 2022

Thick Haze

Thick Haze (Oskar Blues, USA) pdl 0,33 l. alc 7,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang 74 punkti. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 3,67

Tootjainfo: "This full on Hazy IPA has a vibrant white head and a creamy mouthfeel that offers intense hop aromas and flavors of pineapple, mango, grapefruit, lemon, strawberry, honeysuckle.
IBU 45"

Väike purk, sildikujundus lapsik-multikalik. Hõre valge vaht täidab kolmandiku klaasist, kuid hääbub jäljetuks. Õlle värvus - kirkalt tuhmkollane. Aroom on magus-mõrkjas, puuviljane, ananassi, mango ja greibi kolmnurkne. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja magus-mõrkjas, veidi keeleotsa torkiv. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, mandariini ja mõruapelsini teepealne. Lõppmaitse - greibilik, kuivapoolne, hapukas-mõrkjas ja veidi humalahammustav. Järlemekk - hapukas-magusakas ja greibiseemneliku veidi vängevõitu eeterlikkusega.

Keskmisest veidi raskema kehaga, alakarboniseerunud ja kuiva paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-vürtsikas-mõrkjas-hapukas-magusakas-vürtsika buketiga HEA TASEME rüübe. Kentsakas muidugi, miks õlu nimega "Thick haze" ei ilmuta ühtegi udususe märki isegi purgi tilgatumaks kallates, aga muidu on see NEIPAde väga viisakas esindaja nii mahlasuse kui humalakibeluse mõttes.
---
pilt isetehtud

Nitro Merlin Milk Stout

Nitro Merlin Milk Stout (Firestone, USA) prk 0,33 l. alc 5,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Milk / Sweet" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Milk / Sweet" ja 3,91 punkti.

Tootjainfo: "A unique spin on the Velvet Merlin Oatmeal Stout. The addition of lactose (milk sugar) and a dose of nitrogen transforms our original stout into ribbons of French silk chocolate and mocha latte richness.
IBU 27"

Väike purk, sildil poksivad karu ja lõvi. Vähene beež vahukiht püsib õhukese kirmena pikalt. Õlle värvus - kirkalt sügav tume kastanipunane. Aroom on hurmavalt kohvine ja šokolaadine.

Esmamekk on keskmisest veidi kergema kehaga ja hapukas-mõrkjas. Keskmaitse muutub tugevalt magusamaks, kuid kena mõru kohviraam hoiab selle magusa kontrolli all. Lõppmaitses lisnadub vähene tuhane ja šokolaadine kuivus. Järelmekk - kuivapoolne, samas rikkalikult kohvijoogine.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-magus-hapukas-mõrkja buketiga VÄGA HEA taseme rüübe. Lõhn küttis ootuselati mitme meetri kõrgusele, maitse ei suutnud sama hiilgavat sooritust näidata.
---
pilt isetehtud

Gooseberry Weisse

Gooseberry Weisse (Muddis, Eesti) pdl 0,375 l. alc 5,9 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Weissbier - Hefeweizen" ja hinnang 20 punkti. Untappd ütleb "Wheat Beer - Hefeweizen" ja 3,12 punkti.

Tootjainfo: "Goosberry wheat beer
IBU 10"

Väike purk, lihtne, kuid siiski veidi efektne sildikujundus. Sõrmepaksune valge vahukiht kaob kiirelt ja jäljetult. Õlle värvus - kirkalt tuhmkollane. Aroom - no saksapärase nisuka klassika - pehme ja kergelt banaanine.

Esmamekk on keskmise kehaga ja marjaselt hapu. Keskmaitse - magus-hapu, veidi isegi torkiv. Lõppmaitse - pärmine, läägepoolseks kiskuv, kuid toorete tikrite hapu hoiab seda tagasi. Järelmekk ilmutab mõnigaid mõrkjaid mõtteid ja üllatuslikult näitab kuiva nägu.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapu-magus-mõrkjas-hapu buketiga VÄGA hea taseme rüübe! Nisuõlle enda magusus ja tikrite hapu kuivus annavad kokku mõnusa suvise värskuse-elamuse.
---
pilt isetehtud

Wednesday, April 20, 2022

Dark Humor Club - Roasted Pecan

Dark Humor Club - Roasted Pecan (Sori, Eesti) prk 0,33 l. alc 10,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double" ja 3,95 punkti

Tootjainfo: "The celebrated Imperial Stout, Dark Humor Club, is being reborn in a new era! Sori's classic roasty and chocolatey beer takes on a new life with an addition of the rich, nutty flavours of pecan. Best drank when served in a tulip at 12°C and paired with barbecued meats or soft, creamy cheeses."

Väike purk, sildikujunduseks sinakasroheline gobelään. Tumepruun vaht täidab ligi pool klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt miilavate süte punane. 

Aroom ... hmm ... see on kentsakas ja võluv ühekorraga. Ühest küljest on siin veidi atsetooni ja alkoholi, teisalt portveini ja kolmandaks röstpähkleid ... aga kokku see mõjub kuidagi kirkalt ja värskendavalt!?!

Esmamekk on raske, liköörilik, lämmatavmagus ... kuid samas apelsinilikult hapukas-meeldiv. Keskmaitse - apelsin šokolaadis! Sihuke magus-magus-mõru apelsinidžemm šokolaadikooriku all.

Lõppmaitse lisandub mõrkjat ja päris selgelt pekaanipähklile omast veidi keelt mätsivat õlisust. Järelmekk - läägelt magus, meeldivalt mõrkjas, šokolaadine ja nädala suhkrunormi sisaldav.

ÜLEvõllikas. Pähkliküpsis apelsinimarmelaadiga ja šokolaadivõõbaga ... kas see on Jaffa? Jaffa õlleklaasis?
---
pilt isetehtud

Super Cluster

Super Cluster (Lagunitas, USA) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double IPA" ja hinnang 93 punkti. Untappd ütleb: "IPA - Imperial / Double" ja 3,84

Tootjainfo: "This out-of-this-world ale is a galactic blast from the glass, a Citra supernova in the sky, jettisoning lupulin lusciousness through the cosmos and across the universe of your palate. Enter its bitter orbit and we'll all float on, okay? Cheers!" 

Väike purk, sildil midagi püramiidjat/illuminaatlikku :) Kollaka varjundiga vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt täiskuldne. Aroom on mee, pärnaõite, metsmaasikate ja päikesesooja männikoore korrutis.

Esmamekk on keksmisest raskema kehaga ja mõru ning veidi mandariinilikult hapukas. Keskmaitse - mõru-magus, karmipoolne, puidune, vaigune, pisut kuivapoolbe. Lõppmaitses haarab keele ümber kinni vaskvaigune rõngas ning surub selle tatrameese survega mõnukägarasse. Järelmekk - magus-mõru, veidi rohmakas, puidune, vaigune, samblane, metsheinamaa ja metsmee mõtetetga

Raskepoolse kehaga, vähekarboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõru-hapukas-mõru-maguskas-mõru-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Karmi otsa DIPA, westkõusteri sugemetega.
---
pilt isetehtud

Lush IPA

Lush IPA (Fremont, USA) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 95 punkti. Untappd ütleb "IPA - American" ja 3,91.

Tootjainfo: "We bring this tropical treat to you as a reminder of Spring’s coming, its rebirth and promise of sunny days forever. Lush is made with a hand-selected blend of malts and lush, tropical hops to help you bridge the last days of Winter and the coming of Spring fever. We hope you enjoy this tropical treat, keep your sunglasses handy, and wash away your cares in the coming Spring rains.
IBU 80"

Väike purk, sildil humalaoksake. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on rohekas-kuldne, meenutades näppude vahel puruks rudjutud võilillelehte.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja jõuliselt mõru-magus. Keskmaitse muutub vaiguseks, veidi liimjaks, veelgi võimsamalt mõrumagusaks, nüüd koos noore kuusevaigu hapuka lisanoodiga. Lõppmaitse on VÕIMAS, mee, vaigu, suira, kadaka ja kanarbiku segune. Järelmekk - uhhh, see on raske ja vägev, puidune, taruvaigu ja vana männivaigu ristumiskohas.

MEGA. Jämemega IPA, millel on mune ja sarvi rohkem kui mõnelgi topelt-IPA'l
---
pilt isetehtud

Tuesday, April 19, 2022

Ten FIDY

Ten FIDY (Oskar Blues, USA) pdl 0,33 l. alc 10,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Imperial" ja hinnang 100 punkti!!! Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double"

Tootjainfo: "This titanic, immensely viscous stout is loaded with inimitable flavors of chocolate-covered caramel and coffee and hide a hefty 65 IBUs underneath the smooth blanket of malt. It is made with enormous amounts of two-row malt, chocolate malt, roasted barley, flaked oats and hops.
IBU 65"

Väike purk, sildikujundus efektselt must-kuldne. Tumepruun vaht täidab 3/4 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - marumust. 

Aroom - see on üks sigahea täismust täismõru täispäris šokolaad!

Esmamekk  - naftataoline, ploomirohke toorkakao vedeldis.

Keskmaitse - nüüd juba piimašokolaad, kuid siiski pigem mõru dominandiga!

Lõppmaitse - korraks viskab siis röst-kookost, siis ploome šokolaadis, siis magustamata kakaokreemi.

Järelmekk - ploominastoika šokolaadist pokaalis koos rosinakrõbinatega. Mõrurosinad on ju olemas?

MEGA. Šokolaadinafta. Ploomišokolaadinafta!
---
pilt isetehtud

Lehe Double Trouble

Lehe Double Trouble (Lehe, Eesti) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liiimääratlus: "IIPA DIPA - Imperial / Double Hazy (NEIPA)" ja hinnang pole välja kujunenud. Untapped ütleb "IPA - Imperial / Double New England / Hazy" ja hinnang 3,56.

Tootjainfo: "Võimas kui meteoriit ja plahvatuslik nagu vulkaan. Täpselt selline on Double Trouble.
IBU 50"

Väike purk, sildil tulihumalad :) Sõrmepaksune kollane vahukiht kaob kiirelt. Õlle värvus - mudruselt pruunakas. Aroom - VÄGA mesine! Selline kanarbikumee sarnane, et magus ja mõrkjas ja magus ja veidi vürtsikas kah. 

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse muutub magusamaks, tuhmilt mesiseks ja heinaseks. Lõppmaitse - humalahammustus on ju keelekülgedel täiesti olemas, kuid ülejäänu on tuhmilt ja ebapuhtalt hapukas-mõrkjas. Lõppmaitse muutub veidi mahlasemaks, magus-hapuks, arvamus veidi paraneb, kuid kõige lõpuks jääb keelepärale ikkagi ebamäärane savine kiht, justkui oleks söönud kuivi biskviitküpsiseid ja võtnud peale nii väikese lonksu õlut, et mass on küll niiske, aga alla neelata on seda keeruline. 

Keskmisest raskema kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-magusakas-mõru buketiga OK taseme rüübe. Mesine lõhn lubaks nagu midagi erakordset ... ja siis kukutab maitse selle ootuse üsna ilmetu nätsatusega vastu põrandat.
---
pilt isetehtud

Karl Friedrich Oktober

Karl Friedrich Oktober (Saku, Eesti). prk 0,568 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Märzen / Oktoberfest Bier" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Pilsner - Other" ja hinnang 2,87 punkti

Tootjainfo: "Õlu, mille väljanägemine, aroom ja maitse on inspireeritud Oktoberfestist, kus sedasorti õlled on kõrgelt au sees. Eriliseks teeb selle õlle maitsete ühtlus: linnased ja humalad on omavahel ülimõnusalt läbi põimunud. Oktoberi leivase maitsega sobitub suurepäraselt kõik, mis on grillilt tulnud."

Kopsakas purk, seeria sildikujundus sekord tumerohelisel foonil. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist, kuid pole püsiv. Õlle värvus - kirkalt punakaskuldne. Aroom on karamelline, leivane ... ja piiisikese sooja plastiku noodiga. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-mõrkjas. Keskmaitse muutub hapukamaks ja sepikutaoliseks. Lõppmaitse muutub pisut vesiseks ja plastiliiniseks. Järelmekk - hapukas-metalline.

Keskmise kehaga, vähekarboniseerunud ja vesisevõitu paletiga, magus-mõrkjas-hapuka buketiga kasin rüübe. Oktoberfest-tüüpi õllega pole siin küll pistmist.
---
pilt isetehtud

Monday, April 18, 2022

Dark Star

Dark Star (Fremont, USA) prk 0,33 l. alc 8,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Stout - Oatmeal" ja hinnang 97 punkti. Untappd ütleb: "Stout - Imperial / Double Oatmeal" ja 3,95 punkti.

Tootjainfo: "Roasty, chocolate tones swirled with oatmeal smoothness and dark as the night. The Dark Star crashes, pouring its light into ashes, so follow as the Lady of Velvet recedes in the nights of goodbye. This one is too smooth … and at 8.0% ABV, dangerous.
IBU 50"

Väike purk, sildil draakonipea. Mustav-pruun vaht täida 3/4 klaasist ja püsib päris kaua, haakudes ka kenasti klaasiseintele. Õlle värvus - vähese punakaspruuni helgiga must. Aroom on mõrkjas-hapukas, röstine, kõrbenud leivakontsiku meenutusega. 

Esmamekk on raskepoolse kehaga ja isegi veidi õline, magus ja röstiselt mõrkjas. Keskmaitse - tihe, kaeraküpsise ja stritslikoore seguselt mõrkjas-magu. Lõppmaitse - šokolaadiliköör, veidi torkivalt alkoholine, röstpähklid ja piimašokolaad. Järelmekk - hapukas-magus, vürtsikas, mandline, kohvine. 

Raske kehaga, vähekarboniseerunud ja sametise paletiga, magus-mõrkjas-magus-hapukas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga Väga hea taseme rüübe. Korralik tummine kaerastout, kuid täpselt sellel piiril ta ka peatub, eristumata teistest sama taseme ja sisuga keresoojendajatest.
---
pilt isetehtud

Southern Sun

Southern Sun (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 6,4 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Hazy / New England (NEIPA)" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - New England / Hazy" ja 4,05

Tootjainfo: "We just got a fresh hop delivery from faraway New Zealand and can't wait to share its benefits with you! The kind of insanely fruity, exotic aroma only Kiwi hops can provide is sure to bring some Pacific sunshine to the cold Europe. We hopped this juicy NEIPA with the best stuff Hop Revolution has to offer: Nelson Sauvin, Pacific Sunrise, Motueka, even some Riwaka and that is about everything that needs to be said about this beer. You know it's impossible to go wrong with this combo"

Keskmist kasvu purk, sildikujundus jõuliselt ent arusaamatult punasetriibuline. Erkvalge vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib megakaua, haakudes tihke jäljena ka klaasiseintele. Õlle värvus - õrna hämuga kollane. 

Aroom - olllaalaaa - see on lihtsalt jumalikult mahlane ja apelsinine ... noh lausa fantane :)

Esmamekk on sametiselt pehme ja mõnusalt täidlane ja üleüldse nummi-mummi-nurru-murru!

Keskmaitse - magus-mõru, humalahammustusekesega nagu armsa vasikakeele limpsatusega.

Lõppmaitse muutub mõrkjamaks ja hapukamaks, kuigi üldine imearmas-pehme-kaisukarulik magusus jääb taha vägagi tuntavaks

Järelmekk - soe, unematilik ja sõbralik, ülipehme ja turvatunnet sisendav, sametine ja samas ka kergelt vürtsikas.

ÜLEVÕLLIMEGA. See on lihtsalt arusaamatu, kuidas üks humalane joogike mõjub nagu satiinpidžaamas kaisukaru!
---
pilt isetehtud

Karl Friedrich Märzen

Karl Friedrich Märzen (Saku, Eesti). prk 0,568 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Märzen / Oktoberfest Bier" ja hinnang 5 punkti. Untappd ütleb: "Märzen" ja hinnang 2,82 punkti

Tootjainfo: "Karamell-linnaste ja humalase maitsega klassikaline punane õlu. Märtsiõlle värskus ja punaks toon kannavad endas euroopaliku õllekultuuri väärikat ja värvikat ajalugu. Sobib hästi kõigi sealiha, aga ka veisest tehtud roogadega."

Kopsakas purk, seeria sildikujundus oranžikal foonil. Kollane vaht täidab pool klaasist, kuid kaob õige pea. Õlle värvus - kirkalt kuldpunane. Aroom on magushapukas, karamelline, leivane, leivakaljane.

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse muutub veidi mõrkjamaks, karamelliseks ja leivakoorikut meenutavaks. Lõppmaitses tekib stiilile omane vaskne-metalne noodike, kuid kahjuks samal ajal muutub magususe tase liiiiiga võimsaks. Järelmekk taandab selle vähese mõrkjas-hapuka poole tõusuga ning kui lõpuks ka õrn vürtsikas foon tekib, siis võib asjaga isegi täitsa rahule jääda. 

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-läila-mõrkjas-hapukas-vürtsika buketiga Hea tasandi rüübe. Plusspoolele jääb see, et konkreetses õlles polnud seni sarjale omast plastiliinist nooti. Miinuspoolele jääb liigne suhkrukogus.
---
pilt isetehtud

Sunday, April 17, 2022

Lollihop

Lollihop (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang 92 punkti! Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,77

Tootjainfo: "Our flagship IPA. When we made our first Lollihop in January 2017, it was obvious that we’ll have to keep on rebrewing it. Many things have changed since then, but Lollihop proved to be timeless, so we just keep on adding more hops. Dry, intensely bitter and highly drinkable West Coast IPA with Citra and Mosaic hops is sure to please you anytime, so we like to keep a can or two in the fridge all the time. Just to be sure.
IBU 75"

Keskmist kasvu purk, sildil rohelised pulgakommid. Valge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Greibist värskust vurtsab tuppa kohe koos krõksuga. Lähemalt nuuskides lisandub siia nii mesiseid-apelsiniseid kui ka puiduseid noote.

Esmamekk on keskmisest raskema kehaga ja magus-mõrkjas, veidi apelsinipõhise segumahla taoline. Keskmaitse - hapukas-mõrkjas, huvitavalt viinamarjade ja pomelo segune. Lõppmaitse - kuivapoolne ja mahlane ühekorraga, apelsini, kumkvaadi ja punase greibi kokteiline. Järelmekk muutub alul korraks lamedalt magusaks, kuid siis tuleb taas pomelo appi ning taastab maitsepildis mõruma-puidusema korrapära.

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja õõige veidi kuivapoolse paletiga, magus-mõrkja-hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-hapuka buketiga ÜBERtasandi rüübe. Noh, westkõusterist on ta nüüd küll poolenisti määda, kuid üks väga tubli IPAndus on see kraam ikkagi.
---
pilt isetehtud

Guavafeber IPA - Glutenfree

Guavafeber IPA - Glutenfree (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Gluten-Free" ja 3,63 punkti.

Tootjainfo: "First brewed in the US, we’ve finally re-created this creamy, fruity, juicy, gluten-free IPA with real guava, a touch of mango and plenty of American hops. As with all the Feber beers, the hops and fruit work together to reach new heights"

Nääpsuke purk, sildil kraadiklaasiga guaava. Valge vaht täidab pool klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - hämuselt-pilviselt kollane. Aroom ... eee ... veider, puuviljast pole siit küll midagi, küll aga rõsket hommikust niidetud muru ja mulda ja Citra-likku kassipissi. 

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja hapukas-mõrkjas, puuviljane ja õunane. Keskmaitse - hunnik humalahammustust ja mett ja muskaatpähklit. Lõppmaitse - hapukas-mõrkjas, kuivapoolne je veidi raspeldav. Järelmekk - magus-mõru, kusjuures mõlemat tuleks kirjutada läbiva suurtähega. 

Keskmisest raskema kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, hapukas-mõrkjas-vürtsikas-magus-mõru-vürtsika buketiga nii ja naa rüübe. IPA kui sellisena läheb vägagi kirja, humalahammustus on korralik. Guaavat no ei oska aga samas siit ära tunda ja joogi üldine olemus on pigem kore ja karm kui mahlane-puuviljane, mida ju ühelt puuvilja-IPA'lt ootaks.
---
pilt isetehtud

Wild Swan

Wild Swan (Thornbridge, UK). pdl 0,33 l. alc 3,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Blonde Ale / Golden Ale" ja hinnag 50 punkti. Untapped ütleb "Pale Ale - English" ja hinnang 3,36 punkti

Tootjainfo: "Wild Swan is white gold in colour with aromas of light bitter lemon, a hint of herb and a subtle spiciness. A great session beer! "

Väike lihtne pudel, lakooniline kuid siiski kaunist sildikujundus. Helevalge vaht täidab pool klaasi, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on magusakas, linnaste ja herne segune.

Esmamekk on väga kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - hapukas, vesine ja veidi ürdine, võibolla sidrunheina ja kurgirohu segune. Lõppmaitse - kergelt mõrkjas ja greibine. Järelmekis greibitunnetus kosub ja kasvab greibiseemneks.

Väga kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja vesisevõitu paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkja buketiga Hea taseme rüübe. Ilmselt võis selline 3,5-kraadine kerge jook ollagi ennemuiste briti pubiõllede standard ... ja teate isegi päris hea oskab ta olla.
---
pilt isetehtud

Friday, April 15, 2022

10 aastat õllepruulimist (Raivo)

10 aastat õllepruulimist (Raivo) (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol
Tootjainfo: "British strong ale
IBU 34"

Mitte-kirjasolev lisaonfo: kaks venda-hobipruuli tegud ühe retsepti järgi mõlemad eraldi õlled ja tõid kirjeldamiseks

Väike pudel, sildil kaks tetre :)

Kuna tegu on nüüd võrdlusega, siis kõigepealt viide eelmisele vennasvariandile. Vaht on tuhmimalt pruunim ja kõvasti vähem kui Tarmo versioonil. Kui Tarmo variant oli tuhmilt tumepunane, siis see on kirkalt sama värvi. Aroom on laias laastus sarnane, kuid puudub see tolmune ebapuhas noodike, mis häiris nii lõhnas kui maitses.

Maitsepilt on Tarmo variandiga üsna identne, ainult et puhtam, vähem-kõrbenud, tolmuvaba ... aga samamoodi alkoholitorkene. See versioon mängib ka rohkem pihlaka kui mustsõstra helistikus.

Huvitav eksperiment, kus kaks venda-hobipruuli tegid ühe retsepti järgi kumbki oma käe peal eri variandid, andiski erinevad tulemused. Tõsi küll, vahe on detailides, kuid siiski olemas, kahe venna võrdluses saab veidi kõrgema hinnangu Raivo :) Tõsi küll, see võis ka tulla sellest, et kas konkreetne pudel oli villitud kääritusnõu pinnalt või põhjast, aga vana Gambrinuse kui hindaja seisukohalt on see kontrollimatu oletus ning ei muuda tulemust.
---
pilt isetehtud

Tartu hele

Tartu hele (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 4,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Zwickelbier / Kellerbier / Landbier" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Kellerbier / Zwickelbier" ja hinnang 3,01 punkti

Toojainfo: "Aus Tartu Laager."

Väike purk, sildikujundus on karjuvalt mitte-Pühastelik. Kollaka varjundiga vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt kuldne. Aroom on magus, linnaseline ja biskviitne. 

Esmamekk on keskmise kehaga ja magus-hapukas. Keskmaitse muutub hapukamaks, kuivapoolseks, veidi toorevõitu viljaterade sarnaseks. Lõppmaitse saab juurde väikese heinase magus-mõrkja noodi ning keha omandab veidi atsakama oleku. Järelmekk on hapukas-mõrkjas, isegi kerge kibeka nüansiga, taaskord väga otse teraviljapõllult nokitud viljaterade maitsega.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, magus-hapukas-mõrkjas-magusakas-hapukas-mõrkja buketiga Väga hea taseme rüübe. See jook asetub kuhugi preemiumi/hellese/kellerbieri vahelisse kolmnurka, olles kvaliteetne linnaseline laager. Aus värk tõepoolest. Aga vaata meelde ei jää ta mitte üks tilk.
---
pilt isetehtud

Triple Berry Pie

Triple Berry Pie (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 4,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Berliner Weisse - Flavored / Catharina Sour" ja hinnang 96 punkti!! Untappd ütleb: "Sour - Smoothie / Pastry" ja 3,87 punkti.

Tootjainfo: "“Like a liquid triple berry pie with a dash of vanilla”. A Berliner Weisse with real blueberry, raspberry, black currant & vanilla. Contains lactose.

If you are rating this beer, you need to rate this beer in the category it is and for the alcohol it has. If you are comparing this to any other beer with any other alcohol. You are NOT giving this beer the LOVE it deserves. Think about that for a while and enjoy your beer! We are very glad you found it!"

Väike nääps pudel, sildil vägamarjanepirukas. Mürtsuv-peedi-punane vaht täidab 4/5 klaasist ja püsib väga kaua. Õlle värvus - tuhmilt tumepunane. Aroomis on magus laktoosi lõhn tunda juba meetri pealt, lähenedes lööb ninna ka jõuline marjapundar, millest vaarikas end veidi rohkem välja vingerdab kui teised.

Esmamekk on nii magusa lõhna järel ootamatult hapu. Keskmaitse jätkab küll vaarikahapuga, kuid selle taga on selgelt tunda ka mustika iseloomulik lame-magus kuivus. Lõppmaitses hakkab keelekülgedel ilmnema selline mõrkjus, mida seostaks mustsõstraseemnetega. Järelmekk on kuiv, hapukas-mõrkjas ja meeldivalt marjatihe.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuiva paletiga, hapu-maguskas-hapu-mõrkja buketiga mõõdukas ja veidi üllatav ülevõllikas. marju on siin ikka rämepalju, üllatav on aga vastuolu läägelt magusa lõhna ja kuivalt hapu maitse vahel
---
pilt isetehtud

Thursday, April 14, 2022

10 aastat õllepruulimist (Tarmo)

10 aastat õllepruulimist (Tarmo) (Teder, Eesti) pdl 0,33 l. alc 7,7 %vol

Tootjainfo: "British strong ale
IBU 34"

Mitte-kirjasolev lisaonfo: kaks venda-hobipruuli tegud ühe retsepti järgi mõlemad eraldi õlled ja tõid kirjeldamiseks

Väike pudel, sildil kaks tetre :) Tumekollane suuremulline vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - tuhmilt tumepunane. Aroom on mõrkjas-hapukas, veidi kõrbenud ja tolmune, kaljane ka karamelline.

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja mõrkjas-magus. Keskmaitse - tugevalt karamelliseerunud, veidi kõrbenud, kõrvetatud leiva ja pähklite segune. Lõppmaitse - puidune, mõrkjas, kanarbikune, kuiv, tolmune, jahune ja kõrbemaläinud moosipõhja meenutuasega. Järelmekk - magus-mõru, veidi šokolaadine, kõrbenud mustsõstramoos ja veidike alkoholist torget.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, mõrkjas-magusa-hapukas-mõrkjas-hapukas-mõru-magusakas-hapuka buketiga HEA taseme rüübe. Natukese karvane ja rohmakas, ehk tahaks veel seista enne õiget hindamist.
---
pilt isetehtud

Passionate beet

Passionate beet (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 50 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other Gose" ja 3,62 punkti.

Tootjainfo: "A refreshing Berliner Weisse with passionfruit; tart and tropical, and beetroot; which adds a hint of sweetness alongside its characteristic deliciously earthy notes"

Sale purk, pildil passioon-peet :) Roosa vaht täida 4/5 klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - särtsuvalt ja soojalt punane. Aroomis domineerib passioon-vili oma hapu ja omapärase läägusega ... aga peedi väikene mullanüanss on ka olemas.

Esmamekk on keskmise kehaga ja lurtsuvalt hapu-magus-hapu. Keskmaitse - peet, täpsemalt marineeritud peet, veel täpsemalt magusas õunamahlas marineeritud peet. Lõppmaitse muutub veeeeidi mõrkjamakas, keldrine-mullane momentum muutub tunnetatavamaks. Järelmekk värvub taas spunk-hapuks, veidi silmanurki pilukile tõmbavaks, passioonvilja imal-õline-hapu tummisus valgub kaugeimatessegi suunurkadesse.

Keskmisest veidi raskema kehaga, vähekarboniseerunud  ja veidi õlise paeletiga, hapu-magus-hapu-mõrkjas-hapu-magus-hapu-HAPU-MAGUSA buketiga Friigikas. Mõnusalt ja naeru mugistades mängivad siin kokku mõlemad nimeandjad, pannes säherdust lollust kõrgelt kiitma.
---
pilt isetehtud

Golden Pilsner

Golden Pilsner (Fremont, USA) prk 0,33 l. alc 4,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Pilsener - Bohemian / Czech" ja hinnang 73 punkti. Untappd ütleb: "Pilsner - Czech" ja 3,68 punkti.

Tootjainfo: "Bohemian Pilsner Malt, White Wheat, and Acidulated Malt with Czech Saaz hops make up the classic Czech-style lager Golden Pilsner
IBU 20"

Väike purk, sildil lintkurg :) Erkvale vaht täidab üle poole klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on magusakas-hapukas, värske muru meeldiva meenutusega.

Esmamekk on kergepoolse kehaga ja magusakas-mõrkjas. Keskmaitse muutub kehakamaks, hapukamaks ja teraviljaseks. Lõppmaitse - täisteravilja digestiivküpsis, magus-mõrkjas ja kuidagi lausa rammusana mõjuv. Järelmekk - magus-hapukas, linnaseline ja mõnusalt atsakas. Jaaaa nii umbes 30 sekundit hiljem saabub ka asjakohane värske õhetus.

Keskmise kehaga, mõõdukalt karboniseerunud paletiga, magusakas-mõrkjas-magusakas-hapukas-vürtsika buketiga Übertaseme rüübe! Täpselt nii über kui üks pilsner olla saab!
---
pilt isetehtud

Monday, April 11, 2022

Inkognito Quadrupel (American Oak Aged) / revisited

Inkognito Quadrupel (American Oak Aged) (Õllenaut, Eesti) pdl 0,33 l. alc 10,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Quadrupel / Abt" ja hinnang pole välja kujunenud. Untappd ütleb "Belgian Quadrupel" ja hinnang 3,81 punkti.

Tootjainfo: "IBU 32"

Seda jooki te enam tõenäoliselt kätte ei saa, aga kui olete piisavalt õnnelik, et temaga kohtuda, siis kasutage võimalust. Aasta tagasi sai öeldud "MEGA! Supermega!", nüüd ütleks "Giga"! Supergeniaalne kooslus - belgia karamellisus ja tamme kuivus!
---
pilt isetehtud

Grapefruit Lollihop

Grapefruit Lollihop (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 6,6 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA - Flavored" ja hinnang 67 punkti. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,78

Tootjainfo: "Flavored version of our West Coast IPA. The aroma of grapefruit peel blends perfectly with the hops and enhances the experience. Citrus bomb, bitterness of grapefruit peel and juicy grapefruit pulp. You want it!"

Keskmist kasvu purk, sildil puusüüga pulgakommid. Vage vaht täidab 3/4 klaasist ja püsib väga kaua, haakudes veidi ka klaasiseintele. Õlle värvus - kirkalt helekollane.

Aroom - purgi lahtikrõksatusega koos täitus tuba apelsini-karamellkommi lõhnaga :) Lähenedes muutus see küll greibilikumaks, kuid jeremiase nimel - see on aromatiseeritud Fanta, mitte õlle lõhn!

Esmamekk on keskmise kehaga ja mõrkjas-magusakas. Keskmaitse - apelsinikooredžemm. Lõppmaitse - apelsinisiirupi ja greibikoore rispistes seinavaip. Järelmekk ... ooo ... lõpuks vaatab õllepäike ka siia tuppa, ehkki teeb seda läbi greibi-Fanta ruloo.

Leebelt ja veidralt ülevõllikas. Pruulmeistritel on ilmselt greibi-Fanta-essentsi pudel virdesse kukkunud!
---
pilt isetehtud

Vigur

Vigur (Pühaste, Eesti) prk 0,33 l. alc 2,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Session" ja hinnang 3,3 punkti

Toojainfo: "Small IPA with notes of ripe gooseberries and juicy white grapes. Brewed with Nelson Sauvin hops"


Väike purk, sildil ... eee ... noh ütleme et see ongi üks paras vigur :) Valge vaht täidab kolmandiku klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt kollane. 

Aroom on huvitavalt intensiivne, et mitte öelda vänge - tikuväävli ehk fosfori, tooreste viinamarjade ja salpeetri lõhn moodustavad kummalise ent omamoodi lummava segu, mille peale eitea, kas pahaselt nina eemale pöörata või veel nuhkida. 

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas. Keskmaitse - sama kerge ja isegi vesine ning hapukas-mõrkjas. Lõppmaitses hakkab piiiisut lisanudma midagi melonisarnast magusat. Järelmekk naaseb hapukas-mõrkja greibimorsi juurde.

Kerge kehaga, vähekarboniseerunud paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Niiiii lahja kraami kohta (vaesed rootslased, kes nii peavadki elama) on see jook siiski ju täiesti maitsetihe ja samas tasakaalus, mis tegija seisukohalt pidi kindlasti paras väljakutse olema.
---
pilt isetehtud

Sunday, April 10, 2022

Grandmother Gose

Grandmother Gose (Brewski, Rootsi) pdl 0,33 l. alc 4,7 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "Gose - Flavored" ja hinnang 50 punkti. Untappd ütleb: "Sour - Other Gose" ja 3,62 punkti.

Tootjainfo: "A bigger version of an old favorite. A gose with mango and lime, a touch of salt, and to give it an edge: spicy habanero. She is a deceptive lady; fruity and tart to start, then the heat creeps up on you, each sip a little hotter."

Sale purgike, sildil hallipäine versioon eelmisest, nö lihtsalt "mother gose"st. Kollane vaht täidab 2/3 klaasist, kuid pole kuigi püsiv. Õlle värvus - mudruselt kollane. 

Aroom. Hiiiihaaaa! Tšillisõbra ninasõõrmed tajuvad siit kutset, väljakutset ja sisseheidet ühekorraga! Mango ja tšilli - see on ju ideaalne kombo! Vähene soolane värskus siia juurde ning fantaasia koos süljenäärmetega alustavad oma tööd eelootavat esile manades.

Esmamekk on kergepoolne ja alul magus-hapukas, kuid siis hakkab vaikne tulitamine pihta. Keskmaitse - huvitaval kombel meenub midagi rabarberi ja toorevõitu tikrite vahepealset, kuid seda korralikus tšillikastmes. Lõppmaitse - tšillimorss mangolisandiga, nina avaneb sissepoole ja keel kaardub kergesse kaheksasse. Järelmekk - rabarberimorss tšilliga, vesisepoolne, kuid see-eest tšillitolmune. 

FRIIGIKAS!!! Aga no vaata kuna me räägime nüüd ju võrdlusest, siis harilik Mother Gose oli meeldivam selle sõna tasakaalustavas mangolikus võtmes. Jah, siin on tšillist nõksa rohkem, aga kas nüüd lausa põlvkonna ehk astme võrra enam, ei ole kindel, selleks peaks neid kõrvu proovima. Vana Gambrinus on saanud sellest mõrvarlikumaid tšilliõllesid proovida, kuid silmapaistev eksemplar on see ikkagi!
---
pilt isetehtud

Stromboli

Stromboli (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 5,8 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - American" ja 3,96

Tootjainfo: "We wanted to brew a full-blown hazy IPA with no oats or wheat. Complex hopping and grain bill would create a nice creamy mouthfeel with intense hop presence and increased drinkability. Here it is. Eye-catching orange color leads to explosion of orange rind and mango on the nose and is followed by a tongue-covering flow of hops. This beer is designed to be smooth and bitter, so it stays entertaining throughout the sunset and long after it"

Keskmist kasvu purk, vulkaaniline sildikujundus. Kollakas vaht täidab 2/3 klaasist ning püsib väga kaua. Õlle värvus - kirkalt tumekollane. Aroom on kirgas ja värske: esiplaanil männivaik ja selle taga mõnus täisküps mango

Esmamekk on keskmisest veidi raskema kehaga ja täidlaselt magus, vähese mõrkja raamistikuga. Keskmaitse - vaigune ja puidune, veidi rabaveeselt kore. Lõppmaitse - leib ja männivaid, raudkruusist joodud külm kaevuvesi ja karge jahe hommikune värskus. Järelmekk - mõru-magus, rammus ja veidi punakalt vürtsikas, pruunakalt rabane ja kuldselt vaigune.

Keskmisest raskema kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magus-mõrkjas-vürtsika buketiga ÜBERTASEME rüübe. Täiesti hämmastav, kuidas mõõduka kraadiga AIPA suudab pakkuda maitsemäge, mis tavaliselt on omane karmimatele DIPA'dele!
---
pilt isetehtud

Karl Friedrich Starkbier

Karl Friedrich Starkbier (Saku, Eesti). prk 0,568 l. alc 6,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Malt Liquor" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "Lager - Strong" ja hinnang 2,91 punkti

Tootjainfo: "Lihtne ja aus karge hele õlu, milles on tunda head humala mekki ja magusat linnaste maitset"

Kopsakas purk, seeria sildikujundus tumesinisel foonil. Huvitav, et sarja enda veebilehel pole antud toodet veel olemas. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib päris kenasti. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom on magusakas, kerge hapuka plastiliinise äärekesega

Esmamekk on keskmise kehaga ja magusakas. Keskmaitse muutub mõrkjamaks, korraks torkab keelekülgi alkohol. Lõppmaitse värvub hapukamaks, õrnalt plastiliiniseks, kuid mitte häirival määral. Järelmekk - magus-hapukas ja veidi kuivapoolne.

Keskmise kehaga, mõõduka karboniseeringuga, magusakas-mõrkjas-hapukas-magusaka buketiga Hea taseme rüübe. Sisuliselt on tegemist lihtsa maibockiga, vähene plastiliinine noot tundub olevat omane vist kogu sarjale? (Vana Gambrinus on siiralt hämmeldunud, et kes ja miks on selle joogi RB's registreerinud kui "malt liquor"???)
---
pilt isetehtud

Saturday, April 9, 2022

Baba Tonka

Baba Tonka (Põhjala, Eesti) pdl 0,33 l. alc 12,0 %vol. Ratebeer ei tunne veel seda jooki. Untappd ütleb "Stout - Imperial / Double", hinnang 4,01 punkti

Tootjainfo: "A salted caramel Imperial Stout brewed with tonka beans. Brewed in collaboration with Sofia Electric Brewing."


Väike lihtne pudel, sildi õline-metalline värvimäng petab silma roosimustriseks.  Sentimeetrine pruun vahukiht kaob üsna kiirelt. Õlle värvus - kuurinurgatagunemust. 

Aroom - tonkaoa rammus, õline, lihavalt mandli ja kakaosegune küllus. Selline suuuuur ja soooooeeee nagu leivaahi.

Esmamekk on raske, magus ja naftalik, kohvilikööri ja mandlikreemi segune. Keskmaitse - alkohol hakkab vaiksel torkima, mandliliköör ja biskviiküpsised kleepuvad keele külge ogalise seguna. Lõppmaitse - magus, lääguse piire ületav ŠOKOLOKOLAADIhunnik. Järelmekis lauglevad üle keelepära päästvad soolakad lained, mis senise jubemagusa laviini veidikesegi ohjesse võtavad-

ÜLEVÕLLIKAS! Ilgeltkolejubepalju magus, samas tonka kasutamises ollakse siin meistrivääriliselt mõõdukas, väike soolakas lõppmäng muudab hammustamiskõlbuliku vedeliku põnevaks. Aga näeb taevas ja põrgu, et 0,33 l pudel on ilmselgelt liiga suur selle joogi jaoks, 0,25 oleks küll ja veel
---
pilt isetehtud

Filou

Filou (Kasteel, Belgia) pdl 0,33 l. alc 8,5 %vol. Ratebeeri liigimääratlus "Tripel" ja hinnang 42 punkti. Untappd ütleb: "Belgian Strong Golden Ale" ja 3,53.

Tootjinfo: "Filou is a strong blonde beer that is re-fermented in the bottle. Filou is brewed with Belgian and Czech aromatic hops. Therefore this blonde beer offers mild fruitiness and subtle hop bitterness. Filou can be a real rascal, but always without any bad intentions. A friendly beer for everyone!
IBU 35"

Väike matsakas pudel, sildil kadaga mürsik. Valge vaht täidab üle poole klaasist ja püsib mõõdukalt. Õlle värvus - kirkalt helekuldne. Aroom - puhas ja nauditav belgia klassika alates heledast kommisuhkrust kuni kuivavatud virsikute ja vürtsini.

Esmamekk on keskmise kehaga ja agaralt magus-vürtsikas, keeleotsal kihelev ja lustlik. Keskmaitse - hapukas-puuviljane, heledate rosinate, kuivatatud pirnide, valge pipra ja pirnikaramelli-kommide kuhjatisene. Lõppmaitse - mõnusa puiduse mõrkja fooniga, mis toob düšessise-karamellise magususe kenasti tasakaalu. Järelmekk - mõrkjas-vürtsikas, karamelline, kirgas ja päikeseline.

Keskmise kehaga, tugevalt karboniseerunud paletiga, magus-vürtsikas-hapukas-magus-vürtsikas-mõrkjas-magus-hapukas-vürtsika buketiga ÜBERtaseme rüübe. Klassikaline triple, suurepärane teostus, belgia uhkus oma tuntud ilus.
---
pilt isetehtud

Lifelink

Lifelink (Sibeeria, Tšehhi) prk 0,5 l. alc 5,0 %vol. Ratebeeri liigimääratlus: "ISA - Session IPA" ja hinnang pole veel välja kujunenud. Untappd ütleb: "IPA - Session" ja 3,83

Tootjainfo: "As old-school as it gets. Crystal clear, dry, bitter, citrusy, even lemon-y and extremely sessionable. We like to start the year on the hoppy side and confront the old and new approaches to brewing IPAs. With just 5% ABV you can enjoy Lifelink by full pints and enjoy the hoppy bite we used to go crazy for just a couple years ago."

Keskmist kasvu purk, ülilakooniline kuid omamoodi stiilne sildikujundus. Erkvalge vaht täidab 2/3 klaasist ja püsib kaua. Õlle värvus - kirkalt helekollane. Aroom on tsitruseline ja sidrunheina noodiga. 

Esmamekk on kerge kehaga ja mõrkjas-hapukas. Keskmaitse - mõrkjas-magus, greibine ja veidi linnaseline. Lõppmaitse muutub hapukamaks ja mahlasemaks, pomelo taoliseks. Järlemekk - magusakas-mõrkjas, nüüd juba greibikoore kargusega.

Kerge kehaga, mõõdukalt karboniseerunud ja kuivapoolse paletiga, mõrkjas-hapukas-mõrkjas-magusakas-mõrkja buketiga VÄGA hea taseme rüübe. Session IPA heas tasakaalus hoidmine on pruulmeistri jaoks nagu noateral kõndimine, see siin on väga kenasti teostatud ... kuigi ühtlasi ka mitte-meeldejääv
---
pilt isetehtud